Työttömän eläkeputki jakaa hallitusta ja oppositiota

Eilisessä Ylen A-talkissa ottivat ministerit Li Andersson (vas) ja Matti Vanhanen (kesk) yhteen opposition Riikka Purran (ps) ja Timo Heinosen (kok) kanssa, ja keskustelussa jakoi mielipiteitä ikääntyneen työttömän ”eläkeputki”. Se näytti jakavan myös hallitusta, mutta eivät oppositiopuolueiden kannatkaan ole aivan yhteismitallisia.

Eläkeputki-väittelyn vastakkaisina kohtioina toimivat oppositiopuolue-Kokoomuksen Timo Heinonen, ja hallituspuolue Vasemmiston Li Andersson. Eläkeputki, so. yli 61-vuotiaalle työttömäksi joutuvalle sorvattu siirtymävaihe työttömyyspäivärahalta eläkkeelle, jota hän alkaa saada 65-vuotiaana, näyttäytyy Kokoomuksen varjobudjetissa työllistymisen esteenä. Perussuomalaisten Riikka Purra muistutti, että eläkeputken poistaminen lisää työvoiman tarjontaa, kysynnän (=vapaiden työpaikkojen) ilmaantumisen jäävän muilla keinoilla hoidettavaksi. Li Anderssonin mielestä Kokoomuksella on paha tapa pitää sosiaaliturvan heikennyksiä tärkeimpänä työllisyystoimena.

Andersson ja Heinonen edustivat  keskustelun ääripäitä, -hallitus vastaan oppositio kuten perinteellisesti on tapana. Valtion rahakirstun vartijan, valtionvarainministeri Matti Vanhasen ja opetusministerin lähestymistavat eivät kuitenkaan olleet yhtenevät. Vanhasen vastauksen-tapaisista jäi vaikutelma, että eläkeputki ei näe joulunjälkeistä aikaa. Mielenkiintoista. Vasemmisto on hallituksessa yksin eläkeputken puolesta, kertoi Andersson.

Toive 10 000:sta uudesta työpaikasta eläkeputken likvidoimisen tuloksena sai Anderssonilta tylyn kommentin: 30 000 uutta köyhää, joiden pitäisi päästä maagisesti töihin. Kokkareiden säästölaskelma, noin 1 miljardi pois valtion budjetin kroonisesta alijäämästä, on opetusministerin mielestä höttöä. No, Andersson tunnetaankin poliittisen keskustelun elävöittäjänä.

 

Aiheesta muualla:

  • Linkki A-talkin keskustelun 03.12. 2020 tallenteeseen Yle:n Areenalla.

Perussuomalaiset ay-liikkeessä: Hallituksen esitykset työttömyysturvan heikentämiseksi estettävä

Eläkkeet eivät romuta hyvinvointivaltiota, vaan poliitikot

1 Comment

  1. juha.
    5.12.2020 19:50

    ”Eläkeputki” meneeb matuloisten perseeseen kun EU:n ”taakanjako sopimus” Johanssinin lempilapsena on taputeltu kasaan. Muistakaa ”Eurooppa tarvitsee maahanmuuttoa!”

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top