Työperäiset maahanmuuttajat: Nettomaksajia vai nettosaajia?

Suomen väestön ikääntyminen ja huoli eläkerahastojen riittävyydestä vievät toistuvasti keskustelun maahanmuuttoon: Saadaanko tuontitavarana uusia veronmaksajia täyttämään vajeen. Ajatuspaja Suomen Perusta otti kysymyksestä kopin, ja selvitti asian.

Otsikkokuvan graaffi esittää työperäisen maahanmuuttajaryhmän työllisyys-astetta Suomessa 15-vuoden tarkastelujaksolla (vasen), ja saman ryhmän saldoa tulonsiirtojen suhteen (oikealla): Miten heidän maksamiensa (muiden kuin välillisten) verojen ja heidän saamiensa tulonsiirtojen loppulaskelma poikkaa Suomessa syntyneiden keskiarvosta. (Molemmissa graaffeissa 0-linja).

 • Näemme, että työpaikan perusteella Suomeen saapuneiden työllistyminen on yli 20 prosenttiyksikköä korkeammalla, kuin Suomessa-syntyneiden painotettu keskiarvo. -Näin sen pitää ollakin, sillä he tulevat Suomeen heitä odottamassa-olevaan työpaikkaan.
 • Pian työllisyys-% putoaa, ja jää sinne alamaihin.
 • 15-vuoden maassaolon jälkeen se on siellä 30-prosenttiyksikköä alle suomalaisten keskiarvon.

Tässä tarkastelussa eivät ole siis mukana muilla kuin työ-perusteilla Suomeen tulleet, -siis turvapaikanhakijat tms. muut ryhmät. Grafiikka tarkastelee vain Saharan eteläpuolelta tulleita työperäisiä maahanmuuttajia, kuten myös seuraava tulonsiirtojen tarkastelu. Muiden ryhmien tiedot linkissä.

 • Tarkasteltaessa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleiden työperäisten maahanmuuttajien maksamien maksujen ja heidän saamiensa tulonsiirtojen suhdetta, havaitaan että he ovat saapumisensa jälkeen lähellä suomalaisten kerkiarvoa (grafiikassa 0-taso).
 • Heti sen jälkeen he putoavat nettosaajiksi,  eivätkä sieltä nouse.

Ministeri Kai Mykkänen kertoi lauantaina Helsingin Sanomissa, kuinka Suomi pelastetaan väestön vähenemisestä ja eläkekertymän vajeesta maahanmuutolla. Ainakaan erittelemättä maahanmuuttajaryhmiä alkuperänsä mukaan ei tälläistä väitettä pidä esittää: Osa Suomeen tulleista, myös työperäisistä tulijoista, ovat olleet joko heti tai 2-3:n vuoden oleskelun jälkeen valtiontalouden nettosaajia: Heidän maksamansa verot ja eläkemaksut eivät kata heidän saamiaan tulonsiirtoja ja julkisia palveluja, ja tilastojen valossa ennuste on huono.

Tietolähde: Suomen Perustan raportti.
 

2 Comments

 1. Matti Mainio
  18.11.2018 23:26

  Ketä tässä nyt pitäisi uskoa. Tämä ajatuspaja Suomen Perusta näyttää tutkittua tilastoista kerättyä faktaa, joka näyttää että jopa Suomeen työperäisenä tulleet afrikkalaiset ovat alusta alkaen 15 ensimmäisen vuoden ajan pelkästään taakkana suomalaisille. Ja epäilemättä tänne elintasopakolaisina tulleet afrikkalaiset ja lähi-itäläiset nk. turvapaikanhakijat ovat vielä isompana taakkana Suomelle. Kumpikin ryhmä on sellaista alusta asti ja eläkeikään asti, ja lopulta seuraavat 500 vuotta. Siis mihin eläkeikään asti, joka sekin on pelkkää taakkaa suomalaisille veronmaksajille. Miten nämä sitten pelastavat Suomen talouden ja huoltovajeen?

  Vai olisiko syytä ennemminkin uskoa Husua, joka ilman mitään perustetta sanoo, että somalit jo nykyään rahoittavat Suomen talouden, hyvinvointivaltion ja aitosuomalaisten elämän?
  Vai pitäisikö luottaa Kela-kusettajan ja törkeästä rahanpesusta tuomittua vihreän puolueen edustajaa Saido Muhamadia, joka sanoo ettei tiedä eikä voi käsittää kuinka kukaan Suomessa oleileva ulkomaalainen voisi edes ajatella elävänsä yhteiskunnan avustuksilla ja varoilla. Varsinkaan kukaan somali, jotka kaikki ovat suomalaisia ahkerampia ja vastuuntuntoisempia. Pulskasti on näyttänyt Saidokin Suomessa pärjäilleen, nytkin pärjäilee asianajajansa mukaan kohtuullisen mukavasti vaikka on ollut viimeiset 2-3 vuotta työttömänä. Tiedossa ei ole, mitä tämä somali oli puuhaillut ennen sitä, muuta kuin kusettanut Kelalta kymmenen vuoden ajan kuukausittain yhteensä 44.200 euroa lehdissä olleiden tietojen mukaan.

  Vastaa
 2. Isä N Maallinen
  21.11.2018 09:12

  Eivät sitten kehdanneet laittaa aasiasta tulleiden tilastoja…he kun työpaikan saavat, niin pysyvät siinä, kunnes saavat paremman. Rahan ahneus on hyvästä silloin kun se raha vedetään työstä, eikä sosiaalituista, tai perusteta muutamaa sataa yhdistystä kourat ojossa. Somalialaisillla näitä yhdistyksiä riittää. Husun sanoin..”ovat yritteliästä kansaa”
  Minä sanoisin..la_skoja sekä työtä vier_ksuvia islamin lähettiläitä

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top