Turkin vaatimukset Egealla ja itäisellä Välimerellä rikkovat YK:n merisopimusta

Turkin laajentumissuunnitelmat itäisellä Välimerellä loukkaavat muiden rantavaltioiden oikeuksia, ja ovat selvässä ristiriidassa YK:n merioikeuksien yleissopimuksen UNCLOS:n kanssa. Turkki on jo aloittanut merenpohjan öljy- ja kaasuvarantojen etsinnän alueilla, jotka UNCLOS:n mukaan kuuluvat muille valtioille. Toimillaan Turkin hallitus on myös lisännyt sodan vaaraa Välimerellä.

Suhtautumistaan kansainvälisiin sopimuksiin yhä islamistisemmaksi käyvä Turkki on osoittanut myös kannanotossaan Kreikan mahdolliseen aikeeseen laajentaa aluevesiään 6 mpk:n etäisyydeltä 12 mpk:aan rannikkojen ja saarten ympärille. Kreikalla on tähän UNCLOS-sopimuksen mukaan oikeus. Turkin parlamentti on jo hyväksynyt päätöslauselman, jossa Kreikan 12mpk-ilmoitus -jos sellainen tulee- on määritelty sanoin casus belli, -sodan syy.

Turkin merentutkimusalus (=öljyn etsijä) Öruc Reis poistui syyskuussa ei-turkkilaisilta vesiltä kansainvälisen paheksunnan säestämänä, mutta Turkki ei ilmoittanut luopuvansa suunnitelmistaan merellisiin aluelaajennuksiin.

UNCLOS-sopimuksen keskiviiva-periaatteen mukaan valtioiden talousvyöhykkeet näyttävät tältä:

Karttaan on myös merkitty Turkin tukeman Libyan sisällissota-osapuolen valtaamia alueita. Turkilla on jo yhteisymmärryspöytäkirja tämän GNA-hallituksen kanssa merialueen jakamisesta saaria huomioimatta, laskien keskiviiva manner-rannikolta manner-rannikolle:

Kuten lukija huomaa, Libyan Muslimi-veljeskunta-taustainen GNA-juntta ja Turkin islamistihallitus ovat jakaneet keskenään mm. Kreikan talousvyöhykkeen. GNA on saanut suosionosoituksena Turkilta sotilaallista apua Libyan kansallista armeijaa vastaan, -ja mm. syyrialaisia palkkasotureita joista monella on sotakokemusta ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) riveistä.

Turkin tulkinta mannerjalustan ja merenpohjan jakamisesta valtioiden talousvyöhykkeiksi ei tunnusta saaria laskentaperusteiksi.  Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen (UNCLOS) 121 artiklassa todetaan kuitenkin yksiselitteisesti:

 1. Saari on luonnostaan ​​muodostunut maa-alue, jota ympäröi vesi ja joka on nousuveden aikaan veden yläpuolella.
 2. Ellei 3 kappaleessa toisin määrätä, saaren aluemeri, viereinen alue, talousvyöhyke ja mannerjalusta määritetään tämän yleissopimuksen muihin maa-alueisiin soveltamien määräysten mukaisesti.
 3. Kivillä, joilla ei voida ylläpitää omaa asutusta tai taloudellista elämää, ei saa olla talousvyöhykettä tai mannerjalustaa.

Asiaan on ottanut myös kantaa Saksan Bundestag (liittopäivät, parlamentti):

”UNCLOS:n 121 artiklan 2 kohdan mukaan on selvää, että saarilla on koosta riippumatta samat merialueet (aluevedet, mannerjalusta ja talousvyöhyke) kuin mantereella. Saarten merialueet on otettava huomioon määritettäessä talousvyöhykkeitä. ”

Turkin omasta mielestä se ei ole sitoutunut UNCLOS-sopimukseen. Tähän Bundestagin päätöslauselta toteaa:

”UNCLOS:n 121 artiklan 2 kohdan common law -arvon seurauksena Turkki ei voi laillisesti väittää, että se ei ole sitoutunut UNCLOS-sopimukseen, joka antaa saarille yksinomaisen talousvyöhykkeen, vaikka se ei ole ratifioinut UNCLOS-sopimusta.”

”Merialueiden rajaaminen talousvyöhykkeillä saarten merialueet huomioon ottaen on joissakin tapauksissa vaikeaa. Mutta on melkein mahdotonta, että talousvyöhykkeen rajaaminen Välimeren itäosassa, tavalla joka kumoaa Kreikan saarten merialueet – kuten Turkin ja Libyan (GNA:n) välinen yhteisymmärryspöytäkirja -, olisi oikeudenmukaisen rajaamisen periaatteen mukaista. ”

Turkin ja Libyan yhteisymmärryspöytäkirja allekirjoitettiin 27. marraskuuta 2017. Tämän jälkeen Libyaan virrannut turkkilainen sotilaallinen tuki on pitkittänyt maan sisällissotaa, ja lisännyt verenvuodatusta. YK on hyväksynyt päätöslauselman, joka kieltää aseiden toimittamisen Libyaan. Turkki rikkoo tätä päätöstä, ja on suojellut aseiden salakuljettajia omien sotalaivojensa avulla.

Kreikka pyrkii nyt vetoamaan EU-kumppaneihinsa, että 24.-25.09. pidettävässä kokouksessa harkittaisiin vakavasti Turkkiin kohdistettavia pakoitteita.

Miten turkkilainen ekspansio etenee Aegealla, Välimerellä ja mm. Pohjois-Syyriassa, -se riippuu paljolta YK:sta, NATO:sta ja Euroopan Unionista.

Lisää luettavaa:

 

7 Comments

 1. Peku
  19.9.2020 17:52

  Muslimien haaveet ympäri Euroopan pitää tuhota. Vierailta käskyjä vastaanottavat petokselliset poliitikot pitää vangita ja aloittaa maanpetostutkinnat. Kristittyjen on aika koota voimansa ja työntää tunkeilijat takaisin mereen Ja palauttaa yhteiskuntiimme arvot joilla maanosamme on rakennettu.

  Vastaa
  1. Kalergi-suunnitelma
   20.9.2020 00:34

   Tilanne on hankala, koska EU-diktatuuria kannattavat maanpetturi-poliitikot ovat enemmistönä.
   Näin suomalaiset huijattiin EU-diktatuuriin:

   ”Suomalainen EU-vaalipetos tiivistettynä ”A-nelosella”” ,
   http://jormajaakkola.fi/EY-vaalipetos%20A-nelosella

   Vastaa
   1. Kalergi-suunnitelma
    20.9.2020 00:37

    Ks. myös britti-patriootti David Noakes: ”Expose the EU dictatorship and its police state”, https://eutruth.org.uk/

    Vastaa
  2. Aalis
   20.9.2020 12:30

   Aivan samaa mieltä, ei lahjoiteta maatamme, jonka isämme ovat taistelleet kenellekkaan !!!

   Vastaa
 2. Rölli
  19.9.2020 21:04

  Idiootti tuo endorgan. Jos haluu leikkiä pomottelijaa niin leikkiköön kotimaassaan sen hetken kun valtaa enää on. Ratkasevat virheet se on jo tehnyt. On vaan ajan kysymys, koska pulisongit ukolla heilahtaa.

  Vastaa
 3. QFS estää kohta maiden kaikenlaiset aggressiot
  20.9.2020 11:17

  Veikkaan operaatioiden olevan osa allianssin kansainvälisen ihmiskaupan vastaista operaatiota. Quantum Financial System QFS pakottaa muut aggresiot loppumaan ja näkynee käytännössä viimeistään noin 6 kk päästä, koska sopparia rikkova maa joutuu täyteen 100% talouseristykseen ja 100% boikottiin. Armeijoiden rooli muuttuu sotapainotteisesta kokonaisvaltaiseen kaikkien uhkien/katastrofien ennaltaehkäisyyn ja pelastusoperaatioihin.

  Samaan syssyyn jopa lapsillakin näkyvistä orjan maskeista. Maailmalla on paljastunut, että lapsikauppiaat ovat liimanneet lasten suut tukkoon roudarinteipillä ja piilottaneet teipin maskilla. Lapset saattavat lisäksi olla huumattuja kuljetusten aikana.

  Vastaa
 4. Maukka
  20.9.2020 19:36

  Turkki Iranin, Pakistanin sekä Kiinan kumpanina pyrkii samaan itäisellä Välimerellä kuin Kiina Etelä-Kiinanmerellä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top