Ulkomaalaisten maanostojen riskit esillä kyselytunnilla eduskunnassa

Hallituksen kyselytunnilla tuli tänään esille Airiston Helmi Oyj:n tapauksen kautta aktualisoitunut kysymys ulkomaalaisten maanostoista puolustuksellisesti kriittisillä paikoilla. Ensimmäisen kysymyksen, sisäministeri Kai Mykkäselle, esitti Leena Meri (PS).

Edustaja Meri muistutti, että hallitus on ilmaissut olleensa tietoinen nyt viranomaisratsian kohteena olleiden saaristotonttien omistukseen liittyvistä riskeistä. Hän viittasi itäiseen naapurimaahan ja sen aktiviteetteihin Suomessa.

Leena Meri kysyi: ”Mitä muuta te tiedätte, mitä ette ole meille kertoneet?” Ministeri Mykkänen vastasi mainitsemalla hallituksen tulossaolevan lakiesityksen asiasta, mikä ei edustaja Merta tyydyttänyt: ”Tiesitte tästä etukäteen. Miksi tätä lakimuutosta ei kiirehditä. Lehdistö on kertonut maanostoista strategisilta paikoilta jo 2014.” Ministeri Mykkäsen mukaan ei ollut mitään akuuttia syytä huoleen.

Juha Eerola (PS) muistutti maakaupoissa esiintyvän rikollisen rahan pesua: ”Kuinka hyvin hallitus on perillä siitä, ettei näihin maanostoihin liity huumekaupalla, ihmiskaupalla tai laittomalla asekaupalla hankittuja rahoja?”

Mykkäsen mukaan Krp tekee sitä työtä, tutkii ja selvittää rahanpesuepäilyjä. Hän vetosi pankkilain säädökseen ilmoitusvelvollisuudesta rahanpesuepäily-tapauksissa, ja vetosi hänkin valmisteltavaan lakiesitykseen.

Edustaja Suna Kymäläinen (SD): ”Laki esitys on oikeansuuntainen, mutta jättää rahanpesulle mahdollisuuksia. Aiempi laki toimi paremmin.” Puolustusministeri Jussi Niinistö lupaili hallituksen lakiesityksen maakauppojen valvonnasta tulevan eduskunnalle marraskuun aikana, ja että se ehdittäneen käsittelemään vielä ennen vaaleja.

Edustaja Timo Heinonen (KOK): ”Nostin asiaa aiemmin esille, mutta sain kuulla olevani pelottelija.” Kuten Kymäläinen ja Eerola, Heinonen on niitä kansanedustajia, jotka ovat vuosien varrella kiinnittäneet huomiota outoihin maakauppoihin, ja puolustusvoimien kohteiden myyntiin jopa ulkomaisille ostajille. Hän peräänkuulutti listaa paikoista, joita ei lainkaan myydä. Heinosen mielestä esm. rajavartiostolta poismyytyjä kohteita voisi hankkia takaisin pakkolunastuksilla.

Jussi Niinistö täsmensi, että hallituksen esitys tähtää valtionturvallisuuden varmistamiseen maakauppoja rajoittamalla.

Stefan Wallinin (R) mielestä operaatio Paraisilla (Airiston Helmen tapaus) oli perusteltu toimenpide. Hän kysyi, esittääkö hallitus takavarikointi-oikeuden laajentamista.

Seppo Kääriäinen (K) muistutti, että maanosto-oikeuden rajoittaminen mainittiin jo 2015 hallitusohjelmassa. Hän kysyi, onnistuuko uusi laki estämään bulvaanien käytön todellisen maanostajan piilottamisessa. Ministeri Niinistön mukaan se ei valitettavasti onnistu.

Näin eduskunnassa tänään. 

Supo varoitti eduskuntaa jo v.2016 tunnuksettomista sotilaista, maakaupoista ja kyberhyökkäyksistä

Gleb Eremin ja Boriss Iljitsov vangittu Airiston Helmi Oy:n törkeässä rahanpesu- ja veropetosepäilyssä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top