”Uhka ei kohdistu Suomeen”, presidentin ja pääministerin tiedotustilaisuus

Presidentti, pääministeri ja ulko- ja puolustusministerit tiedottivat tänään Suomeen kohdistuvista uhkista, ja EU:n reaktiosta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Videotallenne uutisen alapuolella.

Presidentti Sauli Niinistö toisti tänään tiedotustilaisuudessa, että uhkaa ei kohdistu Suomeen. Pääministeri Sanna Marin kertoi, että Eurooppaneuvosto tulee vielä tänään kokoontumaan, ja päättämään sanktioista Venäjää vastaan. Sekä presidentti että pääministeri tuomitsivat Venäjän toiminnan.

Median kysymyksiin vastatessaan presidentti toisti, että maailma on tuominnut Venäjän hyökkäyksen. Presidentti pitää kansainvälisen tilanteen kehitystä negatiivisena, ja se tulee heijastumaan myös Suomen ja Venäjän väleihin. ”EU on valmis koviin pakotteisiin”, totesi pääministeri. Pakotteista on jo aiemmin keskusteltu.

Toimittajan kysyessä, mitä presidentti nyt ajattelee kollegastaan Vladimir Putinista, presidentti toisti jo sanomansa: ”Nyt on naamiot riisuttu, ja vain sodan kasvot näkyvät”.

Kysymykseen, pitääkö nyt Suomen hakea NATO:n jäsenyyttä, presidentti muistutti eilisessä eduskunnan täysistunnossa käydystä keskustelusta. Presidentti ei pidä realistisena ajatusta, että ”hakemus tänään, jäsen huomenna”.

Kysyttäessä, aiheutuuko jäsenhakemuksesta riskejä -kuten Ukrainalle näyttää käyneen- presidentti kertoi pitävänsä tänään tapahtunutta tilannetta Ukrainaan liittyvänä.

Pääministeri Marin vastasi samaan kysymykseen: ”Tämä tilanne ei kohdistu Suomeen”, eikä Suomeen kohdistu uhkaa. Keskustelu jäsenhakemuksesta vaatisi laajan keskustelun, sanoi PMi. Marin muistutti linjauksesta, että tilanteen niin vaatiessa jäsenhakemus-asiassa voidaan edetä.

Presidentti arvioi kysyjälle Venäjän tavoitteita: Ukrainan tilanne ei ollut kehittynyt Venäjän toivomalla tavalla. Kuinka pitkälle Venäjä on menossa, siitä antoi  viitettä Putinin aamuinen puheenvuoro. ”Olemme arvelujen varassa”, totesi presidentti. Presidentin viimeisin keskustelu Putin kanssa oli tammikuun lopussa.

Pakolaisia Ukrainasta, riittääkö sanktiot

TPUtvassa pohdittiin tänään myös mahdollisuutta pakolaisten tulosta Ukrainasta, kertoi pääministeri Marin. Kysymykseen Suomen asevientipolitiikasta Ukrainan suhteen pääministeri kertoi, että asiasta tullaan keskustelemaan.

Presidentti vastasi kysyjälle, ettei Euroopan johtajilla suinkaan ”pyyhitty pöytää” (toimittajan sanonta), vaikka yritykset keskustella rauhanomaisesta ratkaisusta jäivät vaille huomiota.

Sanktioiden riittävyyttä koskevaan kysymykseen presidentti vastasi muistuttamalla ”kauhun tasapainosta”, jota ylläpitävät ydinaseet. ”Sen rajan yli ei helposti mennä, koska sen jälkeen ei ole enää voittajaa”, vastasi presidentti. Putinin uhkauksesta sotatoimista kaikkia Ukrainaa auttavia kohtaan presidentti vastasi, että tämä on käsitettävä sotavoimien lähettämiseen kohdistuvaksi. Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös taloudellisten pakotteiden ja kaupankäynnin vaikeuksien vaikutuksista

Ulkoministeri Pekka  Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen olivat seuraavaksi median tentittävinä. Ulkoministeri kertoo Suomen Etyj-edustajan Matti Kinnusen olevan yhä Kiovassa, suurlähetystöä on siirretty Lviviin ja Puolaan.

Turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti

Turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti, avasi ministeri Kaikkonen osuutensa. Venäjä pyrkii lamauttamaan Ukrainan nopealla laajalla hyökkäyksellä. ”Suomeen ei kohdistu uhkaa”, toisti myös Kaikkonen. Puolustusministeri on tänään keskustellut ruotsalaisen kollegansa kanssa. Pohjoismaiset puolustusministerit tapaavat tänään, ns. Nordek-kokouksena.

”Olemme tähän varautuneet”, sanoi puolustusministeri.

EU päätti äskettäin talousapu-paketista Ukrainalle, sanoi Haavisto. Sanktioista on jo päätetty, ja tänään Euroopan neuvostossa päätetään lisäsanktioista. Puolustusministeri mainitsi Viron haupitsi-asian. Odotamme yhä Saksan kantaa, sanoi Kaikkonen.

Haavisto vastasi kysyjälle, että NATO-jäsenyys -kysymyksestä keskustellaan puolueissa ja eduskunnassa eilen. ”Tähän kriisiin tällä keskustelulla ei ole vaikutusta”, täsmensi Haavisto. Pakotteet tullevat vaikuttamaan kauppaan Venäjän kanssa, ennusteli ulkoministeri.

Kaikkonen vastasi valmiutta koskevaan kysymykseen, ettei ole tapana tiedottaa mitä ollaan tekemässä, ”tehdään tarvittavat toimet”. ”Puolustusvoimat säätelee valmiustasoa tilanteen mukaan”, täsmensi Kaikkonen.

Onko TPUtva keskustellut sotilaallisen valmiuden nostamisesta?

Kaikkonen vastasi kysymykseen, että toimitaan normaaleissa puitteissa. Puolustusministeri kertoi kysyjälle, että vuoden 2014 jälkeen ei ole pidetty Venäjään puolustusministeri-tason yhteyttä. Alemmalla tasolla on kommunikoitu.

Valkovenäjään kohdistuvista mahdollisista pakotteista kysyttäessä ulkoministeri kertoi asiasta keskustellun jo maanantaina EU-tasolla. Kysymykseen kaksoiskansalaisista Suomessa ministeri vastasi, että tilannetta seurataan näiden henkilöiden kohdalla. Joitakin Suomen-Venäjän kaksoiskansalaisia on EU:n pakotelistalla.

 

Videointi: Valtioneuvosto.
 

9 Comments

 1. Snif
  24.2.2022 12:34

  Ukrainan pakolaiset on hallitukselle väärän värisiä joten turha kuvitella että suomen isis hallitus ottaa yhtäkään pakolaista.

  Vastaa
 2. Biden vaihtoon
  24.2.2022 13:07

  Miksi valehtelette, että uhka ei kohdistu Suomeen?

  Suomeen on kohdistunut jo taloudellisen sodankäynnin, ei uhka vaan konkretia 90-luvulta lähtien. Tätä sotatoimea kutsutaan nimellä EU.

  Uhka, joka kohdistuu Ukrainaan on fossiili presidentin Bidenin aiheuttama. Bideninllä, kuten Marinilla, tahi Sauli Niinistöllä, joka kertoi tänään tiedotustilaisuudessa et olemme sodan osapuoli ei tulisi olla mitään valtuuksia puhua ihmisten puolesta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.2.2022 13:35

   ”Ei kohdistu Suomeen” on pääministerin, presidentin ja puolustusministerin suoraa sitaattia. Media kertoo poliitikkojen tekemisistä ja sanomisista niinkun ne on. Toki: Suomeen kohdistuu uhka.

   Vastaa
   1. On uhattuna
    24.2.2022 15:02

    Samoilla linjoilla. Suomi antoi turvatakuu-lausunnon EU:n suulla. Jos EU tekee tai päättää tässä asiassa jotain, niin Suomi on silloin yksi maa ryhmässä. Ja silloin välillinen uhka muuttuu välittömäksi.

    Toivon yhä edelleen että rahtiliikennettä Pietariin ei hankaloiteta ainakaan Suomen toimesta. Sillä joka kerta kun merirahti Pietariin on ollut edes uhattuna (konkretiasta riippumatta) niin aina on sodittu. Ja se on asia joka ei muutu milloinkaan kun puhutaan venäläisistä.

    Miettikää edes sitä että mitäpäs jos pankit joutuvat suure hyökkäyksen kohteeksi? OP:n data on Intiassa. SP:n ja muiden Haagissa. Kaksi kohdetta ja vain käteinen raha on se mitä on jäljellä.

    Vastaa
   2. Obelix
    24.2.2022 16:47

    ”EU päätti äskettäin talousapu-paketista Ukrainalle, sanoi Haavisto. Sanktioista on jo päätetty, ja tänään Euroopan neuvostossa päätetään lisäsanktioista. Puolustusministeri mainitsi Viron haupitsi-asian. Odotamme yhä Saksan kantaa, sanoi Kaikkonen.”

    Odotamme yhä Saksan kantaa? No siinähän odotellaan – koko sota ehtii loppua ennen sitä, tai Putin ehtiä Balkanin koukkauksen kautta Englannin kanaalille, ennenkuin vätysdemarien vielä perustamattomien komiteoiden päätökset julistetaan salaisiksi. Eikä USA:takaan taida _tätä nykyä_ löytyä Kenraali Pattonin veroista ammattitaitoista humoristia – muita koomikoita siellä kyllä näyttää riittävän sitäkin enemmän.

    Vastaa
 3. Repe
  24.2.2022 14:08

  EU ja Yhdysvallat petasivat tämän tilanteen Putinille. Putin viis veisaa EU:n ja Marinin kovista pakotteista. Tämä ns. ”länsimaiden” puuhastelu sukupuoliasioista, ilmastoremontista, maski,- ja rokotepakoista sekä historian muutosoperaatiosta syyllisten etsimiseen kuka niitä orjalaivoja tervasi, antoi selvän merkin pelurille, joka ei pelkää, ryhtyä toimiin. Jenkit mentyään demokraattien kelkkaan menettivät kykynsä ja arvovaltansa vakavasti otettavana osapuolena. Biden ei uskaltanut antaa takuuta Ukrainalle vaikka aikaisemmin manipuloivat siellä länsisuuntaisen vallankaappauksen. Kävi kuin Unkarille 1956. CIA värväsi Unkarin vastarintaliikkeen kansannousun valehtemalla, että jenkit tulee avuksi. Jenkkien pressana pitäisi olla Trumpin kaltainen henkilö, joka elää todellisuudessa. Eli selvät sävelet vastapuolelle, hinta tulee liian kalliiksi aidan yli hypätessä.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.2.2022 17:37

   Ukrainassa ei ollut vallankaappausta, vaan korruptio-pressa Januskeevitsi oli jo eronnut virastaan parlamentin opposition kanssa sopimuksen tehden. #Vallanvaihtosopimuksen takaajat olivat ulkovallat, myös Venäjä. Unkarissa ei 1956 ollut CIA:ta eikä vastarintaliikettä, vaan maan irroittamista neukkujen valtapiiristä yritti kommunistinen pääministeri Imre Nagy, jonka puna-armeija sitten murhasi.

   Vastaa
   1. Muistellaampa
    24.2.2022 18:30

    Miksi sitten Jenkit ihan ensimmäisenä varastivat sen kullan, 34tn Ukrainasta? Se oli niiden tärkein ja ensimmäinen teko. Sitten ne viis veisasivat muista asioista.

    ja toiseksi, muistateko mikä johti Janukovitchin syksemiseen vallastaa?

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     24.2.2022 19:54

     Januskeevitsi erosi itse, kun ulkovallat näkivät riskejä hänen roikkumisessaan vallassa huolimatta kasvavista mielenosoituksista. -Janu siis painostettiin pois. Janu teki parlamentin kanssa sopimuksen, ja luopui vallasta. Tämä käytiin ilmoittamassa myös Maidan-aukion mielenosoittajille, että voivat lähteä kotiinsa, Janu on eronnut. Ilmoittajat olivat parlamentin oppositio. Paikalla ollut kertoi, ettei ilmoitusta haluttu uskoa.

     Tämän jälkeen vasta tapahtui tämä ampumis-välikohtaus, joka pelästytti Janun: Hän ei ollut sitä käskenyt, ja ymmärsi että turvallisuusjoukot eivät tottele häntä, ja että joku taho haluaa ”ison ruumiin”. Janu tajusi kuka se voisi olla. Sitten hän pakeni, mutta ei turvautunut omiin avusyajiinsa so. turvaorganisaatioonsa, koska ei voinut luottaa. Rahalla lahjomalla hän sai helikopterin kuljettamaan itsensä Venäjälle, jossa ei lainkaan oltu iloisia, että hei; Janu tuli kylään.

     Vallanvaihtoa Janu => parlamentti, halusi alussa kaikki, myös Venäjä. Janu ei saanut asettua mihinkään isoon kaupunkiin. Jonnekin junttilaan sai asettua, kuhan pitää lärvin kiinni.

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top