Turkkilaiset miehitysjoukot tuhoavat viljelyksiä Koillis-Syyriassa, väestö osoittaa mieltään

Syyrian valtiollinen uutistoimisto SANA raportoi Turkin miehitysvaltaa vastustavista mielenilmaisuista ns. turvallisuusvyöhykkeellä, jota Turkki pitää hallussaan Yhdysvaltain ja Venäjän kanssa viime syksynä tekemiinsä sopimuksiin tukeutuen. Turkkilaiset joukot ovat myös vauhdittaneet väestönvaihtoa tuhoamalla syyrialaisten viljelyksiä.

Tal Audahin kylässä Qamishlin maaseudulla Hasakahin maakunnassa tapahtui asukkaiden mielenilmaisu Turkin miehitystä ja myös Yhdysvaltain sotilaallista läsnäloa vastaan. Kuva paikalta on Syrian Arab News Agencyn (SANA).

Uutistoimisto kertoi eilen turkkilaisten jatkaneen viljelysten tuhoamista Ras al-Aynin ympäristössä Hasakahin maaseudulla. SANA:n haastattelemien siviilien mukaan Turkin armeijan sotilaat ja heidän tukemansa paramilitaarit ampuivat torstaina (25.06.) kranaattikeskityksiä viljapeltoihin al-Sukkariyan kylän ympäristössä, sytyttäen maastopaloja.

Lähteet ilmoittivat, että Turkin miehitysjoukot sytyttivät tietoisesti tulipalot osana terroristista käytäntöään painostaakseen kansalaisia ​​ja pakottaakseen heidät poistumaan alueeltaan vahingoittamalla heidän omaisuuttaan ja viljelyskasveja, kirjoittaa Syyrian virallinen uutistoimisto SANA.

Syyriassa on sodittu vuoden 2011 jälkeen keskeytyksettä: Tilanne alkoi presidentti Bashar al-Assadia vastustavana kapinana, jonka luomaa tilannetta hyödyntäen terroristiverkosto al-Qaedasta irronnut ”Irakin ja Syyrian Islamilainen Valtio” IS (ISIS) levitti toimintansa alueelle Irakista käsin. IS soti samanaikaisesti Syyrian hallitusta, alkuperäistä al-Qaedaa, USA:n johtamaa liittoutumaa ja kurdeja vastaan. Vuonna 2014 IS karkoitti hallituksen joukot, Syyrian Arabiarmeijan (SAA:n) Eufratin itäpuolisesta osasta Syyriaa, ja vuotta myöhemmin kurdien johtama ja silloin vielä USA:n tukema Syyrian Demokraattiset Voimat (SDF) karkoitti IS:n alueelta.

Itäinen Syyria oli siitä lähtien maan rauhallista osaa, jossa jälleenrakennus oli käynnissä ja asukkaat alkoivat vaurastua ja elää normaalia elämää. Lokakuussa 2019 Turkin islamistipresidentin Recep Tayyip Erdoganin hyökkäys Koillis-Syyriaan toi sinne sodan takaisin. Erdogan myös suojelee armeijallaan viimeistä jihadistikeskittymää, ”Idlibin taskua”, läntisessä osassa maata. Siellä dominoi al-Qaedan virallinen syyrialais-osasto Hayat Tahrir al-Sham.

Turkkilaiset ovat olleet tämän vuoden aikana sotilaallisissa selkkauksissa Syyrian hallituksen, kurdiarmeijan ja myös paikallisten itäsyyrialaisten miliisien kanssa. Turkki on kerännyt erilaisia kapinallisia ja terroristeja, -myös IS:n sotureita, palkkajoukkoihinsa, joita se käyttää nyt myös omassa sodassaan Libyassa.

Miehittämässään osassa Syyriaa Turkki pyrkii karkoittamaan paikallisia asukkaita, erityisesti kurdeja ja kristittyjä, ja tuomaan tilalle tukemiensa islamistiryhmien perheitä. Uutiset liittyvät juuri tähän toimintaan.

1 Comment

  1. Anna-Maria Korhonen
    26.6.2020 23:50

    Älkäämme unohtako Turkin pyrkimyksiä EU-jäseneksi ja Erdoganin vielä vuonna 2015 lämpimiä välejä Merkelin kanssa. On mahdollista, että Libyaan ja Syyriaan laajentunut Suur-Turkki kelpaakin EU-jäseneksi. EU on näin hankkinut ikäänkuin huomaamattaan ölyesiintymiä ja toisaalta siitä on tullut islamilainen valtio. Tälle maaperää on muokattu jo 1960-luvulta avaamalla Saksan työmarkkinat turkkilaisille siirtolaisille ja syksyn 2015 pakolaiskriusi oli vain jatkoa suunnitelmalle.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top