Ukrainan ja Venäjän neuvottelut alkaneet Istanbulissa

Ukrainan ja Venäjän valtuuskunnat ovat aloittaneet tänään uuden rauhanneuvottelukierroksen Istanbulissa. Tapaamista isännöi Turkin presidentti.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan avasi tänään aamupäivällä Ukrainan ja Venäjän valtuuskuntien neuvottelutapaamisen Istanbulissa.

Erdogan kertoi, että Turkki on valmis isännöimään myös Ukrainan ja Venäjän huipputapaamista: ”Näissä neuvotteluissa saavutettu edistys antaa Venäjän ja Ukrainan johtajille mahdollisuuden neuvotella henkilökohtaisesti”, Erdogan sanoi, ja totesi, että Turkki on myös valmis isännöimään tällaisia ​​neuvotteluja kahden johtajan välillä.

Neuvottelut Venäjän ja Ukrainan valtuuskuntien välillä alkoivat Istanbulissa tiistaiaamuna Dolmabahcen palatsissa. Ukrainan valtuuskuntaan kuuluivat Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov,  varaulkoministeri Mykola Tochytsky, presidentin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenko, kansanedustaja Andri Kostin, presidentin kansliapäällikön neuvonantaja Rustem Umerov, kansanpalvelija -puolueen johtaja David Arakhamia ja Mykhailo Podoliak.

Venäjä ja Ukraina ovat käyneet tähän mennessä virkamiestasolla kolme henkilökohtaista neuvottelutapaamista Valkovenäjällä, ja neljäs istunto oli videoyhteydellä. Tämän lisäksi välittäjät, mm. Israelin pääministeri Naftali Bennet, ovat välittäneet viestejä Kiovan ja Moskovan välillä tavaten henkilökohtaisesti riitapuolten valtionpäämiehiä.

Venäjän vaatimuksiin kuuluu mm. Ukrainan luopuminen aikeista ​​liittyä puolustusliitto NATO:on, -mihin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky on jo ilmoittanut olevansa valmis suostumaan. Itä-Ukrainan separatistien hallitsemien alueiden ja Venäjän vuonna 2014 sieppaaman Krimin asema on yhä ratkaisematta.

Erdogan piti sunnuntaina (27.03.) puhelinkeskustelun venäläisen kollegansa Vladimir Putinin kanssa, ja on soitellut myös Ukrainan presidentille Zelenskille. Turkin presidentti kuvaili näitä keskusteluja positiivisiksi.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kommentoi neuvotteluja toteamalla, että ”emme käy kauppaa ihmisillä, maalla tai suvereniteetilla”. ”Minimitavoite tulee olemaan humanitaariset kysymykset, ja suurin tavoite on päästä sopimukseen tulitauosta.”

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Vadym Denysenko on skeptinen nopean neuvotteluläpimurron suhteen. Myös Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että neuvottelut eivät tähän mennessä ole johtaneet merkittävään edistymiseen. Peskov piti kuitenkin tärkeänä, että neuvotteluja jatketaan henkilötasolla. Nimeltä mainitsematon Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea virkamies epäili Putinin valmiutta kompromisseihin sodan lopettamiseksi.

Brittiläisen Financial Timesin mukaan Kreml ei enää vaadi Ukrainan ”denatsifiointia” -hallituksen vaihtamista- aselevon ennakkoehtona, ja on valmis hyväksymään Ukrainan liittymisen Euroopan unioniin, jos Ukrainalla on puolueeton asema. Tämä tarkoittaa pidättäytymistä NATO-jäsenyyshakemuksesta ja vieraiden sotilastukikohtien vastaanottamisesta. Kuvioon kuuluisi monenkeskiset turvatakuut Ukrainalle:

Vastineeksi Ukraina saisi (neuvotteluvaltuuskuntaan osallistuvan) David Arakhamian FT:lle kertoman mukaan ”sanamuodon, joka on lähellä Naton artiklaa 5”  – turvallisuustakuut mailta, kuten Venäjältä, Yhdysvalloista, Iso-Britannialta ja Kanadalta, ja mm. Turkilta.

The Financial Times, tukeutuen neljään lähteeseen, raportoi että Venäjä ei enää vaadi Ukrainan ”denatsifikaatiota” neuvottelujen aikana, ja on valmis sallimaan Kiovan liittyä EU:n jäseneksi vaihdossa NATO:on liittymisestä kieltäytymiseen.

Luettavaa:


Ukrainan neuvotteli David Arkhamia kertoi, kolmen tunnin neuvottelun jälkeen, että ”ensimmäinen voittomme on neuvottelujen siirtäminen Valkovenäjältä Turkkiin. Näemme Turkin yhtenä Ukrainan turvallisuuden takaajana.” Donbassin ja Krimin kysymys on vielä auki. Päivitetty 16:01.

1 Comment

  1. Olavi Koskela
    29.3.2022 15:51

    No mitäs, hyökkäämällä Ukrainaan ja tuhoamalla kaupunkeja ja tappamalla siviilejä Putin saa haluamansa: Nato ei laajene Ukrainaan. Samalla Putin pelästyttää suomalaiset valmistelemaan Natoon liittymistä, ja kun hakemus on lähetetty, Putinilla on hyvä tekosyy hyökätä tännekin: ”Minähän sanoin, ettei Venäjä voi sallia Naton laajenemista itään. ” Suomelle saneltavissa rauhanehdoissa on sitten sitoumus olla liittymättä Natoon. Tavoite saavutettu: Natoton etupiiri. No ovathan siinä vielä nuo täivaltiot Viro ja Latvia, mutta eiköhän niittenkin varalle keksitä jotain. Hiukan hanketta hidastaa ukrainalaisten perkeleellisen sitkeä puolustautuminen – mutta ohjusta lisää niskaan, niin eiköhän se siitä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top