Turveprotesti: Yli sadan rekan karavaani saapuu eduskuntatalolle (SUORA 08:00)

Turve-alan yrittäjien rekka-mielenilmaisu saapuu yli sadan ajoneuvon vahvuisena pääkaupunkiin vappu-aaton aamulla. Elinkeinoministeri Mika Lintilä tapaa yrittäjät Eduskuntatalon edustalla, ja ottaa vastaan kansalaisadressin.

Rekka-karavaani saapuu eduskuntatalon kohdalle Mannerheimintietä kahdeksan ja puoli yhdeksän välillä perjantaina aamulla. Kansalaisadressi Turve on luokiteltava uusiutuvaksi luonnonvaraksi luovutetaan ministeri Mika Lintilälle, ja kiinnostuneet kansanedustajia eri eduskuntaryhmistä ovat paikalla. Tapahtuman ajan rekat ovat parkissa Mannerheimintien reunakaistalla. Lähtiessään rekka-karavaani kiertää Arkadiankadun kautta.

Videolähetys alkaa perjantaina klo. 08:00.

Rekkakulkue etenee Hämeenlinnanväylältä Mannerheimintietä pitkin kohti Eduskuntataloa, jossa kulkue pysähtyy. Pysähdyksen jälkeen kulkue siirtyy Eduskuntatalolta Arkadiankatua pitkin Runeberginkadulle, josta kulkue jatkaa jälleen Mannerheimintietä Eduskuntatalolle. Poliisi ohjaa liikennettä. Kulkue toistaa kierroksen kaksi kertaa, minkä päätteeksi se jatkaa matkaansa Mannerheimintietä Hämeenlinnanväylälle kohti pohjoista. Kulkue etenee poliisivetoisena aina kehä III:lle asti.

Pitkämatkaisin osallistuja saapuu 800 kilometrin päästä Lapista. Suurin osa ajoneuvoista on täysperävaunullisia rekkoja.

5 Comments

 1. Snif
  29.4.2021 19:37

  Ihan vain noin tiedoksi että kertokaapas montako sukupolvea pitää mennä turveyrittäjiä ennen kun se suo alue on uusiutunut mikä turpeeksi kuivatettiin.
  Se aika voi olla aika yllätys, vai miltä kuulostaa jopa miljoona vuotta, aina turveyrittäjät tekee itestään erittäin tyhmiä kuten kaikki ne edustajat jotka huutaa suota uusiutuvaksi, onhan se, mutta miljoona vuotta on aika pitkä aika uusiutua, vai mitä?
  Tuolla ajattelulla kyllähän fosiiliset öljytkin uusiutuu vauhdilla.

  Vastaa
  1. Reijo Urpilainen
   30.4.2021 10:45

   Niin se vain suo kasvaa joka suuntaan, ylöspäin, alaspäin ja sivuille. Soistaa kangasmaata ja matalia lampia ja järviä. Ihmiset eivät pääosin ymmärrä, mten paljon suota on maassamme. Siihen nähden se alle prosentin märä, jota hyödynnetään on vain pieni pisara märästä, jolla suot uusiutuvat. Suomalaiset ovat koko ajan aina siitä asti, kun maanviljelys alettiin osata, kuokkineet a raivaneet suota pelloiksi ja kuivanneet metsiksi. Nyt, kun peltojen raivaaminen ja metsittäminen on lopetettu, jää kapasiteettia polttoturpeelle ym. muihin kuten kuivikeeksi, turveruukuiksi, kasvualustiksi taimi- ja puutarhoille ja kotitalouksille.

   Suon ei ole tarvinnut kasvaa miljoonia vuosia. Ihan vain tässä elellessä on tullut nähtyä, miten nopeasti suot kasvavat ja se tietää myös turpeen kasvua. 4-50 vuotta sitten, paikat joista on turve nostettu, on jo yli puolimetrinen kasvukerros päällä. Se tuottaa jo uutta turvetta täysillä tehoilla. Ilman ihmisen hallintatoimenpiteitä suot muokkaisivat Suomen metsävaltaista luontoa toa omaksi edukseen. Sammal imee vettä ja säilöö sitä itseensä ja vyöryy kuivalle kangasmaalle tuhoten puuston. Sen näkee, kun metrin parin syvyydessä ojitettaissa on hiekkakangasmaata ja suuria puunrunkoja ja juurikkaita. Suo ei ole likikään niin uhanalainen kuin Suomen maaseudun väestö.

   Vastaa
 2. K.Lehto
  30.4.2021 10:00

  Kyse ei ole siitä mikä on tai ei ole uusiutuvaa. Tässä on kyse Suomen tulevaisuudesta kansakuntana vastaan Great Reset orjana. Tällä hetkellä turvetuotanto on Suomen itsenäiselle taloudelle tärkeää ja sen liian nopea ja väärin perusteltu alasajo olisi vahingollista.
  Jos Suomi ajaisi itsenäistä energiapolitiikkaa voisi se hylätä ylikansallisen säätelyn noudattamisen monessakin asiassa ja asettaa säännöstöt kansallisten tarpeiden ja tieteellisen näytön mukaan. Silloin voisi esim. tuottaa ydinvoimaa huomattavasti edullisemmin ja turvallisemmin ja ypäristökuormaltaan raskaasti valmistettavien lyhytikäisten ja kalliiden sähköakkuautojen, aurinkopaneelien ja tuulivoiman sijaan tuottaa paljon sähköä jota käyttää puhtaan vetypolttoaineen tuotantoon esimerkiksi.
  Ydinvoiman säteilyvaarallisuuden raja-arvot ovat pitkälti propagandan tulosta, jolla on tarkoituksellisesti ohjattu, jotta ydinvoiman hinta pysyy vähintään yhtä korkeana kuin kaikkien kilpailevien energiantuotantotapojen hinta. Kyseessä on hintakartelli. Liiallisen matalista säteilyvuotorajoituksista kärsii myös ydinvoimalaitosten turvallisuus koskien suurempia onnettomuuksia, kun yleisen säteilytason raja arvot minimiin pienentäviä rakenneratkaisuja suositaan liiaksi suuremmilta onnettomuuksilta suojaavien rakenneratkaisujen kustannuksella.

  Vastaa
 3. seant
  30.4.2021 10:03

  Kyllä Suomessa soita riittää tuleville sukupolville ja uusia syntyy, sillä hyödyksi käytettyjen soiden määrä on kuin hyttysen p.. Itämeressä. Toiseksi käytetystä suosta tulee kunnon metsä, eli metaania ja muista kaasuja päästävä suo tulee CO2 sitova alue, näin on Ruotsissa laskettu,100 vuoden päästä suon polttamisesta tullut CO2 päästöt ovat nollautuneet ja sen jälkeen tulee pysyvästi hiilinielu.
  Turvetta poltetaan paljon vähemmän kuin se vuosittain kasvaa, samalla logiikalla myös puun poltto pitäisi kieltää, ehkä vielä kielletään, sillä Eu:sta on sellaisia juttuja tullut. Millä sitten Suomi pysyy lämpöisenä, sillä pieniä hakevoimaloita on tullut lämmitysöljyn korvaavaksi ties kuinka paljon.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.4.2021 10:51

   Turvetta vastustetaan hiilidioksidi-päästö -perusteilla, ”fossiilisena”. Muut turpeennoston haitat voidaan hallita kaavoituksella ja vesistöjen suojelulla. Hiilidioksidi-peruste on epätosi kahdesta syystä: 1. Luonnontilaisissa soissa muodostuu vuosittain uutta turvetta, joka sitoo hiilidioksidia biomassaan, joka ei haloa eikä vapauta hiilidioksidia ilmakehään. 2. Turpeennoston jälkeen siihen käytetyt suo-alat metsitetään, elikkä ne sitovat edelleen co2:ta kasvavaan puumassaan. Toki niistä ei enää saada uutta turvetta, mutta #hiilinielu-vaikutus pysyy.

   Maasta kaivettu kivihiili, jonka käyttö on kasvamassa teollisuuden siirtyessä Kioton-sopimus -hulluuden takia Kiinaan, on aivan erilainen vaikutuksiltaan. Poistuva turve-energia ilmeisesti korvautuu oikeesti fossiilisella, tai dieseliä polttavilla rekoilla Venäjältä tuodulla hakkeella?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top