Twitter poistaa Ranskan valtion eurovaali-propagandan, -vetoaa Macronin vaalimanipulointi-lakiin

Joulukuussa tuli Ranskassa voimaan laki ”valeuutisten” ja somen kautta tapahtuvan poliittisen piilovaikuttamisen kieltämisestä. Somepalvelu Twitter on ilmoittanut sekä olevansa kykenemätön tämän lain vaatimaan mainosten ja viestien kontrolloimiseen, että myös jättävänsä välittämättä asiakkailleen Ranskan sisäministeriön Ouijevote-kampanjan, jolla pyritään herättelemään nuoria äänestämään EU-vaaleissa. Twitter tulkitsee sen kyseisen lain vastaiseksi, eikä voi siis sekaantua asiaan.

EU-vaaleissa äänestäminen on jäämässä nuoren sukupolven keskuudessa ikävän alhaiseksi, joten Ranskan sisäministeriö rahoittaa kampanjan nuorison kiinnostuksen herättämiseksi. Twitter kuitenkin kieltäytyi kampanjaan liittyvistä maksetuista mainoksista, ja ilmoittaa torjuvansa kaiken vaalipropagandan. Päätöksen takana on joulukuussa säädetyn somevaikuttamista koskevan lain tiukka tulkinta.

Lain tarkoituksena lienee ollut jonkin tarkemmin yksilöimättömän informaation suitsiminen, mutta laki on juridisesti katsoen juuri niinkuin se on kirjoitettu. Laki siis määrää nettipalveluja ilmoittamaan maksetuista poliittisista kampanjoista, ja myös niiden rahoittajista, jotta toiminnan laillisuutta voidaan valvoa, ja sellaiset toimijat kuin Google, Facebook ja Twitter saavat lakiinperustuvat normit välittämälleen informaatiolle. Twitterissä kuitenkin koettiin ilmeisesti nämä säädökset niin hankaliksi, että kaikki maksettu poliittinen mainonta Ranskan osalta on nyt bannissa.

Asiasta kertoi Welt 02.04.2019: Macrons Anti-Fake-News-Gesetz fällt eigener Regierung auf die Füße.

2 Comments

 1. Nestori Lundahl
  3.4.2019 16:13

  Auts!

  Vastaa
 2. Pehmeä Jänis
  15.4.2019 21:31

  Taitaa pian ainoaksi ranskalaisten huviksi jäädä poliitikkojen kivittäminen ja sekin ulkoistettuna muslimeille.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top