Tutkijaryhmä luovutti raporttinsa Ohisalolle: Ilman oleskeluoikeutta maassa olevien asemaa parannettava

Valtioneuvoston asettama ulkomaalaislain muutosten yhteisvaikutuksia selvittävä tutkijaryhmä luovutti tänään raporttinsa sisäministeri Maria Ohisalolle. Tutkijat olivat päätyneet näkemykseen, että ulkomaalaislakiin vuosina 2015–2019 tehdyillä muutoksilla on ollut kielteisiä vaikutuksia kansainvälistä suojelua hakeneiden ja saaneiden asemaan. Tutkimuksen taustalla oli hallitusohjelman kirjaus.

Tutkimuksen mukaan turvapaikkaprosessin tehostamiseksi tehdyt lakimuutokset ovat heikentäneet hakijoiden asemaa, sillä ne näyttävät esimerkiksi lisänneen tarvetta muutoksenhakuun ja uusintahakemuksiin. Erilaisia oleskelulupia on aiempaa vähemmän: Suomessa kansallisena lupakategoriana olleesta humanitaarisesta suojelusta on luovuttu, eikä tilapäistä oleskelulupaa enää myönnetä niille, joilla on mahdollisuus palata kotimaahansa tuettuna omaehtoisesti. Koska kaikki ilman oleskelulupaa jääneet eivät kuitenkaan poistu maasta eikä heitä välttämättä pystytä poistamaan viranomaistoimin, on syntynyt erilaisia väliinputoajien ryhmiä. (raportti)

Tutkimuksen tekijät toteavat mm. että monien muutosten myötä ulkomaalaislaki on muuttunut yhä vaikeammin hahmotettavaksi kokonaisuudeksi. Mitä vaikutuksia on ollut kielteisen turvapaikka- tai oleskelulupapäätöksen saaneiden miltei oblikatoorisesta mahdollisuudesta jäädä Suomeen, sen tarkastelu ei näytä kuuluneen tutkijaryhmän toimeksiantoon.

Ymmärtäen toimeksiantonsa syvemmän tarkoituksen, tutkijaryhmä suosittaa toimenpiteitä, joilla parannettaisiin ilman oleskeluoikeutta maassa olevien asemaa, turvattaisiin ”lapsen edun toteutumista” ja kehitettäisiin säädösvalmistelussa ”perus- ja ihmisoikeuksiin sekä lapsiin kohdistuvien vaikutusten arviointia”. Työn tilaajan tyytyväisyys on ilmeistä:

”Perehdymme sisäministeriössä nyt tarkasti suosituksiin ja sovimme niiden pohjalta jatkotoimista. Tutkimus antaa meille arvokasta tietoa, jota voimme hyödyntää myös poliittisessa päätöksenteossa”, toteaa sisäministeri Maria Ohisalo. ”Näen tutkimuksessa esiin nousseet asiat pitkälti oikeusvaltiokysymyksinä: kyse on heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien toteutumisesta, kuten oikeudesta elämään, perhe-elämään sekä oikeusturvaan. Näistä on huolehdittava. Suositukset tukevat myös työtä, jota on monilta osin jo laitettu vireille. Nyt on tärkeä saattaa tämä työ myös maaliin ja turvata ihmisten perusoikeuksien toteutuminen.”

Maahanmuuttoviraston oikean resurssitason määrittäminen on myös ollut tarkastelussa, mutta tutkijoiden katse ei ole ulottunut kysymykseen, mihin turvapaikkaprosessia kaikkine sääntöineen tarvitaan, jos tavoite on että kaikki saavat jäädä Suomeen.

Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaisen toimintaohjelman päivitys valmistuu alkuvuodesta 2021, mitä jännityksellä odotamme. Laittoman toiminnan eliminoimisessa onkin periaatteessa kaksi tapaa: A: Lakien toteuttaminen; B: Laittomuuden laillistaminen. -Arvattavaksi jää, kumpaan vaihtoehtoon hallituskoalitio tulee suuntautumaan. Huhujen mukaan mm. cannabis-huumeen suhteen on esiintynyt tendenssiä jälkimmäiseen, mutta ei kai sentään hallituspiireissä?!

Tää onkin jännä:

”Sisäministeriössä valmistellaan ulkomaalaislakiin muutosta, jonka tavoitteena on lopettaa toimeentuloedellytyksen soveltaminen alaikäisiin perheenkokoajiin, jotka ovat saaneet oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella.”

Tähän päälle sarkasmia:

”Riittävillä resursseilla turvataan Maahanmuuttoviraston laadukas toiminta”

Kryptistä: ”Sisäministeriössä on käynnissä vuoden 2021 loppuun kestävä Tulevaisuuden Maahanmuuttovirasto -hanke,  jonka tarkoitus on varmistaa, että maahanmuuttohallinto vastaa yhteiskunnan ja asiakkaiden tarpeisiin.” Parodiahorisonttia tämä hallitusohjelman mukainen pumaska jo kolkuttelee siinä määrin, että saatte lukea linkeistä loput. Onhan kahvikuppi kaukana näppiksestä?

Sisäministeri Ohisalon tilaama tutkimusraportti toistaa jo toteutuneissa hallituksen toimenpiteissä ja erinäisissä aikeissa nähtävän trendin: Olemassaoleva Suomen ja Euroopan Unionin lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset, kuten Schengenin sopimuksen poikkeuspykälät ja juuri turvapaikkaoikeuden väärinkäytön ehkäisemiseen tarkoitettu Dublinin asiakirja, pyritään sivuuttamaan. Toteutunut politiikka on mahdollistanyt päättymättömät valitukset ja uusien turvapaikkahakemusten jättämisen, ja laittomasti maassa oleskelevien palauttamiset kotimahinsa ovat olleet erittäin hankalia toteuttaa, ja siksi harvinaisia.

Edelle siteerattu ”alaikäisten perheenyhdistäjien” vapauttaminen omilla tuloillaan elämisen velvoitteesta, ja osoitetusta kyvystä elättää perheenyhdistämisen kautta maahan tulevat oletetut perheenjäsenensä, kertoo koko kupletin juonen: Kun rajan yli pääsee, on täällä pysyvästi. -Eikä se lupaa hyvää Suomen huoltosuhteelle ja nettosaajien määräosuuden hallitsemiselle. Koska kuuluu jatkuvaa parkua elinkeinoelämän tarvitsemien spesialistien ja ”huippuosaajien” vaikeudesta päästä Suomeen, liitin loppuun linkit vuoden 2018 uutisiin, liittyen EU:n etelärajaa ylittäviin tuleviin alaikäisiin yksintulleisiin perheenyhdistäjiin. Suosittelen lukemaan.

Seuraava kysymys onkin, miten joillain alle kymmenen prosentin kannatuksella sinnittelevillä puolueilla, ja yltiö”suvaitsevaisella” ideologisella mariginaaliryhmällä, voi olla niin paljon valtaa päättää Suomen valtion ja suomalaisten tulevaisuuden kannalta keskeisissä päätösasioissa? Kontrolloimattoman maahanmuuton riskit ovat jo osittain realisoituneet.

”Tutkijaryhmään kuului asiantuntijoita Åbo Akademista, Turun yliopistosta, Euroopan kriminaalipolitiikan instituutista ja Siirtolaisuusinstituutista. Tutkimushankkeen ohjausryhmään kuului jäseniä sisäministeriöstä, oikeusministeriöstä, ulkoministeriöstä sekä työ- ja elinkeinoministeriöstä. Tutkijat tekivät työnsä itsenäisesti.”

 • Sisäministeriö 16.2.2021 8.45; Tiedote 17/2021

Lisää luettavaa, ketä kiinnostaa:

Ceutassa siirtolaisten hyökkäyksessä loukkaantuneet Guardia Civilin miehet saavat tukea koko Espanjasta

50 000 ”subsaharalaista” odottaa Marokossa, rajanylitykset aiempaa väkivaltaisempia

10 Comments

 1. Orang Utang
  16.2.2021 11:24

  > Tutkijat olivat päätyneet näkemykseen

  Poliittisesti maksetuista tutkimuksista on väärin sanoa, että se päätyy johonkin näkemykseen. Oikeammin kyse on siitä, että
  – annetun näkemyksen pohjalta ryhmä päätyi tutkimukseen, jolla tuo näkemys on perusteltavissa

  Vastaa
 2. Frank
  16.2.2021 12:17

  Ehkäpä tässä olisi ollut syytä mainita keitä nämä tutkijat ovat…

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   16.2.2021 13:08

   Toteuttajat
   Åbo Akademi, Turun yliopisto, Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti, Siirtolaisuusinstituutti

   Rahoitussumma
   120 000 €

   Vastaa
 3. Täys nolla -tutkimus
  16.2.2021 12:47

  ”Valtioneuvoston asettama ulkomaalaislain muutosten yhteisvaikutuksia selvittävä tutkijaryhmä luovutti tänään raporttinsa..”

  Toi avaus kertoo jo kaiken olennaisen. Ilman punavihreetä jäsenkirjaa ei mitään asiaa tutkijaryhmään, lisäksi etuna nähdään sairaalloinen suvakkius.

  Vastaa
  1. Merceeri
   16.2.2021 14:06

   Täys nolla -tutkimus

   ”Toi avaus kertoo jo kaiken olennaisen.” Paitsi sen, että tuo Pekka Kemppaisen mainitsema 120 000 €, lue; vihvastutkijoiden ”lahjus-rahoitussumma” maksettiin turhaan, koska TUTKIMUSTULOS oli poliittisesti ja siten100varmasti päätetty etukäteen, jo paljon, paljon ennen ko. tutkimusta. Virallinen tutkimustulos tarvittiin hämäykseksi ja synninsyöjäksi julkisuuden ja tutkimuksen tilaajien ”harmaalla alueella” toimimisen takia, eli siihen väliin.

   Ps. Eräs tuttuni sanoi osuvasti 1990-luvun laman synkimpinä hetkinä: tämä maa ei ole käytännössä enää mikään valtio, vaan paikka, jossa kaikki on mahdollista. Tällä hän tarkoitti kaikkia niitä maan päättäjiä ja korkeita virkamiehiä, silloin (Koiviston konklaavi) jotka hyväksi havaitun demokratian suojissa käyttivät valtaansa väärin kansalaisiaan vastaan. Juuri tästä samasta ilmiöstä on kyse tämän tutkimuksen tilaajien ja sen tekijöiden kohdalla. Kummatkin, sekä tutkimuksen tilaajat, että tekijät, tietävät tekevänsä väärin, mutta tekevät silti! Enää en usko, että näin toimitaan pelkästään rahan vuoksi, vaan ihan silkan perkeleellisen pahuuden takia.

   Vastaa
 4. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  16.2.2021 13:07

  (((Isäntien))) Kalergi-suunnitelmaa on edistettävä tavalla tai toisella.

  Vastaa
 5. Kalergi-suunnitelma
  16.2.2021 16:04

  Viherkommunistihallitus kaataa kantasuomalaisten veronmaksajien piikkiin otettua ulkomaanvelkaa lisää kankkulan kaivoon, mitäpäs väliä niistä kantasuomalaisista köyhistä, syrjäytyneistä nuorista ja muista vähäosaisista…
  Ja tietysti noiden globalisti-kommunistien agendassa EU-diktatuurin Kalergi-suunnitelman edistäminen kuuluu ykkös-prioriteettehin.

  Vastaa
 6. juha.
  16.2.2021 18:30

  Maksoikohan yhtä paljon kuin Jyrki Kataisen ”tutkimus”?

  Vastaa
   1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
    16.2.2021 21:22

    P..keleen lukihärö. …10 000€/sivu…

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top