Uhkaako Venäjä sodalla? -Miten käy NATO-option?

Sota ei ole leikin asia, eikä siitä lasketa leikkiä. Tällä viikolla on kuitenkin kuultu sanat ”sotilaallinen vastaus” ja ”Venäjä uhkaa”.  Ennen kuin alan kantaa patjaa ja termoskannua perunakellariin, tarkastelen tilannetta.

(Kuvassa Sergei Rjabkov)

Tänään keskiviikkona kirjoitti Tapio Sadeoja Suomen toiseksi suurimmassa (paperiversion levikin mukaan) sanomalehdessä Iltasanomissa, aiheenaan jääkiekkopeliseura Jokereiden KHL-yhteys ja Minskin ottelu:

Kun Jokerit myytiin KHL:ään, maailma oli toisenlainen. …  Jokereiden ongelma ei olekaan joku peli Minskissä, vaan se, että seura pelaa väärässä sarjassa edistämässä poliittisia päämääriä, jotka miellyttävät liigan omistajia, mutta tuskin suomalaisia. Se ei ole mitään uutta, että sarjaa pelataan – Latviaa ja Suomea lukuun ottamatta – maissa, jossa ihmisoikeudet ja demokratia eivät ole kunniassaan. Mutta se on uutta, että sarjaa isännöivä Venäjä uhkaa Eurooppaa sodalla ja esittää vaatimuksia etupiirijaosta, joka toteutuessaan loukkaisi myös Suomen itsenäisyyttä.

Kirjoittaja on lehden entinen vastaava päätoimittaja, ja yksi Suomen parhaiten informoiduista toimittajista.

Taustaa  toimittaja Sadeojan näkemykselle on ilmeisesti antanut Venäjän apulaisulkoministerin Sergei Rjabkovin maanantaina (13.12,) käyttämä sanamuoto, hänen tulkitessaan maansa näkemystä puolustusliitto-NATO:n mahdollisista uusista jäsenistä nykyisten jäsenmaiden ja Venäjän välimaastossa. Rjabkov ilmaisi tylysti: Ei käy!

”Vastauksemme on sotilaallinen”, jos läntinen sotilasblokki ei takaa itään suuntautuvan laajentumisensa loppumista, Rjabkov sanoi valtion ylläpitämälle RIA Novosti -uutistoimistolle.

Apulaisulkoministeri mainitsee ärsytyskynnyksen ylittävinä asioina NATO:n itä-laajenemisen lisäksi sotilaiden sijoittamisen Ukrainaan, ja tehokkaiden asejärjestelmien tuomisen Venäjän länsirajan läheisyyteen. Kas, kun Suomi juuri päätti hankkia mahdollisimman tehokkaat hävittäjät, -ja nimenomaan Venäjän ”pääviholliselta”.

Mitä kuuluu ”NATO-optiolle”?

Suomi jätti viime vuosisadan lopulla liittymättä läntiseen puolustusyhteisöön Pohjois-Atlantin Liittoon (NATO:oon). Sensijaan liityimme Euroopan Unioniin, mutta kuulimme valtiomies-oletetuiltamme, että ”NATO-optio on auki”. NATO:n varapääsihteeri, amerikkalaisdiplomaatti Aleksander Vershbow, vieraili Suomessa vuonna 2016, ja lausui tämän:

– Jos todellinen kriisi tulee, meillä on jo olemassa säännölliset kanavat. Se on meillä lähes verissä, että meillä voi olla konsultaatioita. Jos Suomelta tulisi muodollinen pyyntö, Pohjois-Atlantin neuvosto kokoontuisi muodossa 28+1. Menettely ei eroaisi siitä, mitä NATO:n jäsenmaa voi tehdä.

Puolustusliitossa oli tuolloin 28 jäsentä, ja pääsy päättävän pöydän ääreen kriisitilanteessa tarkoittaa käytännössä jäsenyysmenettelyn sivuuttamista. Suomi olisi mukana, -kaikilla herkuilla. Mutta silloin oli toinen aika, niin Jokereille kuten NATO:lle kuten Suomellekin.

Suomelle onkin saattanut käydä, kuin Raamatun ylkää odottavalle neitsyelle?

Rikas kosija on käynyt ovella, ei kutsuttu sisään. Ikäneito naitetaankin sitten naapurin ukolle. Etupiiritkin on jo mainittu, joten pitkää ja lämmintä syksyä odotellessa. Sellainenhan oli Euroopassa vuonna 1939.

Luettavaa:

8 Comments

 1. Pah
  15.12.2021 18:58

  Nämä tahalliset termien sekottamiset tuntuvat olevan plutokraattien ja globobottien modus operandi.

  Elikkä. Mikäs liitto se tuommoinen viattomalta kuulostava mystinen ”puolustusliitto” on?

  Sotilasliitosta olen kuullut ja lukenut mutta se on poliittinen ja sotilaallinen liittoutuma eli sotilasliitto eikä mikään poliittinen ja sotilaallinen ”puolustusliitto”.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Nato

  ”Pohjois-Atlantin liitto (lyhenne Nato tai NATO[1] engl. sanoista North Atlantic Treaty Organization; ranskankielinen lyhenne OTAN) on poliittinen ja sotilaallinen liittoutuma.[2] Nato perustettiin 4. huhtikuuta 1949 Washingtonissa, Yhdysvalloissa. Naton päämaja sijaitsee Brysselissä, Belgiassa.”

  Vastaa
 2. Snif
  15.12.2021 20:26

  Tätä se on kun eu ja usa kiihottaa ja tollot suomen päättäjän kiihotuksissaa hieroo sotaa ryssiä vastaan, eivät tajua sitä että neukku tuhoaa suomen alle 10 minuutissa ydinohjuksilla, mutta ei, sotaleikkejä on niin kiva leikkiä, kansa maksaa sen taas hengellään.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.12.2021 21:10

   Tällä hetkellä Venäjä ja Kiina suunnittelevat maailman rahajärjestelmän korvaamista. -Se on ainoa hyökkäyssuunnitelma.

   Vastaa
   1. Pah
    15.12.2021 21:44

    Tämä vaarallisilla kokeellisilla koronarokottelilla kiristäminen ja uhkaileminen todistaa että nämä meidän natokiimaiset puupäät ovat keskittyneet nuoleskelemaan aivan vääriä perseitä.

    Ihan väärään kelkkaan ollaan tuppautumassa, suksisivat nuolemaan Rysselin herrojen sijaan Moskovan ja Putlerin hanuria jotta mekin pääsisimme tuohon heidän suunnittelemaan rahajärjestelmään.

    Vastaa
   2. Snif
    16.12.2021 19:07

    Alkaa olemaan väsynyttä lukemista ja kuuntelemista kun ihmiset väittää että ei päättäjät hiero sotaa venäjää vastaan, ei vaikka siitä on näyttöjä lähes joka päivä, kuten vaikkapa tässä. https://tytti.info/blogi/kolumni/mtvn-kolumnini-meidan-on-vahvistettava-euroopan-unionia/

    Jos saisin päättää, niin ei muuta kun aseet noille hulluille jotka suomen haluaa tuhota ja rajan yli ryssille.

    Kuka voi olla niin hullu että luulee että suomi selviäisi tuosta sodasta, kysympä vain.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     16.12.2021 20:28

     Ei ole noin simppeliä.

     Vastaa
 3. Maukka
  15.12.2021 22:30

  Täydelliseen tietämättömyyteen perustuva villi veikkaukseni on, että Venäjä ja Kiina aloittavat hyökkäykset saman aikaisesti, toinen Taiwaniin ja toinen Ukrainaan Dnepr-joelle asti mistä alkaa Krimin vesihuollon kannalta elintärkeä kanava jonka Ukraina olisi joidenkin lähteiden mukaan sulkenut.

  Vastaa
 4. Tupauuno
  15.12.2021 23:43

  Ydinohjuksista on turha puhua, koska niiden käytön jälkeen on turha etsiä voittajia ja häviäjiä. Tavanomaisilla aseilla Venäläisillä riittää kalustoa ja miehiä hyvinkin paljon, mutta ei loppumattomasti. Ukrainan kokoinen maa, jos olisi sotilaallisesti varustautuneena hoitanut tonttinsa kunnolla, olisi kova vastus mille tahansa maalle maailmassa. Mutta taitaa olla sekä miehistön että kaluston puolesta aika altavastaaja Venäjälle. Toisaalta Ukrainalla on kyky valmistaa ydinaseita hyvinkin nopeasti tai ehkäpä esitellä jo olemassa olevia vahingossa varastoon jäänneitä Neuvostoliiton aikaisia tekeleitä. Putin muuten syrjäytetään ennen kuin hän aloittaa hyökkäyksen Ukrainaan. Venäjällä on vielä järkeviäkin ihmisiä siellä ylemmässä hallinnossa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top