Ukrainan laivastolla ja Venäjällä tulitaistelu Kerchin salmessa

Venäläisen lähteen mukaan ainakin venäläiset ovat avanneet tulen kohti kolmea Ukrainan laivaston alusta Kerchin salmen vesillä. Salmi erottaa Asovanmeren Mustastamerestä.

Asiasta on kertonut venäläinen uutissivusto Sputnik News juuri äsken. SN edustaa yleensä Venäjän hallituksen kantoja myötäilevää näkemystä. Sputnik mainitsee tietolähteekseen FSB:n tiedottajan Krimillä. Ukraina on Sputnikin mukaan vahvistanut välikohtauksen tapahtuneen. Itä-ukrainalaisten separatistien ei mainita liittyvän tapaukseen.

Ukrainan laivaston edustajan mukaan ”venäläiset laivaston alukset avasivat tulen Ukrainan laivastoa vastaan”, kertoo uutissivusto. Yksi ukrainalaisella laivalla ollut henkilö on haavoittunut

Ukrainan laivaston mukaan ukrainalaiset alukset olivat olleet yhteydessä Kerchin salmesta vastaavaan venäläiseen rajavartiostoon, joka on FSB:n alaisuudessa. Ukrainalaiset olivat Sputnikin mukaan pyytäneet läpikulkua Mustaltamereltä Asovanmerelle, ollen tulossa Odessasta ja matkalla Mariupoliin Asovanmeren rannalle. Mariupol on Ukrainan kontrolloimalla alueelle.

Ukrainan edustaja korostaa, että ukrainalainen laivasto-osasto, kaksi tykkivenettä ja hinaaja, toimivat kansainvälisten sääntöjen ja merenkulkutavan mukaisesti pyrkiessään purjehtimaan ukrainalaiseen satamaan, kertoo Sputnik.

Sputnik muistuttaa, että viime vuonna Ukraina pidätti venäläisen aluksen Asovanmerellä tämän rikottua Ukrainan julistamaa 12 merimailin aluevesirajaa. Laki aluevedestä on tullut aivan äskettäin, ja sen tarkoitus on hillitä salakuljetusta.

Venäjän Ulkoministeriön edustaja on Sputnkin mukaan toistanut Venäjän kannan, että Asovanmeri on Venäjän sisäistä vesialuetta. Ukrainan kanta on ollut, että vesialue, joka rajoittuu sekä Ukrainan että Venäjän maa-alueisiin, on kansainvälistä vettä, ja Ukrainan viranomaisaluksilla on kulku Asovanmerelle normaalien tapojen mukaisesti.

Päivitämme.

Linkki Sputnikin uutiseen.

Sputnikin kuva tapauksesta alla. Linkissä on myös video.

2 Comments

 1. Minä
  26.11.2018 02:03

  Ei Venäjällä ole oikeutta omia tuota Asovanmerta itselleen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   26.11.2018 13:24

   Suomella oli Talvisotaan asti vapaa merenkulkuoikeus Nevaa pitkin Laatokalle, -siis Pietarin lävitse. Tämä perustui kansainväliseen käytäntöön, jota myös silloinen Venäjä noudatti jotta heidän omat aluksensakin pääsisivät mm. Bosborista, joka on Turkin aluevettä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top