Turkki tuhoaa Syyrian kulttuuriperintöä: Arkeologisia kohteita ryöstetään ja tuhotaan

Syyrian luoteis-osassa, joka on yhä osin islamististen terroristien ja Turkin armeijan miehittämän, tuhotaan järjestelmällisesti kulttuurikohteita ja arkelogisia tutkimuskohteita. Asialla ovat Turkin tukemat presidentti Bashar Al-Assadia vastustavat kapinalliset. Toiminnalla pyritään taloudellisen hyödyn lisäksi vahingoittamaan syyrialaisten kansallista identiteettiä tuhoamalla Syyrian historiasta kertovia kohteita.

Tuhotyöstä syytetään Jabhat al-Nusran terroristeja, mutta ilman Turkin valtion tukea he eivät ole voineet tuoda ryöstökohteisiinsa maansiirtokalustoa ja raskaita ajoneuvoja, ja toimia suurella volyymilla. Tavanomaista metallinpaljastimien kanssa tonkimista he ovat harrastaneet koko sodan ajan. Arkeologisten tutkimuskohteiden lisäksi on Turkin kontrolloimalla alueella hävitetty myös kristillisiä rakennusmuistomerkkejä, kuten varhaiskristillinen kirkko Afrinin kurdikaupungissa.

Tuhotöitä uutisoidaan tehdyn ainakin Tel Ghannamin arkeologisessa kohteessa Jisr al-Shoughourin alueella. Turkki on näille rosvoille välttämätön saaliiden kuljettamiseksi kansainvälisille antiikkimarkkinoille.

Lähteet huomauttivat, että Jabhat al-Nusra -terroristit ovat siepanneet paikallisia asukkaita pakottaakseen heitä etsimään muinaismuistoja ja myymään ne turkkilaisille välittäjille. Uutinen väittää, että terroristien tarkoituksena on sabotoida ja tuhota Tel Ghannam -kohde ja estää sen tutkiminen.

Turkkilaiset ääri-osmannit ovat viime vuoden syksyllä julkaisseet karttoja, joissa Syyrian pohjois-osa on merkitty turkkilaiseksi ja liitetty Turkkiin. Turkin miehitysjoukot ovat karkoittaneet alueelta sen asukkaita, erityisesti vähemmistöjä, ja tuoneet paikalle uusia asukkaita. Kansanmurhan tai väestönvaihdon kuvaan kuuluu myös historiallisten muistomerkkien ja tiedonkin hävittäminen. Arkeologisen tutkimuksen estäminen täydentää operaatiota.

Syyrian Arabitasavallan Antiikkiesineiden ja museoiden pääosaston päällikkö Mahmoud Hammoud kertoi valtiolliselle uutistoimistolle SANA:lle, että kaikki terroristijärjestöjen kontrolloimilla alueilla Idlibissä, Afrinissa ja Aleppossa olevat rekisteröidyt arkeologiset kohteet ovat valitettavasti terroristien hallussa, ja nämä ovat laittomasti toteuttaneet kaivaustöitä, joiden tavoitteet ovat aarteiden etsinnän lisäksi Syyrian arkeologisen perinnön ja sivilisaation tuhoamisessa.

Eurooppalaiset sivistysvaltiot eivät ole reagoineet Turkin valtion Syyriassa harjoittamaan kulttuurituhoon, eivätkä ole painostaneet Turkkia toimimaan niinkuin puolustusliitto NATO:n jäsenmaalta ja EU:n jäsenehdokkaalta voidaan odottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top