Turve-tohelointi vahingoitti huoltovarmuuttaa ”yhdennellätoista hetkellä”, venäläinen hake tuli jäädäkseen

Kielletyn polttoturpeen korvaaja, venäläinen puuhake, pysyy Suomessa yhtä sitkeesti kuin ”vihreät miehet” Krimin niemimaalla. Lehti kirjoittaa, ettei tuonti-polttohaketta voida enää korvata turpeella.

Hurjan arvion antoi MT:lle Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen. Niemisen mukaan venäläistä energiahaketta ei enää pystytä korvaamaan kotimaisella turpeella. Tällä hetkellä noin viidesosa (20+ %:a) energiahakkeen tarpeesta täytetään tuonnilla Venäjältä.

”Turpeen merkitys huoltovarmuuspolttoaineena on menetetty”, Nieminen sanoi MT:lle.

Ukrainassa käytävän sodan odotetaan aiheuttavan talouspakotteiden kierteen, jossa Venäjää painostetaan, ja he vastaavat Euroopan unionin jäsenmaihin kohdistuvilla vastapakotteilla. Viimeksi vastaavanlaisessa tapauksessa suomalaiset juustot jäivät tukkukaupan hyllyille Venäjän-viennin takutessa.

Turpeella merkitys huoltovarmuutta ylläpitävänä kotimaisena energialähteenä

-Tai siis oli. Enää sitä ei saa polttaa kattiloiden alla. ”Nyt näyttää siltä, että ensi kesänä turvetta ei juuri nosteta”, Nieminen kertoi lehdelle maanantaina (28.02.). Huoltovarmuutta on vahvistettu vuodesta 2007 turvavarastointilailla, jonka mukaan varastoa ylläpitävälle yrittäjälle on korvattu varastointia kolmen vuoden ajalta. Tämäkin jää käytännössä historiaan, sillä uusia turvereservin ylläpitäjiä ei tule olemaan.

Kasoissa maanpinnalla säilyvä polttoturve olisikin ollut erinomainen reservi, jos energian tuonti jostain syystä katkeaa. Myös leipäviljan varmuusvarastointia ”kevennettiin” Jyrki Kataisen hallituksen aikana, joten huoltovarmuuden kannalta olemme lähestymässä tilannetta, jossa eletään kädestä suuhun, eikä taskussa ole mitään.

Suomi on viennin/tuonnin kannalta häiriöherkkä

Tämäntalvinen UMP:n lakko on jo ehtinyt heikentää kotimaisen energiahakkeen saantia, ja vajetta on yritetty paikata myös vielä jostain löytyvällä turpeellakin. Miten Itämeren meriliikenteen häiriö, jollainen voi olla mahdollista kansainvälisen tilanteen kiristyessä, vaikuttaa Suomessa, -sen voi kukin hahmottaa helposti.

Voidaanko itä-hake korvata kotimaisella energiahakkeella, pohtii Nieminen:

”Kyllä Suomessa puuta riittää, mutta järjestelmää ei ole luotu siihen, että yhtäkkiä tarvitaan 20–30 prosenttia lisää haketta. Ei me varmaan polvilleen mennä, mutta asiat vaikeutuvat ja kallistuvat”, Nieminen kertoi MT:lle.

Kuluneen sanonnan mukaan ”Suomi on (Eurooppaan nähden) saari”: Suurin osa ulkomaankaupastamme kulkee pitkin Itämerta, jonka häiriöherkkyyden jo totesimme. Toinen heikkoutemme on energiariippuvuus ulkomaista, erityisesti Venäjästä.  Ministeri Mika Lintilä (Kesk) joutui äskettäin toteamaan, ettei hän ”näe enää näkymää, jossa voisi esitellä hallitukselle (Fennovoiman Hanhikiven-) ydinvoimalan rakentamislupaa”. Pitäiskö esitellä, että turve-elinkeino päästetään pannasta, turvekoneiden romuttaminen lopetetaan ja huoltovarma kotimainen energialähde palautetaan käyttöön?

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä:

 • Maaseudun Tulevaisuus 2(.02. 2022: Venäjän energiahaketta ei voi enää korvata polttoturpeella – ”Turvetta ei ensi kesänä nosteta”.

22 Comments

 1. Kessu
  2.3.2022 16:54

  Haketta ei voi korvata turpeella, koska sama kattila ei toimi molemmille. Voimalan kattilaan pitää tehdä iso muutostyö, jotta polttoaine voidaan vaihtaa hakkeesta turpeeseen. Samoin polttoaineen kuljetus- ja syöttösysteemit varastoalueelta tulipesään pitää vaihtaa kokonaan.

  Samoin turvetuotantoketju pitää rakentaa uudestaan, kun turvesuot on jo suljettu ja koneet myyty. Eikä kukaan investoi koneisiin, kun niiden tarvittavaa/sallittua käyttöaikaa ei kukaan tiedä. Lisäksi monella on ns. kpä otsassa siitä, kun turvetuotanto suljettiin ja moni firma meni konkkaan eli ei kukaan lähde enää tuhlaamaan rahojaan businekseen jolla ei ole tulevaisuutta. Vihreä siirtymä tuli jo ja antaa nyt vihreiden hoitaa tuulesta ja auringosta energiaa kaikille.

  Onnea vaan viher-komukkatyttösten turpeesta luopumisen seurausten korjaamiseen, jos/kun haketta ei saada tarpeeksi.

  Vastaa
 2. Juha
  2.3.2022 17:13

  Kyllähän kun tätä hölmöläistouhua aikansa seuraa niin ihmettelee mitä ihmettä ihmisten päissä liikkuu.. vai liikkuuko mitään.. vai onko ne päissään..
  Mutta 99,9 %a kansasta rakastaa ja haluaa lisää tätä EU ihanuutta.. ainakin äännestyskäytöksen perusteella (viime eduskuntavaaleissa EU eroa ajavat puolueet saivat alle 5000 ääntä)

  Vastaa
  1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
   2.3.2022 18:02

   Yksi niistä äänistä oli minun IPU ääneni. Ei kiinnostanut suomalialaisia. Sitä saavat mitä tilaavat. Kehitysmaan.

   Vastaa
   1. Juha
    2.3.2022 18:32

    ^ Vielä on joku järjissään.. me mahtuisimme kaikki oikeat Suomalaiset Rymättylän saarelle. Voitaisiin perustaa sinne itsenäinen Suomi niminen valtio ja hölmöläiset saisivat jatkaa EU kehitysmaistumistaan keskenään.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     2.3.2022 18:36

     Kemiön saari olis paree, tai Hailuoto?

     Vastaa
     1. FIXIT asap!
      3.3.2022 00:28

      aina kun puhutaan nk. kunnianhimoisista hankkeista, pitäisi tilalle vaihtaa sanat idioottimaiset hankkeet… vihreä siirtymä, punavihreä sosialistinen sekoomus, jne, taattua maantuhonta-ainesta.

     2. Repe
      3.3.2022 12:13

      Erään kaupungin väestönsuojeluvaltuutettuna ollessani, oli ko. väestö kriisin sattuessa evakuoitava Soisalon saareen. Ilmeisesti oli laskettu, että Saimaassa riittäisi muikkua parillekymmenelle tuhannelle asukkaalle evääksi.

     3. Pekka Kemppainen
      3.3.2022 13:37

      Putin ei hyökkää sinne, kun vihaiset muikut ympäröi saaren?

     4. Juha
      3.3.2022 12:47

      Hailuoto olis kiva, oltaisiin energiaomavaraisia.. siellä suunnalla on maakaasua ja kenties öljyäkin

      http://kirjastolinkit.ouka.fi/kaleva/touko12/Tyrnava_on_kuin_Texas.htm

     5. Pekka Kemppainen
      3.3.2022 13:34

      Tiedämme.

    2. Tehdäänkehitysmaayhdessä
     2.3.2022 19:13

     Olen jo valmiiksi naapurikunnassa. Ei olisi pitkä matka😂. Vaan rupee toi ikä painamaan, tairan mennä tästä torpasta multiin.

     Vastaa
 3. Obelix
  2.3.2022 19:04

  ”Turpeella merkitys huoltovarmuutta ylläpitävänä kotimaisena energialähteenä

  -Tai siis oli. Enää sitä ei saa polttaa kattiloiden alla. ”Nyt näyttää siltä, että ensi kesänä turvetta ei juuri nosteta”, Nieminen kertoi lehdelle maanantaina (28.02.). Huoltovarmuutta on vahvistettu vuodesta 2007 turvavarastointilailla, jonka mukaan varastoa ylläpitävälle yrittäjälle on korvattu varastointia kolmen vuoden ajalta. Tämäkin jää käytännössä historiaan, sillä uusia turvereservin ylläpitäjiä ei tule olemaan.”

  ”Nyt näyttää siltä, että ensi kesänä turvetta ei juuri nosteta, Nieminen kertoi lehdelle maanantaina (28.02.)”

  Vai niin, vai sillä lailla, vai näin on marjat, no siinä tapauksessa näyttääkin kovasti siltä, että jossain päin isänmaata palellaan kunnolla ensi talvena.

  Vastaa
 4. Puolueeton
  2.3.2022 19:37

  Turpeen käytössä on se peitelty ongelma, että kaivelu ja kuivaus pilaa vesistöt värjäämällä vedet ruskeaksi. Ruskeus ei ole suuri ongelma, mutta ruskean värin (humus) happea kuluttava vaikutus on erittäin paha vesitöille. Kalat kuolevat hapen puutteeseen ja hapeton pohjavesi vapauttaa pahjalietteeseen satojen vuosien aikan kertyneen fosforin rehevöittäen vesistöt.
  Kuka tiettä Suomessa vielä yhden järven, jonka vesi ei ole ruskeaan vivahtavaa? Tuskin kukaan. Satavuotta sitten liki jokainen järvi olisi kelvannut vastaukseksi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   2.3.2022 19:46

   Totta. Metsäojitus on toinen tuholainen, ja metsämaan laikuttaminen, -ennen jopa aurattiin.

   Vastaa
 5. Hohhoijaa
  2.3.2022 23:16

  @Puolueeton
  Riippuu siitä, mistäpäin asiaa katsot. Itä-Suomessa on puhtaat vedet.

  Pohjammaan joissa ei ole voinut uida vuosisataan koska nevat anntavat niin paljon humusta jokiin, ja sen vuoksi niitä on käytetty myös maatalouden ja ihmisten jätevesiviemäreinä.

  Turvetuotantoa ei ole jokaisen joen alueella, mutta nevoja on, ja kuvattavaa vettä.

  Pitäisikö nevat kieltää lailla, ja myös ihmisasutus?

  Vastaa
  1. Hema
   3.3.2022 11:54

   Ai ei ole voinut pohjanmaalla uidakaan? No jopas nyt. Vastaan tähän että hoh-hoijaa! Ymmärrän tämän mikäli olet yksi heistä, jotka eivät kesäisin voi ajaa 8 tietä etelään, koska matkalla voi tuoksua maatalouden oheistuote. Muutoin, hyppää kyrönjokeen ja kokeile ennen kuin väität. Humus on muuten vettynyt nimite hienolle maa-ainekselle. On totta että sitä irtoaa enemmän pellon pinnasta esim. äestämisen jälkeen, mutta ehkä koet yllättävänä, että sitä irtoaa myös koskemattomasta luonnosta.

   Vastaa
 6. FIXIT asap!
  3.3.2022 00:30

  jaa, että järvien väri on se energiataloutemme perusta… energiaomavaraisuus, järkevät ratkaisut taloutemme kannalta, ei väliä, kunhan järvien väri on oikea.

  Vastaa
 7. Arhis
  3.3.2022 05:22

  Älkääs nyt kun meidän Sanna on niin nätti ja tisulivakoakin rohkeasti esittelee kaikki päivät ulkomaisissa lehdissä.

  Se on niin pätevä! Niin kuin meidän Tafja joka fantsusti kielsi miinat ettei Putten poikia satu kun tulevat käymään.

  Vastaa
 8. Jns. Man
  3.3.2022 12:31

  Karjalan Pyhäjärvi on vielä aika kirkas.

  Vastaa
 9. Puolueeton
  3.3.2022 13:53

  Hohhoijaata! Olisit voinut kertoa yhden järven nimen, edes. Tiedän yhden, mutta siinäkin erään lahden vesi ei enää kelpaa talousvedeksi.
  Vielä 50luvulla puhuttin kirkasvetisestä Höytiäisestä, enää ei ole mahdollista. Laulussa Kirkkaus Keuruun ja … I
  Sanat eivät enää ole totta.
  Vesistömme voisivat edelleen tuottaa kalaa jopa vientiin. Lieksassa on erikoista, Venäjältä tulee kirkasta vettä, joka heti Suomen puolella muuttuu ryskeaksi ja juomakelvottomaksi.

  Vastaa
 10. juha II
  3.3.2022 14:50

  Nyt kun Venäjä on saarrossa niin eipä venäläistenkään rekkaralli voi täällä jatkua niin tyhmää kuin se alunperinkin oli!

  Nyt turvetta pyttyyn ja pian, mutta ympäristö idiotismilla silanneet läntiset ”huippupoliitikot” itkevät vain sitä, että ”sota vie huomion muualle nk. ”ilmastouhasta” ja radikaaleista toimista sen suhteen”!

  Mitäpä sota ja siitä seuraavat kriisit surkeuksineen päivineen ”ilmastonmuutoksen” rinnalla!

  Tätä murehti John Kerry (D) ent. Obaman ulkoministeri TV-haastattelussa!?!??

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.3.2022 15:13

   Viikolla oli jo venäjänrekkojen baanan varrella naapuri venäjänkielisen kyltin kanssa. Ohi huristivat, ja jotkut vilkuttivat.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top