Ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen kertovat Afganistanin tilanteesta ja suomalaisten evakuoinnista (SUORA 18:30)

Tilanne Afganistanissa on ollut hyvin nopeassa muutoksessa, ja suomalaisten -kuten myös Suomeen sidoksissa olevien henkilöiden evakuointiin liittyy monia kysymyksia. ministerit Pekka Haavisto ja Antti Kaikkonen vastaavat medialle tänään klo. 18:30.

Lähetys alkaa tiedostustilaisuuden alkaessa klo. 18:30. Tallenne on nähtävissä myöhemmin samassa videoikkunassa. Muistiinpanoja tilaisuudesta videoikkunan alla.


Videolähetys: Valtioneuvosto

Suomesta lähetetään valtioneuvoston päätöksen mukaan aseistettu turvajoukko Kabulin kansainväliselle lentoasemalle turvaamaan suomalaisten lähtöä. Ministeri Haavisto viittasi lentoaseman portilla tapahtuneisiin tilanteisiin, joissa on ollut häiriöitä. Ministerin mukaan talebaanien tiesuluista on päästy läpi kohti lentokenttää.

Toimittaja kysyi Haavistolta evakuoitavien afganistanilaisten valintakriteereistä. Ministerin mukaan 170:n henkilön joukossa on suorassa työsuhteessa Suomen viranomaisiin olleita. Haaviston mukaan sellaisten henkilöiden tilannetta seurataan, jotka ovat olleet näkyviä journalisteja ja mm. ihmisoikeusaktivisteja.

Ministeri Kaikkonen vastasi lähetettävien sotilaiden varustusta koskevaan kysymykseen: Raskasta kalustoa ei lähetetä, vaan sotilaiden henkilökohtaisen varustuksen oletetaan riittävän. Kysymykseen operaation kestosta, Kaikkonen vastasi että talebaanit antavat lentokentän toimia elokuun loppuun. Kabulissa ei olla yhtään pidempään, kuin suomalaisten evakuointi kestää.

Ministeri Haavisto kertoi, että jo evakuoiduista on Suomeen saapunut 18 henkilöä. Ministeri Kaikkonen täsmensi mahdollisia voimankäyttötilanteita: Kyseessä voi olla oman itsensä suojelu, eikä voimankäyttöä voida sulkea pois. Sotilaiden tarkka määrä jäi kertomatta.

2 Comments

 1. Pientä tarkkuutta
  19.8.2021 23:42

  Puhutaanko nyt suomalaisten vai Suomen kansalaisten evakuoinneista?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.8.2021 00:14

   Haaviston ja Kaikkosen tiekkarissa päivällä kysyttiin juuri tuota, eikä saatu selvää vastausta. Näinpä.

   Kukin voi tehdä omat johtopäätöksensä.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top