Turkki sulki ilmatilansa Venäjän sotilaskuljetuksilta

Turkin ulkoministeri kertoi eilen lauantaina, että Turkin ilmatila on suljettu Venäjän sotilaskoneilta, ja siviilikoneilta jotka kuljettavat sotilaita Syyriaan. Ulkoministeri antoi lausuntonsa Uruguayssa Latinalaisen Amerikan kiertueellaan keskustellessaan toimittajien kanssa.

”Suljemme ilmatilan Venäjän sotilaskoneita ja jopa siviililentokoneita, jotka menevät Syyriaan ja kuljettavat sotilaita”, kertoi Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu lauantaina (23.04.) lehden mukaan. Nykyinen lupa päättyy huhtikuun lopussa. Ulkoministeri kertoi, että presidentti Recep Tayyip Erdogan oli ilmoittanut päätöksestä venäläiselle kollegalleen Vladimir Putinille. Turkki on jo aiemmin sulkenut Bosborin salmen sota-aluksilta, mikä estää Venäjää täydentämästä hupenevaa Mustanmeren laivastoaan. Sotilaallisen lentoliikenteen kielto haittaa myös Venäjän Syyriasta värväämien palkkasotureiden kuljettamista käytettäviksi Ukrainan sotanäyttämöllä.

Turkki aktiivinen Syyriassa

Kuukausien toimettomuuden jälkeen turkkilaiset aloittivat viime viikolla ilmaiskut Syyriassa. Turkki on Syyrian ”sisällis”sodan yksi osapuoli, ja iskenyt ainakin osaa jihadisteja vastaan. Turkin toiminta on ollut ristiriidassa myös Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon kanssa. Turkki on iskenyt myös ”islamilaista valtiota” IS:ää (ISIS) vastaan taistelevaan liittoutumaan kuuluvia kurdijoukkoja ja Koillis-Syyrian itsehallintoa vastaan. Venäläisten sotilaskoneiden ylilentokielto Turkin ilmatilassa tullee tuottamaan haittaa al-Assadin hallitukselle. Turkki on suostunut sallimaan Yhdysvaltojen aloittavan uudelleen omat Syyriaan suuntautuvat ilmaiskunsa Turkissa sijaitsevasta strategisesta Incirlikin lentotukikohdasta, kertoo ihmisoikeusjärjestö SOHR.

Turkin päätös olla jatkamatta Venäjän sotilaallisten ylilentojen lupaa liittynee osin Turkin ja Venäjän erilaisiin tavoitteisiin Syyriassa. Päätös vaikeuttaa myös Venäjän Syyriasta värväämien palkkasotureiden kuljettamista Ukrainan sotanäyttämölle.

Luettavaa:

2 Comments

 1. Zardex
  24.4.2022 20:56

  ”Päätös vaikeuttaa myös Venäjän Syyriasta värväämien palkkasotureiden kuljettamista Ukrainan sotanäyttämölle.”
  Lähteissä ei väitetä mitään tällaista, Turkki tuskin tuollaista olisi väittänyt, eikä tuollaiselle väitteelle taida lähdettä olla olemassakaan. Tietääkseni ei ole Venäjän osoitettu kuljettaneen yhtäkään palkkasoturia alueelle, ihan vaan puhtaasti ammattisotilata. Onko jossakin lähteistetty, näyttöön perustuva väite palkkasoturien käytöstä, vai onko kenties länsimedian tarinoinnista napattua houretta tuo?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.4.2022 08:41

   ”ei ole Venäjän osoitettu kuljettaneen yhtäkään palkkasoturia alueelle, ihan vaan puhtaasti ammattisotilaita.” -OK. Siis palkattomia ammattilaisia.

   Linkit artikkelin alareunassa ovat suositeltua luettavaa lukijalle, -jos halua syventyä asiaan. Venäjän hanke hakea palkkasotureita mm. Syyriasta ja jopa Etiopiasta on uutisoitu mediassa aika laajalti, eikä lukijan voi olettaa olevan siitä tietämätön. Palaan tähän asiaan vielä, jos ehdin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top