Turkulainen, oliko läheisesi Kotisairaala Luotsi Oy:n hoivissa? Poliisi etsii vainajien omaisia

Rikosepäilyt Turun kaupungin kanssa ostopalvelusopimuksen tehnyttä yritystä kohtaan ovat hyvin raskaita: Kuolemantuottamuksia, potilaan pahoinpitely ja mm. kavalluksia. Poliisilla ei ole kuitenkaan potilaiden omaisten yhteystietoja, koska Turun kaupunki ei ole niitä luovuttanut. Siksi poliisi toivoo omaisten yhteydenottoja.

Salassapitosäännösten johdosta poliisi on tässä tutkinnassa saanut haltuunsa vain kolmea potilasta koskevat potilastiedot. Poliisi ei ole saanut kotisairaalan asiakkaiden tietoja eikä ole siten voinut lähestyä asiassa omaisia kysyäkseen suostumusta potilastietojen tarkasteluun. Vastaavia tapauksia on mahdollisesti lisää, sillä vainajien omaiset eivät nyt tutkituissa tapauksissa ole osanneet epäillä hoidossa tapahtuneita väärinkäytöksiä ja laiminlyöntejä.

Mikäli omaisesi on vuosina 2011–2014 siirretty Turun kaupungin hankkiman ostopalvelun kautta yksityiselle palveluntarjoajalle kotisaattohoitoon ja haluat poliisin selvittävän asiaa, ota yhteyttä poliisiin suostumuksen antamiseksi sähköpostilla: vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi Jätä henkilötietosi sekä sähköpostiosoitteesi poliisin yhteydenottoa varten.

Turun kaupunki osti vuosina 2011-2014 vanhusten kotihoito- ja saattohoitopalveluja halvimman tarjouksen tehneeltä yritykseltä, Kotisairaala Luotsi  Oy:ltä. Tammikuussa Turun käräjäoikeus teki kaupungin vastuullisten virkamiesten kohdalla syyteoikeuden jatkamispäätöksen, -heidän kohdallaan rikokset olivat vanhenemassa.

Synkkien rikosten tapahtumapaikaksi epäilty yritys toimi otsikkokuvan ruumisarkun-näköisessä talossa vuosina 2011-2015, ja on lopettanut toimintansa. Turun kaupungilla oltiin yllättyneitä rikosepäilyjen ja väärinkäytösten paljastuessa. Poliisi on tosin tutkinut vyyhteä jo useamman vuoden, mutta sosiaali ja terveyslautakunta on ollut pimennossa.  Jo Luotsi Oy:n voittaessa tarjouskilpailun vuonna 2011, terveydenhoidon ammattilaiset kummastelivat miten niin alhaisilla kustannuksilla pystyy vanhuksia hoitamaan.

Että Turun kaupunki on voinut olla näkemättä  ostopalvelu-sopimuskumppaninsa toiminnassa mitään huomiotaherättävää, se on toinen yhtä tärkeä kysymys.

Turussa vallitseva salailumenttaliteetti näkyi myös 21.01.2020 Luotsi Oy:n tapaukseen liittyvien Turun vastuuvirkamiesten syyteoikeuden vanhentumisajan pidentämisen oikeuskäsittelyssä: Valokuvaaminen istunnon alussa oli kielletty, ja istunto julistettiin salaiseksi.

Turun hyvin aurajokinen julkisuuskulttuuri on aiemmin ilmennyt mm. maahanmuuttajista aiheutuneiden kustannusten julkistamisessa.

Useampi media kirjoitti tänään asiasta. Rikosvyyhtiin liittyvän yrityksen nimen julkaisi mm. Yle. Extrauutiset on seurannut tapauksen kehittymistä useamman vuoden.

Turkulaisessa yksityisessä saattohoitopalveluja tarjonneessa kotisairaalassa vakavia rikosepäilyjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top