Turkki haluaa terroristijärjestö-al-Nusran ”Pohjois-Syyrian armeijaksi” ns. turvavyöhykkeelleen

Turkki aikoo tehdä Syyrian hallitusta vastaan sotivasta terroristiliikkeestä al-Nusran Rintamasta (nykyisin: Jabhat Fatah al-Sham) legitiimin poliittisen puolueen Pohjois-Syyriaan aikomalleen ns. turvallisuusvyöhykkeelle, kertoo tietolähde Syrian Negotiation Commission (SNC).

Al-Nusran rooli olisi samanlainen Turkin valvomalla ”turvallisuusvyöhykkeellä”, kuin shiia-islamistisen miliisin Hezbollahin asema Libanonissa: Hezbollahilla on tällä hetkellä edustajia Libanonin ”kansallisen yhtenäisyyden hallituksessa”, vaikka näiden side islamistijärjestöön on epävirallinen.

Tietolähteen mukaan Turkin aikomus on tehdä al-Nusran aseellisista voimista eräänlainen Pohjois-Syyrian armeija, joka ilmeisesti nojaisi läsnäoleviin Turkin armeijan joukkoihin.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kertoi viime viikolla, että Nusran miliisit ovat keräämässä voimiaan Idlibissä Pohjois-Syyriassa, missä Turkki ja Venäjä ovat hyväksyneet demilitarisoidun vyöhykkeen erottamaan Syyrian hallituksen l. Bashar al Assadin joukkoja ja aseellista oppositiota toisistaan. Alueella ei pitäisi olla raskasta aseistusta eikä ääriryhmien taistelijoita, mutta Venäjä on varoittanut nimenomaan al-Nusran läsnäolosta alueella, ja tämän rikkovan demilitarointi-sopimusta.

Al-Nusran Rintama on toiminut Syyriassa jo ennen ”islamilaisen valtion” (ISIS, ISIL, Da’esh) ilmaantumista. ”ISIS” muodostui al-Qaedan syyrialaisen haaran, -em. al-Nusran, johtoon tyytymättömien erotessa omaksi järjestökseen. Al-Nusralla on toimintaa myös Suomessa.

Asiasta kertoivat 08.02.2019 al-Masdar News:Turkey wants to turn Nusra into Syrian political group: opposition official, ja Sputnik News: Turkey Wants to Make Nusra Into Political Group Like Hezbollah.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top