Ukrainalaisten pakolaisten auttaminen Suomessa (SUORA 15:00)

Sisäministeri Krista Mikkonen, ylijohtaja Minna Hulkkonen, maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Elina Immonen ja SPR:n edustaja kertovat Valtioneuvoston suorassa videolähetyksessä klo. 15:00 ukrainalaisten turvapaikanhakijoiden auttamisesta Suomessa.

(Kuva: Valtioneuvosto)

Sisäministeri Krista Mikkonen kertoi alussa EU:n aktivoineen tilapäistä suojelua koskevan direktiivin ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamiseksi. Suomeen on tullut jo ukrainalaisia, jotka eivät ole vielä hakeneet turvapaikkaa. Heidän hakemustensa vastaanottamiseen on varauduttu.

Suomi on lähettänyt tarvikkeita Ukrainan naapurimaahan Moldoviaan. Ukrainan sotapakolaisten majoittamiseen Suomessa on ilmoittautunut vapaaehtoisia, kertoi ministeri.

Ylijohtaja Minna Hulkkonen kertoi suurimman osan Ukrainasta paenneista siirtyneen Puolaan. Hulkkonen kertoi ukrainalaisten käyttävän toistaiseksi viisumivapauttaan EU:ssa, ja turvapaikkahakemuksia on jätetty vasta vähän. Ukrainalaisten pakolaisten määrä on tästä syystä epäselvä, -myös Suomessa.

Ukrainan naapurimaat eivät ole vielä kysyneet taakanjakoa tulleiden pakolaisten siirtämiseksi muihin maihin. Hulkkonen arveli Ukrainasta tulevien pakolaisten määrän kasvavan. Helsingin satamaan ja lentoasemalle perustetaan infopisteet, kertoi ylijohtaja. Eri hallinnonhaarojen ja kansalaisjärjestöjen koordinaatioryhmä on jo perustettu.

EU:n alueelle tuleville ukrainalaisille tullaan antamaan oleskelulupia tilapäisen suojelun direktiivin kautta, kuten ministeri jo mainitsi. Tilapäisen suojelun saaneet voivat hakea turvapaikkaa myöhemmin. Suomessa tullaan tekemään kansallinen päätös tilapäisen suojelun käyttämisestä.

Tilapäinen suojelu tulee kysymykseen myös viisumivapauden perusteella tulleiden kohdalla, kun viisumivapauden aika täyttyy.

Migrin apulaispäällikkö Elina Immonen kertoi, etteivät kaikki Suomeen tulleet ukrainalaiset ole hakeneet turvapaikkaa. Suomi ei myöskään ole ollut ukrainalaisille ensisijainen kohde. Tilapäisen suojelun mekanismia ei ole aiemmin käytetty Suomessa, mutta sen vaatimat muutokset järjestelmiin tehdään pian.

Tilapäisesti suojelluilla on oikeus vastaanottokeskuspalveluihin, kertoi Immonen. Tilapäinen suojelu voidaan myöntää helpommin, kuin turvapaikka. Ukrainalaisten saapumiseen on varauduttu. Vapaata majoituskapasiteettia on noin 3000 paikkaa. Tilapäisesti suojelluilla on opiskelu- ja työluvat. Migrin johtaja kiitteli suomalaisia auttamishalusta ukrainalaisten suhteen.

SPR:n Aki Pihlaja arveli, että Ukrainan kriisi tulee kestämään pitkään. 1,7 miljoonaa ukrainalaista on jo paennut maasta. Punainen Risti on toiminut jo aiemmin Itä-Ukrainassa. Suomesta on myönnetty Ukrainaan ja naapurimaihin apua katastrofirahastosta. Ukrainassa on SPR:n avustustyöntekijöitä paikalla. Katastrofivalmiusyksikkö on lähtenyt tänään Suomesta Puolaan.

SPR:n logistiikkaan perehtynyt yksikkö siis tulee toimimaan Puolasta käsin. SPR:n Suomessa ylläpitämien vastaanottokeskusten kapasiteettia voidaan nostaa 10 000:een majoitettavaan asti. Pihlaja mainitsi myös suomalaisten auttamishalun.

Median kysymykset aloitti kustannuksia koskeva kysymys. Ministeri kertoi, että kustannuksia ei pysty arvioimaan, mutta niihin on varauduttu. Humanitaarista apua Ukrainaan on nostettu.  Pakolaisten jakamista ensimmäisistä vastaanottajamaista edelleen muihin EU-maihin koskevaan kysymykseen ministeri vastasi, ettei pyyntöjä ole toistaiseksi tullut.

Ministeri kertoi ukrainalaisten tulleen pääosin omin avuin, tai liikenteenharjoittajien tarjoamien palvelujen avulla. Onko tarvetta järjestää Suomesta erikseen kuljetuksia, se ei ole ollut esillä. Venäjältä tulevaa pakolaisvirtaa koskevaan kysymykseen ministeri vastasi, että tulijamäärä Venäjältä on kasvanut. Venäjä on yhä #turvallinenmaa, joten jos venäläinen hakee turvapaikkaa, käytetään yksilökohtaista menettelyä, ei em. tilapäisen suojelun direktiiviä.

Koskeeko em. direktiivin soveltaminen vain Ukrainan kansalaisia -kysymykseen ministeri vastasi, että Ukrainassa pysyvästi asuviin kolmannen maan kansalaisiin sovelletaan direktiiviä. Heitä kohdellaan sotaa pakenevina. Tilapäisen suojelun saaneiden lapsilla on oikeus koulunkäyntiin Suomessa.

Seuraavaa kysyjää kiinnostivat Venäjältä tulijat. Ministerin mukaan Suomen-Venäjän rajalla liikenne on lisääntynyt, mutta ei suuresti.  Liikenne ei ole suurta koronaa edeltäneeseen aikaan verrattuna. Viisumihakemusten määrä on kasvanut, mutta ei huomattavasti.

Kysymykseen, pysyykö Venäjä turvallisena maana ministeri vastasi, että turvapaikanhakijan hakemus tutkitaan henkilökohtaisesti. Jatkokysymykseen, onko varauduttu Venäjän turvallisuustilanteen muuttumiseen, vastattiin että tilannetta seurataan.


Videolähetys: Valtioneuvosto. Tallenne ilmaantuu samaan ikkunaan videolähetyksen päätyttyä.

3 Comments

 1. juha II
  7.3.2022 20:28

  Onneksi suomalaisessa byrokratian ”baalin tornissa” löytyy sen verran tehokkuutta, että kaikessa Ukrainan 24/7 hässäkässä ministerisnaisen pärstän eteen löytyy burkanaisia larppaava MASKI!!!

  Joka nyt on jäänyt ikävästi sodan varjoon, joka tuli kuin ”putin kirkkaalta taivaalta”.

  Kunhan nyt joku asioista karkuun pinkova vielä muistaisi ilmastonmuutoksen ja sen, että *”taivas voi pudota niskaan!”

  *Asterix ja Obelix.

  Aikoina jolloin sukupuolia oli vielä vain kaksi ja tukkapölly saavutettu etu!!!

  Vastaa
 2. Virhee
  7.3.2022 21:40

  No eihän tänne nyt mitään valkoihoisia kristittyjä voi ottaa, sehän olisi rasismia!
  Tulee mainehaitta!

  Vastaa
 3. Kainuunkonkari
  8.3.2022 11:34

  Siis mitä ihmettä??? Parrattomia naisia ja lapsia? Mitähän ne feministitkin meistä ajattelee?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top