Ugandan ainoan kansainvälisen lentokentän hallinta Kiinalle

Legendaarisen Entebben kansainvälisen lentokentän kontrolli saattaa siirtyä Kiinalle, kun Uganda ei pysty maksamaan lainojaan takaisin.

Entebben kansainvälinen lentoasema on kuuluisa eräästä välikohtauksesta, jossa israelilaiset valtasivat kaapatun koneen ja vapauttivat matkustajat terroristien käsistä.  Saman kentän kautta kulkivat vuoden 1991 jälkeen hajonneen Neuvostoliiton asevarastot ruokkimaan afrikkalaisia sotia, ja ylilastatut Antonovit ja Iljushinit tipahtelivat kiitoradan päähään, Victoria-järveen, kun paluulastiin oli otettu koneen kantavuutta enemmän ”veritimantteja”, harvinaisia raaka-aineita ja muuta kiinnostavaa, mitä vallankumouksiaan väsäävät sotaherrat antoivat maksuksi aseista ja ammuksista. Entebben kautta saapui taannoin Ugandaan jopa entinen suomalainen ministeri ja hämäräliikemies-kumppaninsa, mutta vain toinen palasi Suomeen elävänä.

Kentän historia on värikäs ja osin verinenkin. Ugandalle se on ainoa  yhdysside kansainväliseen lentoliikenteeseen. Pian sitä hallitsee kommunistinen Kiina. Kiina tyrkyttää aktiivisesti sekä houkuttelevia ”yhteistyösopimuksia” että rahaa lainaksi kehitysmaille, joilla on huolimaton, ahne ja epärehellinen hallinto. -No oli sitä rahaa kuullemma tulossa jopa Oulun ja Jäämeren välille johonkin datakaapeliin, että älkääpäs lapset leikkikö parempaa, kuin mustan maanosan ”gepardihatut”.

Kiinalla on riskirahaa, sillä sen vientiteollisuuden kilpailukyky on varmistettu ”toisin keinoin”, elikkä kieltämällä muilta halpa kivihiilienergia. Sattuuhan sitä, eikä tässä ole mitään korruptiota, kun ei ole Jäämeren-tielläkään. Kaikki ylimääräiset rahat eivät kulu viruksiin, vaan niitä lainaillaan pikkuvaltioille mm. Tyynenmeren alueella (-miksei Hirohito hiffannut??) ja ostetaan Afrikasta viljelysmaata, strategisia logistiikkasolmuja, sotilastukikohtia ja paikallisia johtajapaviaaneja.

Vanhaa vasemmistoradikaalien viisua mukaillen rekonstruoimme, mitä  äskettäin ilman nimikko-variaatiota jäänyt Xi kumppaneineen lauleskelee, kun ovat viihteellä:

”Mitä me teemme, ystävä kallis, miljoonilla juaneilla?
-Niillä me ostamme litiumia, viljelysmaata ja poliitikkoja.
Sitä me teemme, ystävä kallis, miljoonilla juaneilla!

”Mitä me teemme, ystävä kallis, kymmenillä miljoonilla?
-Niillä me teetämme viruksia, pandemioita ja kansanmurhia.
Sitä me teemme, ystävä kallis, kymmenillä miljoonilla!

”Mitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljoonilla?
-Niillä me ostamme satamia, lentokenttiä ja varuskuntia.
Sitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljoonilla!

”Mitä me teemme, ystävä kallis, miljardeilla juaneilla:
-Niillä me ostamme valtioita, YK-järjestöjä, diktaattoreita.
Sitä me teemme, ystävä kallis, miljardeilla juaneilla!

”Mitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljardeilla:
-Niillä me ostamme Lebensraumin, Kiinasta teemme ainoan mahdin.
Sitä me teemme, ystävä kallis, sadoilla sadoilla miljardeilla!

”Mitä me teemme, ystävä kallis, tuhansilla miljardeilla:
-Niistä me öisin unta näämme Marxin-aapiseen kun painamme päämme.
Sitä me teemme, ystävä kallis, tuhansilla miljardeilla!

Ugandan hallitus ei ole onnistunut neuvottelemaan Kiinan kanssa edullisimmista lainaehdoista. Nykyisissä maksuehdoissa maan ainoa lentokenttä oli vakuutena, nyt sen kiinalainen kommunisti ottaa.

Uganda allekirjoitti lainapaperit 31.3.2015 Export-Import (Exim) Bank of Chinan kanssa Entebben lentokentän laajentamista varten: Lainasumma on 207 miljoonaa dollaria edullisella korolla, ja laina-aika 20 vuotta. Sopimuksen mukaan Kiina voi ottaa kentän haltuunsa ilman kansainvälistä välimiesmenettelyä lainan vakuutena, jos takaisinmaksu ei suju sovitusti.

Ugandan ilmailuviranomaisen UCAA:n tiedottaja Vianney M Luggya kirjoitti lauantaina (27.11.): ”Haluan tehdä kategorisesti selväksi, että väite Entebben lentoaseman luovutuksesta käteisellä on virheellinen. Ugandan hallitus ei voi luovuttaa sellaista kansallista omaisuutta. Olemme sanoneet sen aiemmin ja toistamme, että niin ei ole tapahtunut. Siinä ei ole hitustakaan totuutta.”

Lainasopimukseen sisältyy 7-vuoden lyhennyksetön ja koroton aika, joka jatluu yhä, eikä lyhennyksiä rästissä. Kiina kiistää myös kentän haltuunoton, mutta lehden mukaan Exim-pankki on keskeyttänyt rahoituksen Ugandan rikottua sopimuksen ehtoja. Ugandan valtuuskunnan vierailu Pekingissä liittyy näihin erimielisyyksiin.

Ugandan hallituksen delegaatio vieraili Kiinassa aiemmin tänä vuonna yrittäessään neuvotella uudelleen lainasopimuksen pykälät. Vierailu ei kuitenkaan ollut tuloksellinen, koska Kiinan viranomaiset kieltäytyivät muuttamasta sopimuksen alkuperäisiä ehtoja. Ugandan valtiovarainministeri Matia Kasaija on pahoitellut tehtyä virhettä parlamentille.

Asiasta kertoi:

8 Comments

 1. Saku
  30.11.2021 01:10

  Kuulin eräältä mieheltä, jonka tyttöystävä Kolumbialainen, ja espanjankieli oli hallussa, että Kiinalla on paljon viljelysmaita Etelä-Amerikassa.
  Kaiketi viljelevät riisiä, mutta ei tuo mahdottomuus ole.,

  Julkisuudessa puhutaan Kiinasta ja Afrikasta, mutta taitaa Kiinalla olla sormensa pelissä ympäri maailmaa.

  Vastaa
  1. Keski
   30.11.2021 08:20

   Mikäs tuossa, normaalia maailman menoa.

   Vuosisatoja Euroopplaiset maat käyttivät muita maita tuotantohyödykkeinään(=siirtomaat) ja ao. maan asukkeja orjatyövoimana viljelmillään. Nyt samaa tekevät monikansalliset raharikkaiden sijoittajien omistamat yhtiöt mm. maa-, metsä- ja kaivostaloudessa. Pohjois-Amerikan, Australian ja Uudenseelannin maat vietiin aikoinaan kokonaan alkuperaisasukeilta eurooppalaisten MaTu:jen toimesta.

   Kiinankin kannattaa ehdottomasti lähteä hakemaan tuotantotilaa ja rikkautta, kun vielä on mistä ottaa.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    30.11.2021 09:48

    Totta, että kiinalaiset tekee aivan samaa kuin megaparjatut #kolonialistit. Kuitenkin lauma piipertäjiä mesoo tuolla netissä, että ”kiinalaiset ovat kehitysmaille ei-kolonialistinen vaihtoehto”. -Mikään ei voi olla tyhmenpää kuvittelua: Kiinalaiset ovat julmempia ja rasistisempia kuin edeltäjänsä. Viljelysmaan osto Afrikasta ja mm. Etelä-Amerikasta -josta joku mainitsikin- on sotaavelintarvikkeista, mikä onkin seuraava maailmansodan aihe. Tullaan käymään veristä sotaa ravinnosta ja pohjavesistä, -siis perusedellytyksistä.

    Kiinalaisilla on jo maataloussiirtokuntia Afrikasta ostamallaan maalla. Näissä kolonioissa ei mustaa naamaa näe. Afrikkalaiset ovat hämmästyneet kiinalaisten rasismia ja töykeyttä. Bai tö vei, ebolan erääseen varianttiin oli kiinalaisilla ekana seerumi. Katselin Googlen Earth-palvelusta silloisen epidemian zeropointtia, -se kerrotiin mediassa. Ilmakuva näytti pelkkää vihreetä, langanohuita teitä hyvin harvassa ja pistemäisiä kyliä. Käyttäjien lataamat kuvat kiinnostivat: Usean saateteksti oli kiinaksi.

    Mitä kiinalaiset olivat sieltä hakeneet? Arvaan että samoja juttuja, kuin Wuhanin virustehdas pohjoiski9inalaisesta luolasta, jossa kaivosmies oli sairastunut tuntemattomaan virustautiin ja kuollut kenenkään osaamatta auttaa. Kolonialistit ottivat afrikkalaiset siirtomaa-alamaisikseen -hyvässä ja pahassa. Kiina ottaa alueen tyhjänä ihmisistä.

    Kiinan hiilihömpällä vauhditettu teollistukinen oli strateginen siirto, jota tuettiin sallimalla ympäristön pilaaminen. Miljoonia kiinalaisia asuu alueilla, joilta ihmiset pitäisi evakuoida välittömästi. Pohjavedet ovat myrkyttyneet teollisuusjätteistä, eikä pelloilla voi kasvattaa ihmisravintoa.

    Kiinan varustautumissuunnitelma tähtää meren takana käytävään sotaan. Kuten stm. Honkajoki sanoi: ”Kun punaisesta vaarasta (Neuvostoliitto) selvittiin, meillä on vielä tämä keltainen vaara.”

    Vastaa
    1. Keski
     30.11.2021 10:25

     Nyt joku huutaisi jo salaliittoteoriaksi, Pasilan trollitehdas tekisi ”luotettavan” ”laatu” dokumentin siitä miten asiat ”oikeasti” on ja kertoisi ”virallisen totuuden”.

     Pohjois-Amerikka, Australia ja Uusiseelanti tyhjennettiin aikoinaan ihmisisitä (tai siis alkuperäiset ihmiset keskitettiin periferiaan leireille reservaatteihin). Eli ei kai Kiinakaan sen gauheampi tekijä ole.

     Eurooppa, Australia ja Pohjois-Amerikka teollistuivat aikoinaan ihan yhtä tuhoisin menetelmin, kuin Kiina ja muut kehittyvät maat tekevät nyt.

     Vastaa
     1. Pekka Kemppainen
      30.11.2021 10:28

      Tuhoisaa?? -Siis erinomaista! Se täytyy ehdottomasti toistaa koko maailman laajuisesti, ja samalla saamme kommunisminkin. Terkkuja Niikolle!

     2. Keski
      30.11.2021 14:10

      Kyllä kivihiilen poltto Länsi- ja Itä-Saksoissa (muistat varmaan happosateet), Britanniassa ja muissa Euroopan maissa 80-luvun loppuun asti oli yhtä saastuttavaa kuin kehittyvissä maissa nyt. Samoin kemianteollisuus ja kaupunkien jäte+jätevesikuormitukset. Puunjalostusteollisuus Suomessakin surutta laski kaikki litkut&liemet suoraan vesistöihin 80-luvulle asti.

      Ei väliä onko kommarit vai kapitalistit, rahat ne vie molemmat. Suomessa meillä on näennäiskapitalismi, mutta jo veroihin menee työtä tekevältä vuodessa työpanoksesta 65%, muut maksut vielä päälle.

      Ei kukaan Niiko ole itselle tuttu, niin vaikea kertoa terkkuja…

 2. Keski
  30.11.2021 08:10

  Moniko Euroopan tai muun maailman lentokenttä(yhtiö) on veroparatiisiyhtiöissä olevien sijoitusrahastojen omistamia? Sijoitusrahastot taas omistaa maailman megarikkaaseen rahaeliittiin kuuluvat muutamat perheet. Samalla tavalla Kiina haluaa sijoituksilleen tuottoa ja jos maksut viivästyy vakuuksia realisoidaan.

  Perusrealiteetit unohtuu kertoa, kun (poliittisesti) väärä taho tekee samaa mitä muutkin ovat tehneet vuosikymmeniä/satoja.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.11.2021 09:49

   Ne muutkin ovat meidän vihollisiamme. Tämä on perusrealiteetti. P.S. Kerro Niikolle terveisiä!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top