Turun parkkirahoja kavallettiin Turun kaupungin mielestä ainakin 1.688.762,80 euroa!

Turun palon vuosipäivänä alettiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsitellä Turun kaupungin parkkikolikkokavallukseen ja niiden varojen rahanpesuun liittyviä syytteitä.

Syytekirjelmä oli hyytävää kuunneltavaa: Rahaa on kavallettu vuosina 1995-2017 ainakin 1.688.762,80 euroa. Kaksi päätekijää on tuomittava 3,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kovennusperustein, 5 muuta syytettyä on tuomittava ehdottomaan vankeusrangaistukseen, yhden voi päästää yhdyskuntapalvelulla ja kahdelle riittää syyttäjän mielestä ehdollinen vankeusrangaistus.

Syytetyt täysin eri mieltä

TPS:n ex-huippujääkiekkoilija Juha ”Pikkari” Virtanen myönsi avustajansa kertomana kavaltaneensa 316.000,00 euroa. Muiden syytettyjen osalta ei päästy lähellekkään tällaisia myöntölukuja. Kolme kielsi koskaan olleensa tekemisissä tällaisten kolikoiden kanssa. Nekin jotka olivat kolikoiden kanssa puuhailleet, puhuivat ”muutamista tuhansista” tai ”kourallisista”.

Jutun rahanpesuhaaran pääepäillyn autokauppiaan luona syytetyt olivat ”joskus” käyneet kaupungin autolla, jossa Turun kaupungin parkkirahoja oli ehkä muutaman kymmenen kertaa ”hieman” verotettu.

Yleisesti koko puolustusrintama piti Turun kaupungin väitettä ainakin 1.688.762,80 euron kavalluksesta mihinkäään perustumattomana.

Rahaa toki syytetyillä on liikkunut, sitä ei kukaan kiistänyt. Niiden alkuperä syytettyjen mukaan kuitenkin olivat autokaupat ja erilaiset sekatyöt mm. autojen ja veneiden pesut. Näistä tuloista syytetyt eivät olleet juurikaan viitsineet verohallinnon ylityöllistettyjä ja alipalkattuja virkamiehiä rasittaa, vaan summat oli maksettu käteisenä ja kuitteja ei kirjoitettu.

 

Erilaisia mittareita

Oikeussalissa kävi hyvin nopeasti selväksi, että kaikki salissa esitettävät luvut ovat Arvioita isolla A:lla. Kavalluksen alkuaikoina Turussa oli käytössä niin kutsuttuja ruutukohtaisia mekaanisia parkkimittareita, joista ei pystynyt mitenkään seuraamaan, paljonko niissä oli tai olisi pitänyt olla rahaa. Tämän jälkeen käyttöön tuli digitaalisia ruutukohtaisia mittareita, jotka antoivat ”jotain” tietoja. Nyt käytössä olevat aluekohtaiset pysäköintilipukeautomaatit osaavat jo tulostaa tilityskuitinkin, jonka todistusarvon puolustusrintama kiisti sanoen tilityskuitin todistusarvon olevan tasan nolla. Puolustuksen mukaan tilityskuitin luvut sisältävät sekaisin käteisen, kännykkämaksujen ja erillaisten appsien yhteenlasketun summan.

Turun kaupungin valvonta ei pettänyt – Sitä ei ollut

Karua oli myös kuultava siitä, miten näiden parkkimittarityhjentäjien työtä valvottiin. Vastauksen voi tiivistää kahteen sanaan: Ei mitenkään. Parkkimittarityhjentäjät tyhjensivät automaatit keskenään, veivät rahat keskenään Loomis Oy:lle, joka laski rahat ja siirsi rahat viitepankkisiirrolla Turun kaupungin tilille. Turun kaupungin tilintarkastajat tarkistivat vuosittain viitepankkisiirtojen yhteismäärän ja totesivat summan oikeaksi! Viitepankkisiirtojen summia ei koskaan täsmäytetty automaatista saataviin tietoihin, edes sen vertaa, että ovatko ne edes sinne päin.

Syyttäjä luopui yhden syytetyn syytteistä

Oikeussalin mielenkiintoisin keskustelu käytiin naissyytetyn asianajajan ja syyttäjän välillä. Naissyytetyn asianajaja ei kerta kaikkiaan pystynyt ymmärtämään, miksi hänen päämiehensä oli syytettynä. Hänen päämiehensä oli ostanut ex-miehensä yrityksen konkurssipesältä syyttäjän mielestä kolikoilla maksetun ja muutenkin liian halvalla puolet omakotitalosta, jossa syytetty asui. Asianajajan mielestä hänen päämiehensä ei ole mitenkään voinut syyllistyä asiassa rikokseen. Vaikka omakotitalo olisikin ostettu kolikkorahoilla, oli omakotitalo kuitenkin siirtynyt konkurssipesälle laillisena saantona. Näin ollen päämiehellä on ollut täysin laillinen oikeus ostaa asumansa talon puolikas konkurssipesältä. Liian halvalla konkurssipesältä ostaminenkaan taas ei ole hänen päämiehensä rikos vaan syytteeseen pitäisi asettaa pesänhoitaja, joka on myynyt omaisuutta liian halvalla. Pitkän keskustelun jälkeen syyttäjäkin myöntyi ja luopui kaikista syytteistä naissyytettyä kohtaan.

Oikeudenkäynti jatkuu huomenna todistajien kuulemisella. Extrauutiset on paikalla seuraamassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top