Turkin syyrialaisia palkkasotureita kuollut Azerbaidzan-Armenia -sodassa

Turkki on lähettänyt Kaukasuksen sotanäyttämölle omien ilmavoimiensa lisäksi Syyriasta värväämiään palkkasotureita. Nyt kerrotaan ensimmäisistä Turkin sotavoimien tappioista tällä rintamalla.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan värväyksiä tehdään Turkin miehittämässä Afrinin kaupungissa Syyriassa. Mukaan ostetut ovat olleet Syyrian hallitusta vastustavia kapinallisia, ja syyrialaisen tiedon mukaan myös entisiä islamistiterroristeja. Tämä on erittäin pahaenteistä Nagorno-Karabakhin armenialaisten asukkaiden kannalta, sillä tämä joukko on jo osallistunut brutaaleihin etnisiin puhdistuksiin Pohjois-Syyriassa Turkin joukoissa toimiessaan, ja sitä ennen mm. ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) riveissä.

Palkkasotureiden yhteydessä mainutaan ”Hamzan prikaati” ja ”Sulttaani Muradin divisioona”. Nämä ovat huonomaineisia turkkilaisten johtamia syyrialaisista koottuja yksikköjä ”Syyrian kansallisarmeijan” SNA:n alaisuudessa.

Ihmisoikeusjärjestö mainitsee tiedon kolmesta rintamalla kuolleesta syyrialaisesta, BBC:n haastattelema syyrialais-palkkasoturi kertoo jopa kymmenestä kaatuneesta. Azerbaidzanissa pitäisi olla jo 350 syyrialaista, ja uusi 500:n palkkasoturin erä on matkalla. Värvättyjen lukumääräksi mainitaan joissain yhteyksissä 4000.

Turkki on lähettämssä azerien tueksi erityisesti turkkilaisten tukemissa terroristiryhmissä Syyrian rintamalla sotineita turkmeeneja, kertoo järjestö. Turkmeeni-jihadisteilla on erityinen kiinnostus Kaukasian ja Keski-Aasian turkinsukuisia islaminuskoisia heimoveljiään kohtaan. Tämä voi liittyä Turkin islamisti-presidentti Recep Tayyip Erdoganin ottomaanisiin suurvalta-haaveisiin: Hän on aiemmin vihjannut, että Turkki on turkinsukuisten kansojen isoveli ja luontainen johtaja.

Palkkasoturit ovavat kertoneet toimittajille, että heille luvattiin noin 2000 USD palkkaa, ja että he eivät joudu taisteluihin Armenian armeijaa vastaan. Ovat kuitenkin joutuneet. Luvattu tehtävä lienee ollut osallistuminen etnisiin puhdistuksiin vallatun Nagorno-Karabakhin armenialais-kylissä. Sitähä samaahan he ovat jo tehneet Syyriassa.

Asiasta kertoivat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top