Turun hovioikeudessa tuomitun esitutkinta-aineisto antaa kuvan groomauksen menetelmistä

Mediassa uutisoitiin kiitettävän hyvin 18-vuotiaana esiintyvän Tamim Najafin hovioikeudessa (18.02.) saama seksuaalirikos-tuomio. Tarkastelimme oikeudenkäyntiasiakirjoista, mitä rikostutkinnassa paljastui tavoista, joilla kulttuuritaustaiset seksuaalirikolliset ottavat suomalaisia varhaisteinejä kontrolliinsa, ja pääsevät aikeidensa perille.

Tutkintapyötäkirjoista paljastuu tuomitun ja rikosuhrin välisen kanssakäyminen olleen -ainakin aluksi- pääosin ”normaalia” nuorten välistä tuttavuutta, paitsi että suomalainen tyttö oli 14-vuotias ja hyväksikäyttäjänsä vähintään 18. Neljän vuoden ikäero merkitsee tuossa vaiheessa huomattavaa kehityseroa. Oikeus katsoi ikäerolla olevan merkitystä rikoksen arvioimisen kannalta.

Tamim Najafin henkilötunnuksen syntymäpäivä-osa (30.06.) viittaa ns. paperittomuuteen, siis todellista syntymäaikaa ei ole voitu todentää dokumenteista. Najifin syyksi luettiin seuraavat rikokset:

  • 10 raiskausta; Rikoslaki 20 luku 1 § 1-2, tehtyinä 23.12.2017 – 01.01.2018.
  • Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö; Rikoslaki 20 luku 7 § 1, tehtynä 22.01.2018 – 30.01.2018.
  • Pahoinpitely; Rikoslaki 21 luku 5 § 1, tehtynä 13.01.2018 – 30.01.2018.

Teoillaan Najif keräsin kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion, kuten media on jo kertonut. Rikokset kertovat oleellisia asioita teko-kokonaisuudesta: Rikoksiin liittyy sukupuolisia tekoja sekä uhrin suostumuksella että vastoin hänen tahtoaan, ja pahoinpitelyä ja uhkaamista.

Hovin tuomioperusteissa todetaan:

  • Asianomistajan kertomuksesta on ilmennyt, että hän oli ollut ihastunut tuomittuun.
  • Toisaalta asianomistaja on kertonut, että ”koko juttu” oli ollut sekava ja että välillä hän oli ”tykännyt” tuomitusta ja välillä ei.
  • Asianomistaja on itsekin kertonut menneensä ainakin ensimmäisellä kerralla vapaaehtoisesti tapaamaan tuomittua tämän asunnolle.
  • Tuomittu on sekä kiehtonut että pelottanut asianomistajaa.

Selosteessa näyttäytyy tyypillinen groomaus-tilanne. ”Groomaus” on brittilehdistön käyttöönottama sanonta, heidän uutisoidessaan Englannin eri kaupungeissa paljastuneita laajoja ja vuosia muhineita rikosvyyhtejä, joissa rikolliset ovat järjestelmällisesti lähestyneet eri tavoin tavoittamiaan nuoria brittityttöjä, hankkiutuneen näiden tuttavuuteen, ja käyttäneet näitä ensin seksuaalisesti hyväkseen, ja sitten alistaneet prostituutioon.

Lähestymistapoja ovat olleet mm. nuorten suosimien sosiaalisen median alustojen käyttö, ja tyttöjen seuraan lyöttäytyminen mm. ostoskeskuksissa. Briteissä on raportoitu myös etnisten pikaruokaloiden toimiminen paikkoina, joihin tyttöjä houkutellaan lähempien yhteyksien solmimiseksi. Tytöille on raportoitu esm. tarjotun ilmaisia annoksia, ja myöhemmin alkoholia ja huumeita. Toiminta on ajoittunut iltapäivän tunteihin koulujen päättymisen ja vanhempien töistä-kotiintulon välillä.

Suomesta ei ole vielä raportoitu Britanniassa havaittuja ilmiön kaikkia tasoja, mutta on hyvä muistaa, että Suomessa ja läntisen Euroopan maissa liikkuvat aivan samat henkilöt. Suomessa etsintäkuulutettu on voinut sujuvasti putkahtaa esiin Saksassa, tai meillä rikosepäilyn takia kadonnut on havaittu Englannissa. Tapakulttuuri groomaus-rikoksia tekevissä piireissä on yhtäläinen koko Euroopassa.

Hovioikeuden ratkaisemassa tapauksessa siis rikosuhri oli ajoittain jopa ”rakastunut” vainoojaansa. Tämä ei ole poikkeuksellista Euroopassakaan. Tampereen tapauksen aineistossa ei ole selviä viitteitä uhrien kierrättämiseen hyväksikäyttäjältä toiselle, mutta se on ilmeisen yleistä näissä tapauksissa, -ja edistää uhrin itsekunnioituksen murtamista myöhempää kaupallista käyttöä varten.

Ruumiillinen väkivalta on myös tyypillistä näille tapauksille. Sen avulla luodaan pelote, joka osaltaan estää uhria irtautumasta itselleen tuhoisasta ”suhteesta”.

”Tuomittu oli käräjäoikeuden mukaan käyttänyt asianomistajaan kohdistunutta väkivaltaa ja siten pakottanut hänet sukupuoliyhteyksiin: Asianomistajan ilmoitettua, ettei hän ole halunnut sukupuoliyhteyttä, Najafi on tarttunut häneen kiinni kaulasta ja käsistä, ravistanut asianomistajaa, läpsinyt tätä, lyönyt tätä nyrkillä kasvoihin, ottanut väkisin tämän housut pois, nostanut tämän jalat ylös, ja pitänyt niistä kiinni. Najafi on pakottanut…”

Oikeusistuimet katsoivat tämän perusteella, että tuomittu oli käyttänyt väkivaltaa saattaakseen asianomistaja sellaiseen pelkotilaan, ettei tämä voinut vastustaa tuomitun pyrkimyksiä. Tämä väkivalta-vaihe tulee kuvaan sitten, kun uhri ei enää taivu vapaaehtoisesti hyväksikäytettäväksi tai kavereille jaettavaksi.

Eräässä englantilaisessa tapauksessa grooming-jengi oli käyttänyt taksiyhtiön tukikohtaa paikkana, jonne he toivat (takseilla) asiakkaita harjoittamaan seksiä alistamiensa tyttöjen kanssa. Toiminta siis saattaa lomittua muuhun jengirikollisuuteen ja talousrikollisuuteen. Englannissa toiminnan aloittivat pakistanilaiset, joita maassa on oleskellut jo hyvän aikaa ennen 2000-luvun maahanmuuttoa. Ilmiön kehittyminen brittiläiselle tasolle on kuitenkin vain ajan kysymys, joten toimenpiteitä tarvitaan, -ja läntisemmistä karvaista kokemuksista oppimista.

Sisäministeri Kai Mykkäsen optimismi seksuaalirikosten torjumisen suhteen vaikuttaa kuitenkin katteettomalta: ”Lisätalousarvion myötä pääsemme heti käynnistämään toissapäiväisen seksuaalirikosohjelman akuuteimpia toimia. Kiitos @PetteriOrpo . Työtä toki riittää vuosiksi.”

Rikos-buumin torjumisen voisi aloittaa esm. tiedottamalla lasten vanhemmille minkälainen ja mistä seikoista tunnistettava ilmiö heidän tyttäriään uhkaa.

Hallituksen hätäkokous lapsiseksi-rikosaallon takia toteutuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top