Turkki Syyriassa: Proxy-sotilaita majoitettu karkoitettujen kurdien koteihin, kyläläisille 24h aikaa häipyä

Syyriasta on saatu hälyttäviä tietoja Turkin islamistipresidentin Recep Tayyip Erdoganin aloittaman maahantunkeutumisen seurauksista: Kurdien TV-kanava ja Lontoossa toimiva ihmisoikeus-seurantajärjestö raportoivat kahdesta erillisestä tapauksesta, joissa Turkin miehitysjoukkoja avustavat paramilitaarit ovat joko ottaneet haltuunsa karkoitettujen paikallisten asuntoja, tai käskeneet kokonaisen kylän asukkaiden häipyä lyhyellä varoitusajalla. Tarkastelemme.

Kansainväliset sodankäynnin tapoja säätelevät sopimukset eivät kyseenalaista vieraan valtion alueen miehittämistä sotatoimien seurauksena, mutta määrittelevät mitä miehittäjä saa siellä tehdä. Erityisesti on kielletty kollektiivisten rangaistusten käyttö asukkaita kohtaan, ja kaikki toimenpiteet joilla pyritään muuttamaan väestön etnistä koostumusta. Juuri näitä asioita EU:n jäseneksi pyrkivä NATO-maa Turkki näyttää olevan tekemässä. Eiliset ja tämänpäiväiset tiedot eivät ole ainoita tämänsuuntaisia raportteja.

Syyrian ihmisoikeustarkkailija SOHR raportoi: ”(Proxy-taistelijoiden) perheet majoitettiin Merkisin, Atiyan ja Etelä-Alokin kyliin Serê Kaniyên eteläpuolella.”  Nämä paikkakunnat ovat Koillis-syyriassa,  Erdoganin lokakuussa 2019 käynnistämän ”rauhan kevät” -sotilasoperaation vaikutusalueella.  Koillis-Syyria oli ennen viime syksyä aktiivisten sotatoimien ulkopuolella, ja muualta Syyriasta tulleita pakolaisia oli asettunut sinnekin.

Al-Barradin kylä, jonka asukkaat häädettiin, on läntisessä Syyriassa Aleppon maakunnassa. Tällä alueella islamistiterroristit pitävät hallussaan viimeisiä tukikohtiaan, ja Turkin armeija apureineen on myös läsnä.

Afrinin Al-Barradin kylän tyhjennyksestyä uutisoi Syrian Observatory of Human Rights 25.01.2020.

Al-Hamzat-divisioona, jota uutinen syyttää siviiliasukkaiden etnisestä puhdistamisesta, on osa Turkin johtamaa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallitusta vastustavaa liittoumaa. Tämä turkillismielinen koalitio mainitaan useimmin uutisissa ”Syyrian kansallisarmeijana” NSA:na, ja sen tärkein osa on ”vapaan Syyrian armeija” FSA, jolla on yhteyksiä Suomeenkin. FSA:n lipussa värit ovat eripäin, kuin Syyrian valtiolipussa, ja tähtiä on kolme kahden sijasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top