Turkin uusi hyökkäys Syyriassa saattaa heikentää terrorisminvastaista taistelua

Syyrialaislehden mukaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin suunnittelema hyökkäys Pohjois-Syyriassa, turkkilaisten kontrolloimien alueiden laajentamiseksi, haittaa ”islamilaisen valtion” IS:n (”ISIS”) terrorismin vastaista taistelua Venäjän lähettiläs Syyriassa kritisoi myös Erdoganin aikeita.

Venäjän presidentin Syyrian erityislähettiläs Aleksandr Lavrentjev arvosteli keskiviikkona Turkin mahdollista sotilasoperaatiota Syyrian pohjoisessa osassa. ”Venäjä ei pidä Turkin mahdollista sotilaallista operaatiota Syyriassa viisaana”, kertoi Lavrentjev uutistoimisto RIA:n mukaan tänään: ”Turkin sotilasoperaatio voisi kärjistää ja horjuttaa tilannetta.

Turkki on tukenut Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Ukrainaa toimittamalla kehittyneitä aseita, ja tarjoutumalla rauhanvälittäjäksi. Venäläiset ja ukrainalaiset neuvottelijat ovat myös kohdanneet Turkin maaperällä aiemmin keväällä. Venäjän aikeet siirtää Syyriassa olevia joukkojaan käytettäviksi Ukrainassa on saattanut rohkaista Erdogania aktiivisuuteen Pohjois-Syyriassa.

Venäjän lähettiläs Lavrentjev saapui keskiviikkona Kazakstanin pääkaupunkiin Nur-Sultaniin osallistuakseen Syyrian sodan poliittista ratkaisua tavoitteleviin neuvotteluihin. Neuvotteluihin, jotka tunnetaan ensimmäisen kokoontumispaikkakunnan mukaan Astana-prosessina, osallistuu Syyrian hallituksen ja Syyrian opposition lisäksi Turkin ja Iranin valtuuskunnat. Syyrian sodanjälkeistä perustuslakia valmistelevia neuvotteluita on käyty YK:n johdolla Genevessä vuodesta 2017. Lavrentjevin mukaan Venäjä ei enää tue mainittua Geneven prosessia.

Turkki, jonka sotilaallisella läsnäololla Syyriassa ei ole Damaskoksen hallituksen ja presidentti Bashar al-Assadin hyväksyntää, aloitti lokakuussa 2019 mittavan sotilaallisen operaation Pohjois-Syyrian haltuunottamiseksi. Hyökkäys aiheutti uuden pakolaisvyöryn: Alue oli ollut rauhallinen ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) lyömisestä alkaen, ja suurin osa Syyrian sisäisistä pakolaisista oli asettunut sinne. Turkin tukemat ”oppositiojoukot” ja niihin liittyneet islamistit ovat karkottaneet Turkin miehittämän alueen asukkaita, asuttaakseen heidän tilalleen sunnimuslimeita ja Turkille lojaalien aseellisten ryhmien sotureita perheineen. Turkkia syytetään väestön vaihtamisesta miehitetyllä vyöhykkeellä.

Erdogan ilmoitti toukokuun 25. puheessaan Turkin hallitsevan Oikeus- ja kehityspuolueen (AKP) kansanedustajille aloittavansa operaation saattaakseen loppuun 30 kilometrin levyisen niin sanotun ”turvavyöhykkeen” haltuun ottamisen Turkin etelärajalla. Erdogan perustelee invaasiotaan ”terrorismin uhalla”.  Terroristeilla Erdogan tarkoitti Syyrian Demokraattisia Voimia (SDF), joka sisältää myös YPG:n kurdisotilaat, ja on osa Yhdysvaltain johtamaa ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS:n) terrorismia vastustavaa kansainvälistä koalitiota. Pohjois-Irakin kurdijoukkojen kouluttaminen, johon on osallistunut ainakin yksi Pohjoismaa, liittyy samaan ”ISIS:n” vastaiseen operaatioon.

Erdogan ei tarkoita terroristi-sanaa käyttäessään Turkin armeijan apujoukoissa taistelevia IS:n ja muiden jihadistiryhmien entisiä ja nykyisiä jäseniä.

Luettavaa:

1 Comment

  1. Snif
    15.6.2022 15:28

    No, Turkki on terroristivaltio jo itessään.
    Olen nato myönteinen, mutta en halua että Suomi liittyy johonkin puolustusliittoon jossa on kokonainen terroristivaltio, mieluummin jättäisin Suomen kokonaan naton ulkopuolelle jos turkkia ei eroteta puolustusliitosta.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top