Twitter rajoittaa Venäjän valtion näkyvyyttä

Somepalvelu Twitter ilmoitti tiistaina rajoittavansa Venäjän hallituksen tilien näkyvyyttä vähentääkseen virallisen propagandan leviämistä sosiaalisessa mediassa.

Kaliforniasta käsin toimiva Twitter.inc on jo aiemmin estänyt valtiolliset venäläiset mediat, RT:n ja Sputnik Newsin, tilit Euroopan Unionin alueella. Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta on tehnyt saman. Vastareaktiona Venäjä on rajoittanut pääsyä Twitteriin, ja estänyt Facebookin ja Instagramin.

”Emme vahvista tai suosittele niiden valtioiden tilejä, jotka rajoittavat pääsyä vapaaseen tietoon, ja ovat osallisina aseellisessa valtioiden välisessä konfliktissa – riippumatta siitä, onko Twitter estetty kyseisessä maassa vai ei”, Twitter sanoi lausunnossaan.

”Kun hallitus estää tai rajoittaa pääsyä verkkopalveluihin valtiossaan, mikä heikentää yleisön mahdollisuuksia saada vapaasti tietoa ja äänensä kuuluville, mutta jatkaa verkkopalvelujen käyttöä omaan viestintään, syntyy vakava tiedon epätasapaino.”

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla on virallinen englanninkielinen tili, jolla on 1,7 miljoonaa seuraajaa.

Venäjän hyökkäyksen alkamisesta Ukrainassa, 24. helmikuuta, jälkeen Venäjän viranomaiset ovat tehostaneet sensuuria – joka oli jo tiukkaa – valvoakseen tapaa, jolla sota esitetään televisiossa ja lehdistössä”, kirjoittaa The Moscow Times tänään. Myös yksityishenkilöiden viestintää valvotaan, jatkaa lehti.

Lehden mukaan tiettyjen sanojen käyttö on Venäjällä kiellettyä mediassa. Näitä ovat ”sota” tai ”hyökkäys”. Interventiota tai toimia siviilejä vastaan ei sovi mainita. Venäjän hallitus käyttää meneillään olevasta konfliktista nimikettä ”erityissotilaallinen operaatio”, kirjoittaa venäläislehti.

Venäjällä olevat riippumattomia tiedotusvälineitä on estetty, tai ne ovat keskeyttäneet itse toimintansa ongelmien välttämiseksi.

Luettavaa:

The Moscow Times 06.04. 2022.

2 Comments

 1. Zardex
  6.4.2022 09:58

  Kannattanee huomioida, että Moscow Times ei ole venäläinen media ja että se ei anna mitään konkreettista kuvausta Venäjän mediaa rajoittavien toimien konkreettisesta sisällöstä.
  Jokaisessa länsimaassa on nykyisin tiukkaa sensuuria, Venäjällä sensuuri on varsin erilaista. Mielipiteitä käytännössä ei ilmeisesti sensuroida, mutta tosiaan saatetaan kieltää joidenkin termien käyttö joilla katsotaan olevan juridinen varjo, kuten sota. Sota on termi joka on varattu juridisesti tietynlaisille tilanteille, virallisesti sodaksi julistetuille aseellisille yhteenotoille. Tälläiisestähän ei ole kyse minkän tahon osalta. Sota myös terminä auttaa puhumaan tilanteesta tavalla, jossa voidaan leimata tapahtumia harhaanjohtavasti ilman ja siten välttää normaalisti vaadittava perustelutaakka sille, miksi puhuttaisiin sodasta. Tämä on tietyllä tapaa ihan järkevää, että asioista vaaditaan puhumaan perustellulla tavalla. Länsimainen sensuuri tyypillisesti pyrkii päinvastaiseen, eli sensuroimaan juuri perusteluja ja mielipiteitä sinänsä, mutta ei hirveästi tunnelatauksellisia perusteettomien termien viljelyä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   6.4.2022 11:31

   Ei sitten ollut mitään sanottavaa uutisen sisällöstä?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top