Turun terrori-iskusta seurannutta jälkipyykkiä: Lisääntyvää vastakkainasettelua tulevaisuudessakin vai koko kansan yhteinen muistotilaisuus?

Turussa järjestettiin tänä vuonna useita eri muistotilaisuuksia terrori-iskussa 18.8.2017 kuolleiden uhrien muistolle. Traagisen asian ympärille syntyi jälleen kerran erittäin mauton julkinen kohu. Jotkut laskivat kukkia virran vietäväksi, jotkut pitivät puheita ja jotkut marssivat läpi kaupungin huudellen ”Natsi”-sloganeita.

Olisiko viimeinkin aika pysähtyä ajattelemaan uhrien omaisia, ystäviä ja kaikkia turkulaisia sekä kaikkia muitakin suomalaisia jotka silloin järkyttäyivät tästä terrori-iskusta? Miksi Turun kaupunki ei voisi jatkossa järjestää kaikille yhteisesti tarkoitettua muistotilaisuutta? Brysselissä järjestettiin viime vuonna EU:n yhteinen muistopäivä terrorismin uhreille johon myös Turun kaupunki osallistui. Bryssel koetaan moinien mielestä niin kovin etäiseksi, että tämä ei välttämättä eleenä riitä suomalaisille koetun tragedian muistopäiväksi. Turussa vuonna 2017 tapahtunut terrori-isku olisi voinut tapahtua missä päin Suomea tahansa ja se tekee asiasta koko kansalle yhteisen tragedian.

Turun kaupunki linjasi viime vuonna kantansa asiasta:

”Turun kaupunki kunnioittaa vuosi sitten Turussa tapahtuneiden puukotusten vuosipäivää 18.8. hiljaisesti. Kaupunki ei järjestä muistotilaisuuksia tapahtuneen johdosta.”

– Traaginen rikos tai sen tekijä eivät mielestämme ansaitse muistopäiviä

Kysyimme Turun kaupunginjohtajan Minna Arveelta kantaa siihen, että olisiko Turun kaupungilla mahdollisuus ottaa vetovastuu muistotilaisuuden järjestämisestä jatkossa rauhoittamaan tilannetta? Pitkään jatkunut vastakkainasettelu kuumentaa tunteita eri leireissä.

Ohessa saamamme vastaus:

”Turun kaupunginjohtajalla ei ole asiaan kommentoitavaa. Kaupungin kanta muistotilaisuuden järjestämisestä ei ole muuttunut.”

Tänä vuonna Turussa järjestettiin kolme erillistä tilaisuutta; kaksi muistotilaisuutta ja yksi vastamielenosoitus yhdistettynä muistotilaisuuteen, jotka vastakkainasettelusta johtuen vaativat huomattavan satsauksen poliisilta katuturvallisuuden ylläpitämiseksi poliisin muutenkin niukoista resursseista.

Yksi tilaisuuden järjestäneistä ryhmistä, vihervasemmistolaisten ”Turku ilman natseja”  vastustivat äänekkäästi ”Natsimarssia”. Vasemmistoliiton omassa verkkojulkaisussa Kansan Uutiset kerrottiin 15.8.2019  Kansallismielisten liittouma ry:n järjestämästä muistojuhlasta otsikolla: ”Turussa järjestetään vastamielenosoitus natsimarssille”. Siinä kerrottiin myös, että ”Turku ilman natseja-mielenosoitus kunnioittaa tragedian uhreja ja läheisiä.” Pääpuhujaksi tähän tilaisuuteen oli valittu Vihreiden Oula Silvennoinen.

Eri tilaisuuksien tiimoilta löytyneestä kuvamateriaalista on äkkiseltään jokseenkin haastavaa hahmottaa konseptia ”Natsimarssi”. On myös sangen outoa, että toisen järjestäjän muistotilaisuudelle ylipäätään koettiin tarvetta järjestää vastamielenosoitus.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Y4pTgikKtP4]
Toinen muistotilaisuuden järjestäjä Kansallismielisten liittouma johdatteli muistotilaisuuteen paikalle tulleet ihmiset hiljaisesti paikan päälle. Tämä käy ilmi julkisesti saatavilla olevasta kuvamateriaalista. Lyhyt siirtyminen kokoontumispaikalta perille koostui kävelystä kulkueen muodossa kokoontumispaikalta Aurajoen rantaan, jossa oli lyhyt puhe ja seppeleen lasku virran vietäväksi muiden paikalla olleiden muistotilaisuuteen osallistuneiden kukkien laskun lisäksi. Tilaisuus näytti varsin seesteisen hiljaiselta.

Kolmas muistotilaisuuden järjestänyt ryhmä; Turun Perussuomalaiset, Perussuomalaiset nuoret (avaajana, Asseri Kinnunen, PJ) sekä VarsinaisSuomen perussuomalaiset nuoret kokoontuivat hetkeksi torille pienen puheen kera.

Kysyimme Perussuomalaisten Jyrki Ålandilta ajatuksia ja näkemyksiä muistojuhlaan liittyvistä asioista.

Jyrki Åland kertoi, että Turun PS tekivät kannanoton päivän tapahtumista, varsinkin kun mielenosoittajat yrittivät hänen mukaan häiriköidä muistotilaisuutta.

Kannanotto:

Jo riittää tanssi haudoilla
Me Perussuomalaiset paheksumme kaupungin toimintaa, jossa kaupungin päättäjät ovat omalla toimettomuudellaan jättäneet liikkumatilaa erilaisille ääriliikkeille. Pään työntäminen pensaaseen ei ole ratkaisu.

Turun Perussuomalaiset pelkää, että 18.8.2017 tapahtunut Suomen ensimmäinen terroristisessa tarkoituksessa tehty isku tulee jatkossakin muodostumaan ääriliikkeiden tapahtumaksi, jossa tarkoituksena ei ole muistaa tai kunnioittaa uhreja, vaan sitä käytetään härskisti oman propagandan esille tuomiseen.
Yleisen mielipiteen vuoksi tapahtumapaikalle istutettiin omenapuu, jotta emme unohtaisi tätä traagista päivää. Sittemmin puu siirrettiin vähin äänin pois ja syyksi kerrottiin tuleva toriparkki ja arkeologiset kaivaukset. Nyt tuo samainen puu löytyy Tähkäpuistosta, yksin ja merkitsemättömänä. On siis selvää, että Turun päättäjät haluaa edelleen unohtaa nämä traagiset tapahtumat sanoo Turun Perussuomalaisten puheenjohtaja Jyrki Åland.

Me Turun Perussuomalaiset ehdotammekin, että Turun Perussuomalaiset ehdottavat, että Turun kaupunki laittaisi edes muistolaatan, jotta muistopuuta etsivät löytäisi sen ja meille jotka haluamme muistaa olisi paikka, jonne itse kukin voisi hiljentyä ja tuoda kynttilänsä.
Turun Perussuomalaisten hallitus

Lisäksi Jyrki Ålandin kertoi oman mielipiteensä asiasta:

– On hyvin valitettavaa, että Turun päättäjät ei ota mitään vastuuta, vaan haluaa painaa asian unholaan. Pyynnöistä huolimatta edes valtuustossa ei pidetty hiljaista hetkeä. Yleisen mielipiteen vuoksi kaupunki nöyrtyi järjestämään Turun päivänä (15.9) kukkien laskun Aurajokeen ja tapahtumapaikalle istutettiin omenapuu muistoksi terrori-iskusta. Samana syksynä puu siirettiin tähkäpuistoon Petreliukseen missä se on vielä tänäkin päivänä yksin ja merkitsemättömänä.

Hän kertoo myös, että Perussuomalaiset tekivät viime maanantaina valtuutettu Miikkolan johdolla aloitteen, että muistopuu saisi kylttinsä.

On varsin valitettavaa, että tietyt piirit eivät kunnioita iskusssa menehtyneitä sekä uhreja, vaan käyttäytyy härskisti. Mielestäni moiset tekemällä tehdyt natsimielenosoitukset ovat suurta teatteria, jotka omalta osaltaan pahentaa vastakkainasettelua. Sitten on vielä kaikenmaailman tutkijat kuten Oula Silvennoinen ns äärioikeiston asiantuntija, jotka heittää lisää vettä myllyyn. Siinä missä tutkijan pitäisi olla objektiivinen, niin edellä mainittu henkilö taas edustaa äärivasemmistoa. Ei voi muuta sanoa kuin hyvää päivää ja tämä uppoaa osaan kansasta kiitos Yleisradion. Joku päivä vielä sattuu jotain ikävää ja epäilen että tekijä on äärivasemmalta.

Eri puolilla kaupunkia järjestettyjen muistotilaisuuksien lomassa marssivat ”Turku ilman natseja”-tapahtuman järjestäjien kokoolle kutsumat mielenosoittajat kaupungin läpi ihmisvirtana huutaen mm. iskulauseita ”Ei natseja Turkuun” ja jotain muutakin samankaltaista. Paikalla oli myös huomattava määrä poliiseja varmistamassa, että eri muistojuhliin ja mielenosoitukseen osallistuvat saivat kaikki rauhassa kunniottaa uhrien muistoa kukin tyylillänsä.

Julkisuudessa on tämän muistopäivän tiimoilta tuon tuostakin esitetty jo kyllästymiseen asti väittämiä, että milloin Persut, milloin äärioikeisto, natsit, tai ylipäätään kansallismieliset ihmiset olisivat kukin vuorollansa omineet Turussa tapahtuneen koko kansakuntaa koskettaneen traagisen ja syvästi järkyttäneen terroriteon joksikin poliittiseksi löymäkapulaksi omien tarkoitusperien edistämiseksi.

Ettei vaan olisi niin, että pata kattilaa soimaa?

Istuva sisäministeri Vihreiden Maria Ohisalo kirjoittaa aiheesta blogissaan otsikolla: Luottamus peittoaa vihan

Nostamme pohdintaan sisäministeri Ohisalon omasta blogikirjoituksesta pienen pätkän:

”Äärioikeistolaiset ryhmittymät pyrkivät käyttämään Turun puukotuksen vuosipäivää oman vihamielisen ja väkivaltaisen sanomansa levittämiseen. Synkät esimerkit maailmalta osoittavat, että vihanlietsonta vain lisää vihaa. Äärioikeiston liikehdintä on uhka avoimelle ja vapaalle yhteiskunnalle.”

Suuresti ihmetyttää kyllä moinen ulostulo ja, että ketä tai mitä se oikein palvelee? Sisäministeri Ohisalo näkyy keskittyvän blogikirjoituksessaan ylläpitämään vastakkainasettelua yhteiskunnassa lietsomalla mielikuvaa vaarallisesta äärioikeistosta Suomessa. Erittäin lyhytnäköistä politikointia ja moraaliposeerausta vakavan asian ympärillä.

Vihasta väkivallantekoihin voi askel olla varsin lyhyt ja asiaan tulee suhtautua vakavasti. Blogissaan sisämisteri Ohisalo nostaa tikun nokkaan ainoastaan äärioikeistolaiset ryhmät väkivallan mahdollisina lietsojina yhteiskunnassa. Tämän väittämän tueksi tulee ministeritasoisen henkilön esittää myös asianmukaiset tilastot siitä, että väittämä todellakin pitää paikkansa koska blogikirjotuksesta voi myös saada sen käsityksen, että kyseessä olisi poliittinen ajojahti oppositiota vastaan suhteessa Vihreisiin.

Päätimme kysyä sisäministeri Ohisalolta mihin tilastoihin hän perustaa väittämänsä, että juurikin äärioikeiston liikehdintä on uhka avoimelle ja vapaalle yhteiskunnalle?

Vastausksen sisäministeri Ohisalolle esittämäämme kysymykseen välitti meille sisäministerin erityisavustaja Sami Kerman:

”Kehotamme kääntymään tilastojen osalta poliisin puoleen.”

4 Comments

 1. Uusin silmin
  29.8.2019 22:58

  Hieno ja silmiä avaava juttu, kiitos! Olettekos tekemässä jatkoa olemalla yhteydessä poliisiin? Video on kyllä hienosti toteutettu, on laatu kohdillaan.

  Vastaa
  1. Ismo Kähkönen
   29.8.2019 23:37

   Kiitos, kyllä olemme suunnitellut jo jatkoa jutulle. Aiomme Ohisalon kommentin pohjalta kysyä poliisin tilastoja. Siitä sitten aikanaan tulee uusi juttu.

   Vastaa
 2. private instagram
  30.8.2019 09:55

  Hello every one, here every one is sharing these kinds of know-how, thus it’s pleasant to read
  this web site, and I used to pay a visit this webpage everyday.

  Vastaa
 3. Jussi
  2.9.2019 19:45

  Väkivaltaa tuottaa ja tukee maailman laajuudella globarit eli kommarit ja sossut. Ottakaapa selvää mitä Jenkeissä oikeasti tapahtuu eikä mitä valtamedia kertoo (vaan mitä valtamedia jättää kertomatta). Koska Suomen valtamedialle tulevat maailman uutiset on jo ulkomailla ensimmäiseen kertaan globarien uutistoimistomonopolissa sensuroitu, ja toiseen kertaan sensuroitu Suomen globarien salaseuralaisjohdon hallitsemien tiedottimien toimesta, on Suomen enemmistöllä todella vääristynyt maailmankuva. Kommunismin teoria tilattiin saakelinpalvojana tunnetulta salaseuralaiselta, Marxilta ja pääperiaatteet oli jo saakelinpalvojasalaseuroissa etukãteen kirjattu. Natseja käytettiin kommunismista muokattuna aateversiona samoihin globarien tarkoituksiin, mutta natsit eivät yltäneet läheskäan kommunismin tuottaman 100 000 000 epäluonnollisen kuoleman tasolle. Natsikauhuja käsitellessä on syytä mainita myös kommarien moninkertainen ruumissaldo ettei kommarien saavutuksia aliarvioida.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top