Tutkijoiden corona-skenaario näyttää Infernon portin

Maailmalla leviävällä viruksella voi olla huomattavia taloudellisia vaikutuksia. Australian kansallisessa yliopistossa ANU:ssa tehty mallinnus esittää ennusteen covid-19 -virus-epidemian kehityksestä. Skenaariossa tarkastellaan sairastuvuutta, kuolleisuutta ja vaikutuksia maailmantalouteen.

ANU:n tutkijaryhmä arvioi vähiten tuhoisassa vaihtoehdossa kuolemantapausten määrän jäävän 15 miljoonaan ja taloudellisten vahinkojen, mitattuna bruttokansantuotteen menetyksenä (kaikki valtiot) olevan luokkaa 2,4 triljoonaa.

  • Tähän mennessä koronaviruksen aiheuttama kuolleisuus on  3 300 ihmistä ja tartunnan on saanut 95 000 ihmistä. Virus, on levinnyt 81 maahan. Ajantasampi yhteenveto artikkelin lopussa.
  • WHO nosti tiistaina arviotaan koronaviruksen kuolleisuusasteesta 3,4%:iin. Aiempi arvio 2%.
  • ANU:n tutkijaryhmä vertaa 2019-2020 covid-10-viruksen vaikutuksia vuosien 1968-69 Hongkongista levinneeseen influenssa-pandemiaan, joka tappoi noin miljoona ihmistä. Jos epidemia käyttäytyy hongongilaisen tapaan,  arvio kuolleisuudesta on 15 miljoonaa.
  • Tutkijoiden tarkastelema vakavampi vaihtoehto vertautuu vuosien 1918-1920 espanjalaiseen influenssaan, jonka kuolonuhrien määrä nousi 17-50 miljoonaan. 2019-2020 tilanteeseen sovellettuna tämä mallinnus ennustaa 68 miljoonaa kuollutta.

”Skenaariomme osoittavat, että jopa hillitty puhkeaminen voi vaikuttaa merkittävästi maailmantalouteen lyhyellä aikavälillä”, sanoi Warwick McKibbin, ANU:n taloustieteen professori, joka oli yksi raportin kirjoittajista.

Covid-19 iskee vakavimmin henkilöihin, jolla muun sairauden takia on heikentynyt immuniteetti, ja mm. ikääntyneisiin, -yli 50-vuotiaisiin. Australian valtion julkaisu määrittelee aboriginaalit ja eräiden saarten asukkaat kohonneen riskin ryhmäksi. Noin 80% tapauksista jää lieviksi.

Koko maailmassa on (06.03. ap.) vahvistettu yli 97 000 koronavirustartuntaa, ja 3 300  kuolemantapausta. Manner-Kiinan ulkopuolisista maista ja alueilta on ilmoitettu yli 17 300 tapausta, mukaan lukien noin 360 kuolemaa.

Tutkijoiden mukaan virus on levinnyt niin moneen maahan, että sen edelleen-leviämistä on vaikea estää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top