Työ ja elinkeinoministeriö jakaa tarkkaa tilannetietoa koronakriisin työllisyysvaikutuksista

Työ ja elinkeinoministeriö (TEM) aloitti tänään lomautustietojen yms. koronaseurauksien tilastojen julkaisemisen. Miten koronapandemia ja sen pysäyttämiseksi tehtävät toimet vaikuttavat talouteen ja työllisyyteen, sitä seurataan huolella. Kuvassa johtava asiantuntija Ville Autero esittelee tietokoostetta.

Tiedotustilaisuus pidettiin tänään aamupäivällä, koronasyistä virtuaalisesti nettiyhteydellä. Videotallenne on katsottavissa alempana. Tilaisuudessa esiteltiin sekä poikkeusoloissa talouteen vaikuttavia seikkoja, myös tuki- ja rahoitusinstrumentteja, jotka ovat nyt koronan takia vaikeuksiin joutuneiden yritysten tukena.

Näytetty kaavio kertoo, mitä tukikanavia yrittäjillä on käytettävissä:

 • Yksinyrittäjä: Kunnat, oma pankki. Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kotikunnaltaan. Tuen suuruus on 2000€.
 • Pienyritys: Ely-keskus, etc.,
 • Pk-ytys: Business Finland, etc.,
 • Keskisuuri yritys: Finnvera ja Teollisuussijoituksen vakautusohjelma: Tesi sijoittaa koronaviruksen vuoksi äkillisiin ja tilapäisiin vaikeuksiin joutuneisiin keskisuuriin yrityksiin, joilla on edellytykset selvitä
  taloudellisista ongelmista lisärahoituksen avulla.

TEMmin nettisivuilla on myös ohjeet yrittäjille, miten ja mistä. Talouden näkymien kannalta lomautukset ja yt-neuvottelut ovat hyvin vakavastiotettava mittari:

Lomautusten kehityksestä kuultiin seuraavaa:

 • Kokoaikaisesti lomautettujen kokonaismäärä
  oli 15.4.2020 noin 142 000.
 • Uusia lomautusjaksoja alkoi 3 000 ja muusta
  syystä alkaneita työttömyysjaksoja 1 800.
 • Alkaneiden uusien lomautus- ja
  työttömyysjaksojen määrät vaihtelevat
  päivittäin erittäin paljon. Varsinkin
  maanantaisin ja kuun 1. päivänä uusia
  lomautuksia alkaa paljon.
 • Huhtikuussa uusia lomautuksia oli keskimäärin 6000 per päivä.
 • TE-toimistoille saapuneita lomautuksia koskevia YT-ilmoituksia oli kirjattu 14.4. mennessä yli 4 500 työnantajalta ja ne koskivat
  yhteensä noin 400 000 työntekijää. Näissä luvuissa on mukana jo päättyneitä yt-neuvotteluja, koska jo päättyneistä yt-neuvotteluista ja niiden tuloksista ei ole saatavilla tietoa.

Pienyrittäjien tukien hakemisesta on tulossa TEMmiltä yksityiskohtaista informaatiota lähipäivinä.

Lisää luettavaa:

1 Comment

 1. Maan parasta ajatteleva
  17.4.2020 15:13

  Mitenkähän taloudellista tuotantokykyä mitatataan? Onko esimerkiksi ravintolan pitäjä laskettu yhtä tuottavaksi henkilöksi kuin vehnää tai lihaa tuottava maatilanomistaja. Tai pankkiiri olisi yhtä tuottava kuin telakalla laivoja kokoava hitsari.
  Jotenkin tuntuu, että tämä tautiepidemia vähentää kulutusta ja säästää rahaa. Tuskin 0,15 euroa maksavien kasvosuojusten kulutuksen lisääntyminen ja sairauksien hoito aiheuttaa taloudellisia ongelmia. Päättämisongelmia kyllä on tullut meidän hallitukselle.
  Eiköhän tarpeettoman kulutuksen (ravintolassa istuminen ja huviajelu, poliittinen toiminta,…) vähentämien lisää kansantuloa reaalisesti vähentäen turhia palkkakuluja. Nythän suomalainen ostaessaan jotakin, on hankkinut rahat työllään ja maksaa työnteosta saamastaan palkasta yli puolet ylimääräisiä kuluja valtiolle (eniten EUssa?). Tilastoissa turha kulutus näkyy lisääntyvänä kansantulona ja se onkin suuri virhe. Mutta suuri kulutus on poliittiselle ja muulekin eliitille tärkeä tavoite, koska saavat osan kulutukseen käytetyistä rahoista omaan hallintaansa ja omien etujensa hoitamiseen. Yhteiskunnallisilla toimijoilla on sama päämäärä riipumatta aatteista, hallitseva eliitti voi hyvin. Vihreä liike silloin kun se oli aluillaan vaati nolla kasvua. Ei taida vaatia enää, nyt on tilalle tullut poliittisia suuresti kuluttavia päämääriä, joiden avulla virhreä eliitti saa tuloja.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top