Tutkimus: Maahanmuuton vastustaminen ei korreloi huonon sosioekonomisen aseman kanssa

Suomalaisten 18-29 -vuotiaiden ”suvaitsevaisuutta” t. maahanmuuttoasennetta tutkittiin Helsingin Yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanissa. Tulokset näyttivät joidenkin mielestä yllättävästi vahvimman maahanmuuttokriittisyyden sijoittuvan paremmin toimeentuleviin piireihin.

Vastoin vakiintuneita käsityksiä maahanmuuton voimakkaimmat vastustajat eivät ole heikossa asemassa olevia köyhiä tai työttömiä, vaan monen mittarin mukaan kaikkein etuoikeutetuimpia henkilöitä. (tutkimusraportti)

Tiedot on kerätty keväällä 2015. Extrauutisille tutkija Rasmus Mannerstöm tarkensi, että vahvin maahanmuuttokriittisyys löytyy alimmista ja korkeimmista tuloluokista, keskituloisten ollessa neutraalimpia. Korkea koulutustaso korreloi sensijaan vasemmistoliberaalin asenteen kanssa. Vahvin maahanmuuttokriittisyys löytyy keskitason ja alimman koulutuksen saaneilta.

Ääripäät kriittisimpiä:

Koulutuksella ei voi suoraviivaisesti ennustaa henkilön asennetta maahanmuuttoon: Työtilanne, tulot ja psyykkinen hyvinvointi ovat kukin yhtä tärkeitä vaikuttajia, mutta samansuuntaisia. ”Eli maahanmuuton vastustus oli suurinta näiden ääripäissä. Työttömyys ja varma työasema, alimmat tulot ja korkeimmat tulot, heikoin psyykkinen vointi ja paras psyykkinen vointi, ennustivat parhaiten maahanmuuton vastustusta”, kertoi tutkija.

Miten työelämän ulkopuolisuus (eläköityminen etc.) vaikuttaa maahanmuuttoasenteisiin, sitä tutkimus ei tarkastellut.

Tutkittu tieto on jälleen kerran kumonnut mutu-tiedon.

2 Comments

 1. IKirouta
  17.4.2020 13:46

  Kun ”maahanmuuton voimakkaimmat vastustajat eivät ole heikossa asemassa olevia köyhiä tai työttömiä, vaan monen mittarin mukaan kaikkein etuoikeutetuimpia henkilöitä.”
  Nämä henkilöt ovat VERONMAKSAJIA! Heitä suoraan sanoen vituttaa kun, heidän valtiolle tilitetyt varat menee: Rikollisille, sotilaskarkureille ja röyhkeille turvapaikkashoppareille!
  Milloikahan hitammatki tajuaa että ne ei ole oikeita turvapaikanhakioita?

  Vastaa
  1. Maan parasta ajatteleva
   17.4.2020 14:40

   Viimeisen lauseen mukaan, olisi näköjään pitänyt selvittää myös ajatuskyvyn nopeutta sai sanoisiko IQ lukua.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top