Turkki pommittanut Syyrian hallituksen joukkoja Idlibissä

Turkin ilmavoimat ovat ensimmäistä kertaa Syyrian ns. sisällissodan aikana hyökänneet suoraan Syyrian hallituksen armeijaa vastaan. Turkin valtapuolueen edustaja ilmoitti jo aiemmin tänään, että Turkki pitää Syyrian armeijaa viholliskohteena.

Turkin hallitsevan Oikeus- ja Kehityspuolueen edustaja Omar Gelik kertoi tänään CNN:lle, että ”Ankara pitää Syyrian hallituksen joukkoja kohteina Turkin (sotilaallisten) tarkkailupisteiden läheisyydessä Idlibissä, Syyrian luoteisosassa, sen jälkeen kun neljä Turkin sotilasta sai surmansa Syyrian pommituksissa”.

Tapahtunut käänne on merkittävä muutos Syyrian sota-asetelmaan. Tähän asti Turkki on välttänyt avointa yhteenottoa Syyrian legitiimin presidentin Bashar Al-Assadin alaisia joukkoja, Syyrian Arabirarmeijaa SAA:ta vastaa. Turkin Islamistipresidentti Recep Tayyip Erdogan aloitti viime vuoden lokakuussa laajan sotilaallisen hyökkäyskampanjan Koillis-Syyriaan, selittäen Turkin armeijan olevan torjumassa kurdipuolue-PKK:n taistelijoita. Nyt Turkin joukot ja Syyrian hallituksen armeija ovat konfrontaatiossa.

”Odotamme, että Venäjä ei puolusta tai suojele (Syyrian laillista) hallitusta, koska räikeän asevoimiimme kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen asemamme ympärillä olevista hallintojoukoista (SAA:n joukoista) tuli kohteita ”, jatkoi Gelik lausuntoaan.

Erdogan kommentoi SAA:n joukkoihin kohdistunutta ilma-iskua: ”Alustavat tiedot osoittavat, että  30-35 Syyrian armeijan sotilashenkilöä on neutraloitu Turkin operaatiossa”.

Turkin ilma-isku tapahtui tunnin kuluttua siitä, kun Turkin puolustusministeriö ilmoitti 4 sotilaan kuolemasta ja 9 muun loukkaantumisesta Syyrian armeijan hyökkäyksen seurauksena.

Venäjän hallituksen tiedottaja Dmitri Peskov on jo kommentoinut Turkin ilmavoimien iskua sanomalla, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen turkkilainen kollegansa Recep Tayyip Erdogan eivät olleet puhelinyhteydessä ennen tapahtumaa,  vaikka ”Venäjän ja Turkin armeija ovat jatkuvasti yhteydessä”.

Syyrian armeija aloitti 26. tammikuuta hyökkäyksen Aleppon länsipuolella islamisti-miliisejä vastaan. Kolme päivää myöhemmin Syyrian asevoimat ilmoittivat vapauttaneensa strategisesti tärkeän Ma’arrat al-Nu’man -kaupungin, joka oli ollut islamisti-miliisien valvonnassa vuodesta 2012 alkaen. Hama-Aleppo-moottoritien risteyksessä sijaitseva kaupunki oli aikaisemmin terroristien linnoitus ja kauttakulkupiste kuljetusreiteillä Idlibin provinssin eteläpuolella.

Kun SAA:n toimista islamistikapinallisia vastaan on alkanut tulla tuloksia, Turkki on reagoinut ensin estämällä hallituksen armeijan etenemistä asettamalla omia sotilaallisia asemia, ja nyt iskemällä suoraan hallituksen sotilaita vastaan.

Seuraamme tilannetta ja päivitämme.

Asiasta lisää:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top