Turkki aloittanut raskaiden aseiden vetämisen pois tarkkailupisteisteistään Idlibissä

Turkin armeija on siirtämässä pois raskasta aseistustaan -tykistöä yms.- pois sotilaallisista tarkkailupisteistään Idlibissä, kertoo Syyrian hallituksen joukkojen, Syyrian Arabiarmeijan SAA:n, tämänpäiväinen tiedoksianto. Aseistuksen poistaminen on seurausta Turkin ja Venäjän presidenttien viime torstaina (05.03.) Moskovassa tekemästä sopimuksesta.

Turkki on pitänyt Idlibin maakunnassa sotilaallisia tarkkailupisteitä aiempien sopimusten perusteella, muodollisena tarkoituksena valvoa aiemmin sovittuja joukkojen etäännyttämisiä ja alueiden demilitarisointia. Taistelujen kiihdyttyä viime vuoden syksyllä Syyrian hallitusta vastustavat joukot, ns. kapinalliset ja islamistiterroristit, Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) liittolaisineen, ovat tukeutuneet näihin tukikohtiin, ja joissain tapauksissa SAA:n tykistö- ja ilmaiskut ovat aiheuttaneet tappioita myös Turkin armeijalle. Että myös venäläiset ovat pommittaneet turkkilaisia, siitä ei kumpikaan osapuoli halua mainittavan.

Nyt näistä tarkkailupisteistä poistuu raskas aseistus, joten ne rajoittuvat jatkossa vain tarkkailutehtäväänsä. Turkkilaiset eivät poistu näistä tukikohdistaan. ”Tulitauon vuoksi he eivät enää tarvitse raskaita aseitaan” kirjoittaa uutistoimisto.

Moskovassa sovitun mukaisesti Turkin ja Venäjän armeijat ovat aloittaneet yhteiset sotilaspartiot Aleppon ja Latakian välisellä tiellä, mikä mahdollistaa siviililiikenteen näiden tärkeiden kaupunkiem välillä ensimmäistä kertaa vuoden 2012 jälkeen. Syyrian taloudelle tällä on huomattava merkitys.

Aselepo siis näyttää ihan oikeestikin toteutuvan. Lukuunottamatta Idlibin ja Aleppon maakuntien niitä osia, joissa Turkin tukemat ”kapinalliset” ”Syyrian kansallisarmeija” SNA tai ”vapaan Syyrian armeija” FSA, tai viimeiset islamistiterroristit, kuten em. HTS ja Jaish al-Islami (JaI) toimivat, ja Turkin viime lokakuun operaatiollaan epävakauttamaa Koillis-Syyriaa, koko Syyria on rauhallinen. Jälleenrakennus on käynnissä, ja pakolaiset ovat voineet palata entisille kotipaikkakunnilleen.

Korjaus edelliseen: Islamistiterroristinen JaI toimii nykyisin osana Turkin tukemaa proxyarmeijaa, kuten suuri osa ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) entisistä sotureistakin.

Kun todellinen aselepo näyttää nyt toteutuvan Idlibissä, Turkkiin pakolaisiksi siirtyneiden idlibiläisten paluulle Syyriaan ei ole enää esteitä.

Asiasta kirjoitti 11.03.2020 Al-Masdar News.

2 Comments

 1. parmepi näin
  11.3.2020 15:09

  No niin, uskoivathan ne turkkilaiset vihdosta viimein. Ja jos eivät olisi uskoneet niin olisivat saaneet korvilleen niin kovaa etteivät olisi tienneet missä päin se Mekka tai Ankara on.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.3.2020 19:10

   Vaikka Erdogan jatkaa uhoamistaan, Syyrian armeijan lähteestä saatu tieto Turkin raskaiden aseiden vetäytymisestä tarkoittaa, että Ven’jä vaatii tosissaan Moskovassa 05.03. sovittujen asioiden toteuttamista, toisin kuin v.2018 Sotshin sopimuksen. Ei Erdo vetäydy ellei ole aivan pakko. -Nyt siis on.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top