Ulkomaalaislain muutos ei hyödytä maataloutta

Jopa hallituspuolueiden kansanedustajat ovat sitä mieltä, että hallituksen esitys ulkomaalaislain muuttamiseksi, ja sitä kautta maatalouden työvoimapulan helpottamiseksi, on susi.

Maatalouteen tarvittaisiin 16 000 kausityöntekijää ja hallitus koittaa helpottaa työvoimapulaa lakimuutoksella, joka koskisi 1000 -2000 turvapaikanhakijaa. Mutta suurta ryntäystä ei ole tullut sillä tällä hetkellä vain 20 on hakeutunut maataloustöihin, eikä kansanedustajien -olivat sitten hallituspuolueiden tai opposition edustajia- keskuudessa löydy uskoa siihen, että lakimuutos juurikaan nostaisi niiden määrää jotka ovat maataloustöihin rynnimässä.

Sen sijaan lakimuutos on työllistänyt virkamiehiä erittäin paljon ja sitä paheksuttiin varsinkin opposition piirissä.

Mia Laiho (Kokoomus.):

Siihen nähden miten paljon virkamiesten työaikaa on lakimuutokseen kulunut, niin esitys on vain poliittinen lehmänkauppa. Tämän sijasta TE-keskusten tulee ohjata lomautettuja maataloustöihin.

Riikka Purra (Perussuomalaiset):

Turvapaikkajärjestelmää ei ole tarkoitettu työhöntulon väyläksi.Tämä laki ei auta ketään ja hallituskin myöntää,että se työllistää vain muutaman kymmenen henkilöä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näki läkiesityksessä, että hallius on tehnyt sisäsen työnjaon:

On käsittämätöntä, että hallitus käyttää työaikaansa ja meidän työaikaamme tällaiseen. On nyt siis niin. että hallituksessa on annettu Vihreille monopoliasema maahanmuuttoasioissa .

Vaasan vaalipiiristä oleva ensimmäisen kauden keskustalainen kansanedustaja Pasi Kivisaari väitti asiasta käydyssä lähetekeskustelussa, että ”Keskusta on maaseudun hyvinvoinnin johtava puolue” ja sai aikaan valtaisan näurunrömäkän sekä oikealta,että vasemmalta.

Hän myös myönsi, että tp-hakijoiden mahdollisuus entistä suuremmassa määrin päästä töihin maatiloille on vakutuksiltaan melko pieni.  Kivisaari arveli kuitenkin, että joillekin tiloille paikallisella tasolla siitä saattaa olla hyötyä.

Arja Juvonen ( PS):

Tämä lakiesitys on puhtaasti ideologinen. Väestön ruokahuollon turvaaminen ei ole kymmenien, eikä satojenkaan maataloustöistä kiinni.

Sosiaalidemokraattien tuore kansanedustaja Aki Linden muistutti niille, jotka katsoivat että lakiesitys tekee jopa lähes mahdottomaksi poistaa maasta hylkäävän päätöksen saaneen turvapaikanhakijan, että jo voimassa oleva laki antaa poliisille mahdollisuuden poistaa maasta sellaisenkin jolla oikeus työskentelyyn. Linden myös raaputti hieman edustajakolleegoidensa lähimuistia kuittamalla puheenvuoronsa lopuksi, että  ”tarkaavainen kuulija on varmaan huomannut, että en ole käyttänyt lakiesityksestä puhuessani sanaa hyvä ”.

Vasenlaita on lavea, nimittäin Vasemmistoliiton Jari Myllykoski totesi lyhyesti, että  ”lakiesitys on hyvä  Ja Ay-liikkelle pitää saada kanneoikeus”.

Ulkomaalaislain muutosesityksen kaksi ja puoli tuntia kestäneen keskustelun tiivisti Sebastian Tynkkynen (PS) esittämällä aiheellisen kysymyksen hallituspuolueille : ”Itsekin sanotte, että sillä ei ole vaikutusta.”

Nähtäväksi todella jää mikä vaikuttavuus uudistetulla lailla on, kun nyt lain piiriin tuli muutama tuhat ja aiemmin oli 4000 ja heistä 5 prosenttia oli tarttunut tilaisuuteen. Ja, vaikka haluttaisiin unelmoida, että laki kymmenkertaistaisi maatalouden kausitöihin lähtevien määrän nykyisestä niin lopputulos olisi tältä osin,että maatalous tarvitsi vieläkin 15 800 kausityöntekijää.

Seppo Huhta

3 Comments

 1. Minimipalkasta se lähtee
  4.6.2020 12:50

  Eiköhän se työvoimapula helpota kun maksavat sen minimipalkan.

  Vastaa
 2. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  4.6.2020 13:06

  Kuffarien työt kuuluvat kuffareille, ei kunniakansalaisille.

  Vastaa
 3. EU:n johtaja George Soros on niin päättänyt
  4.6.2020 13:46

  Ei kai puhuvat päät voi kuin käännättää ylioppilaalla määrätyn sisällön suomeksi ja lukea suoraan printistä/näytöltä lopputuloksen

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top