Turkki haluaakin nyt syrjäyttää Bashar al-Assadin?

Syyriasta käsin toimitettava al-Masdar News -uutistoimisto kertoo Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglun eilisestä lausunnosta: Ministerin mukaan Turkki ja Venäjä ovat samaa mieltä rauhan saamisesta sisällissodan repimään Syyriaan, mutta eri mieltä nykyisen presidentin Bashar al-Assadin jatkosta.

”Olemme muuten samalla kannalla Venäjän kanssa, mutta emme Assadin suhteen”, kertoi Cavusoglu Hurryiet-sanomalehdelle. ”He (venäläiset) haluavat jatkaa hänen (al-Assadin) kanssa, mutta me kerroimme että enemmän kuin miljoonan syyrialaisen kuolemasta vastuullinen ei voi pitää maata yhtenäisenä.”

Turkki on tuonut sotajoukkonsa Syyrian alueelle alunperin tukeakseen liittolaistaan Bashar al-Assadin hallintoa. Al-Assadin tärkeimmät ulkomaiset tukijat ovat olleet Turkki, Venäjä ja Iran, ja libanonilainen Hezbollah-shia-islamistijärjestö. Al-Assadin dynastiaa vastustavat kapinalliset, jotka aloittivat kapinan Damaskoksessa olevaa hallitusta vastaan v.2012, ovat yhä jäljellä USA:n johtamassa liittoutumassa Syyrian Demokraattisissa Voimissa SDF:ssa. SDF:n sotilaallisen voiman pääosan muodostavat kurdien YPG:n armeija. Molempia edellämainittuja vastustavat islamistit, ”islamilainen valtioIS (ISIS, ISIL) ja entinen al-Nusran rintama, joka edustaa Syyriassa al-Qaedaa. Lisäksi sotanäyttämöllä on muitakin islamistisia ryhmiä, joista osaa tukee Turkki.

Presidentti Donald Trumpin ilmoitus USA:n joukkojen vetäytymisestä on nopeuttanut tilanteen kehittymistä, ja uusien asetelmien syntyä. Kurdit mm. ovat lähestyneet sekä al-Assadia että Venäjää. Länsimaista ainakin Englanti aikoo pitää omat sotilaansa Syyriassa tukemassa länsimielistä liittoutumaa USA:n lähdöstä huolimatta.

Asiasta kertoi eilen Al Masdar eilen: Turkey wants Assad removed from power.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top