Tutkija Ahto Kaasik: Rail Balticin rakentaminen uhkaa 700 tunnettua pyhää paikkaa

Rail Balticin tulevan linjauksen alle jäävien arkeologisten kohteiden inventointi on aloitettu viime kesänä, ja löytyvät kohteet on tarkoitus tutkia kaivauksina ennen radan rakentamista. Tarton yliopiston kansanperinteentutkija Ahto Kaasik, jonka erikoisalaa ovat virolaisen kansanuskon pyhät paikat, kertoo Postimees-lehdella ja Maaleht-julkaisulle, että vuoteen 2014 mennessä tehdyissä pyhinä pidettyjen maastokohteiden tarkasteluissa on tunnistettu 36 suunnitellun radan alle jäävää. Maa-aineksen otto ympäristöstä ratapenkereen tarpeisiin uhkaa jopa 700 kohdetta.

Kaasikin mukaan em. arkeologisessa inventoinnissa huomioitiin vain sellaiset perinteiset pyhät paikat, joista on arkistomainintoja. Suurin osa paikoista on vain kansanmuistissa. Suunnitellun radan reitillä ainoastaan Juurun kihlakunnassa muistetut kulttipaikat ovat karttoihin merkittyjä ja virallisesti tiedossa. Kaasikin mukaan perinteisiä pyhiä kohteita on keskimäärin 50 jokaisessa kihlakunnassa. Jos ratalinja ylittää 12-16 kihlakuntaa, uhattuden kohteiden määrä on useita satoja.

Tarton yliopiston arkeologian professori Valter Lang kertoo, että muinoin pyninä pidetyistä kohteista ei aina jää arkeologisesti havaittavia jälkiä. Silloin ainoa tietolähde on kansan suusta kerätty perimätieto. Kaasik peräänkuuluttaakin perusteellista jo kerätyn kansanperinteen tutkimista po. alueesta ennen radan rakentamista. Yhä elävällä vanhemmalla sukupolvella saattaa jopa olla tutkijoille vielä tuntematonta tietoa, ja Kaasik arvioikin arkistojen tuntevan vain 1/3-osan paikoista. 2/3-osaa on yhä ainoastaan paikallisten asukkaiden muistissa.

Ulla Kadak Eestin museovirastosta kertoo viraston lähettäneen kyselykirjeen ratareitillä olevien maatilojen omistajille, onko heillä vielä jotain tietoja maillaan olevista kohteista. Rail Balticin edustaja Andres Lindeman kertoo ratahankkeen toimesta järjestetyn 50 julkista kokousta eri paikkakunnilla asukkaiden ja asiantuntijoiden kuulemiseksi, ja kuultu otetaan huomioon radan linjauksessa. 

Maaleht.delfi.ee 11.10.2018

Postimees 15.08.2018.

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top