Kuva migrin omaan tiedotteeseen

Turvapaikanhakijalapsille ja heidän perheilleen lisää tukea vastaanottokeskuksissa

Jo 22 vastaanottokeskusta on ottanut käyttöön Lapset puheeksi -menetelmän, jonka avulla tuetaan lasten, perheiden ja nuorten arkea.

Lapset puheeksi -menetelmä koostuu keskustelusta ja neuvonpidosta. Lp-keskustelussa vanhempien tai nuoren kanssa kartoitetaan lapsen tai nuoren vahvuuksia ja haavoittuvuuksia sekä tehdään suunnitelma arjen tukemiseksi. Tarvittaessa pidetään neuvonpito, johon pyydetään mukaan myös henkilöitä, jotka voivat olla perheelle tai nuorelle avuksi.

Maahanmuuttoviraston kanssa käyttöönottoa vastaanottokeskuksissa on toteuttanut MIELI Suomen Mielenterveys ry. Hanke on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea.

Turvapaikanhakijaperheillä ja -lapsilla voi olla vastaanottopalveluissa erilaisia erityistarpeita. Aiemmin elämässä koetut vaikeudet ja haastava elämäntilanne voivat vaikuttaa vanhempien elämänhallintaan, jaksamiseen ja heijastua lapsiin. Osa turvapaikkaa hakevista alaikäisistä saapuu maahan yksin ja heillä on usein taustallaan vaikeita kokemuksia, jotka kuormittavat hyvinvointia.

Tavoite on ottaa menetelmä käyttöön kaikissa vastaanottokeskuksissa ensi vuoden 2020 aikana. Suomessa on tällä hetkellä 39 vastaanottokeskusta ja 6 alaikäisyksikköä. Vastaanottokeskuksissa asuu 0-17-vuotiaita lapsia ja nuoria noin 2 160, mikä on yli viidennes kaikista asiakkaista.

Perheiden ja nuorten kokemukset keskusteluista myönteisiä

Vastaanottokeskuksissa menetelmästä on myönteisiä kokemuksia.

– Lapset puheeksi -keskustelu on erinomainen työmenetelmä vastaanottokeskukseen. Sen avulla voimme ennen kaikkea huomioida lapsia paremmin ja saada selkeämmän kokonaiskuvan perheen tilanteesta. Menetelmä lisää sekä perheen ja työntekijän välistä ymmärrystä että perheen sisäistä yhteistä ymmärrystä ja tukee näin vanhemmuutta, kertoo terveydenhoitaja Jenni Kokkonen Tampereen vastaanottokeskuksesta.

Myös arviointikyselyyn vastanneista vastaanottokeskusten työntekijöistä lähes kaikki arvioivat, että vanhemmat olivat kokeneet työskentelyn myönteisenä. Vastaukset koskivat 45:ttä perhettä ja seitsemää nuorta.

Myös nuorten alaikäisyksikössä on hyviä kokemuksia menetelmän käytöstä.

– Lapset puheeksi -keskustelun jälkeen nuorelle laaditaan yksilöllisten tarpeiden mukaan toimintasuunnitelma kuukaudeksi kerrallaan. Voimme tukea nuoren vahvuuksia ja puuttua haavoittuvuustekijöihin toimintasuunnitelman avulla, kertoo ohjaaja Marjo Sanchez Espoon alaikäisyksiköstä.

Vastaanottokeskuksiin on koulutettu Lapset puheeksi -menetelmäkouluttajia. He kouluttavat muita työntekijöitä ja toimivat työn asiantuntijoina vastaanottokeskuksissa.

FAKTA: Lapset puheeksi -menetelmä

– Lapset puheeksi -menetelmä on osa Toimiva lapsi & perhe -menetelmiä (Tl&p), jotka on kehitetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) vuonna 2001. Nykyisin työtä koordinoi, tutkii ja kehittää MIELI Suomen Mielenterveys ry (entinen Suomen Mielenterveysseura)
– Menetelmän on kehittänyt lastenpsykiatri, emeritaprofessori Tytti Solantaus.
– Tutkimuksissa menetelmä on todettu soveltuvaksi suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään ja vaikuttavaksi myös, kun vanhemmalla on vakava sairaus. Lp-menetelmää käytetään useissa palveluissa ja kehitysympäristöissä, esimerkiksi terveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa.
– Maahanmuuttoviraston ja Mieli ry:n hankkeessa on vuodesta 2017 alkaen arvioitu ja kehitetty menetelmää soveltuvaksi vastaanottokeskuksiin ja turvapaikanhakijoille.
– Menetelmän keskustelurungosta käytetään nimitystä lokikirja. MIELI ry on kehittänyt lokikirjan vastaanottokeskuksille yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa.

5 Comments

 1. Janis Petke
  2.9.2019 18:46

  ”Tutkimuksissa menetelmä on todettu soveltuvaksi suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään ja vaikuttavaksi myös, kun vanhemmalla on vakava sairaus.”
  Joopa Joo, Kaksi mahdollista vakavaa mielenterveyden sairautta tulee kyseeseen.

  Vastaa
 2. Pete
  2.9.2019 19:18

  Hei. Menetin perheeni. Lasten äiti päätti elämänsä oman käden kautta. Ja siitähän soppa syntyi. Pelkästään oikeuslääkärin lausunnon ns julki tulo kesti 7 kk. Siihen asti minua epäiltiin ties mistä. Lapset huostaan ja isä heitteille. Olen stnan katkera siitä että olin hyvä ja rakastava isä ja kun soppa syntyi se kaikki unohdettiin. Kun luen näitä juttuja miten jopa paperittomat saavat paremmat terveydenhuollot. Ihan sairasta. Kukaan ei ole kysynyr lasten isältä miten voit. Siinä sitä hyvinvointi suomea.

  Vastaa
 3. Nestori Lundahl
  2.9.2019 21:55

  Kaikki käy helposti kun on maahantunkeutujien hyvinvoinnista kysymys.
  Mutta vanhustenhoidon hoitajamitoituksen nostaminen 0,7 hoitajaan per vanhus on maailman vaikein asia.
  Sekin kävisi käden käänteessä jos kaikki vanhukset olisivat maahantunkeutujia.

  Vastaa
 4. Aleksi
  3.9.2019 10:51

  Suomalaiset saa syyttää itteään. Maailman kiltein mutta tyhmin kansa. Ajatelkaa järjellä. Missä muussa maassa oma kansa kärsii ja ulkomaalaisille turvataan kaikki, oman kansan kustannuksella. Vitun tyhmät.

  Vastaa
 5. Orang Utang
  3.9.2019 12:11

  Perusongelma näissä turvapaikanhakijoiden ja yleensäkin ulkomaisten ja kotimaisten ihmisten elämän tukemisessa on poliittinen ja valtiollinen käsitys, että

  Hyvä elämä on ostettavissa rahalla.

  Tällaiseen teoriaan perustuvan politiikan mukaisesti on johdettavissa myös päätelmä, että jos henkilön elämää ei pystytty rahalla ostamaan paremmaksi, niin syy oli siinä, että rahaa ei käytetty riittävästi.

  We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.

  Albert Einstein

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top