Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Ukrainan itäosiin

Ulkoministeriö huononsi itäisen Ukrainan turvallisuustilanne-arviota tilanteen kiristymisen takia. Lue UM:n tiedote:

Poikkeava turvallisuustaso Ukrainaan matkaaville. Tilanne on kireä Ukrainan itäisimmissä osissa. Noudata erityistä varovaisuutta.

  • Donetska oblast: Vältä kaikkea matkustamista
  • Luhanska oblast: Vältä kaikkea matkustamista
  • Avtonomna Respublika Krym: Vältä kaikkea matkustamista

Ulkoministeriö kertoo kansalaisille tänään antamassaan tiedotteessaan suosituksen välttämään kaikkea matkustamista Donetskin ja Luhanskin läänien alueille, jotka ovat hallituksen kontrollin ulkopuolella sekä ns. kontaktilinjan lähelle että Krimin autonomiseen tasavaltaan, joka ei ole Ukrainan viranomaisten kontrollissa.

Ukrainan itäisimmissä osissa turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti, koska sotiminen on jatkunut tulitauoista huolimatta. Kaikkea matkustamista Donetskin ja Luhanskin läänien hallituksen kontrollin ulkopuolisille alueille ja kontaktilinjan läheisyyteen tulee välttää. Nämä alueet ovat JFO-aluetta (Joint Forces Operation eli Ukrainan asevoimien johtama viranomaisten yhteisoperaatio). Liikenneyhteydet hallituksen kontrollin ulkopuolisille alueille ovat poikki.

JFO-alueelle matkustamista varten on saatava Ukrainan viranomaisten lupa. Aluetta lähestyessä on useita tarkastuspisteitä/tiesulkuja. Osapuolia erottavan kontaktilinjan turvallisuustilanne on erittäin heikko. Hallituksen kontrollin ulkopuolisille alueille ei ole luvallista saapua Ukrainan ja Venäjän vastaisen rajan ei-toiminnassa olevien rajanylityspaikkojen kautta. Venäjältä alueelle luvattomasti saapuneet eivät voi jatkaa matkaansa Ukrainan hallituksen kontrolloimalle alueelle.

Tarpeetonta matkustamista Donetskin ja Luhanskin läänien hallituksen kontrolloimille alueille on vältettävä.

Donetskin ja Luhanskin läänit kuuluvat kokonaisuudessaan Ukrainaan, vaikka osa niistä on parhaillaan hallituksen kontrollin ulkopuolella. Edustustolla ei ole mahdollisuutta antaa konsuliapua hallituksen kontrollin ulkopuolisille alueille. Turvallisuustilanne näillä alueilla on huono.

Krimin autonomisen tasavallan alueella turvallisuustilanne on heikko. Liikenneyhteydet Krimin niemimaalle toimivat huonosti tai ovat kokonaan poikki. Kaikkea matkustamista Krimin autonomisen tasavallan alueelle on vältettävä. Edustusto ei voi antaa konsuliapua Krimille.

Krimille matkustamista varten on saatava lupa Ukrainan maahanmuuttoviraston (State Migration Service,https://dmsu.gov.ua/en-home/services/documenting-foreigners/granting-of-special-permits-to-enter-crimea.html) paikallistoimistoista.

Suomen kanta on, että kansainvälisen oikeuden mukaisesti Krim kuuluu Ukrainaan. Ukrainan lain mukaan Krimille ei saa saapua luvatta Venäjän kautta.

Ukrainan viranomaiset voivat määrätä rangaistukseksi luvattomasta matkustamisesta JFO-alueelle tai Krimille sakkoja ja/tai vankeusrangaistuksen.

Donetskin ja Luhanskin lääneissä hallituksen kontrollin ulkopuolisilla alueilla sekä Krimin autonomisen tasavallan alueella ovat mm. ulkomaalaiset tiedotusvälineiden edustajat vaarassa joutua sieppausten ja väkivallantekojen kohteeksi. Toimittajilta vaaditaan akkreditointia JFO-alueelle, lisätietoja:https://mip.gov.ua/en/content/vizd-na-timchasovo-okupovanu-teritoriyu-ar-krim-dlya-inozemnih-zhurnalistiv.html ja https://ssu.gov.ua/en/pages/89 . Muilla Itä-Ukrainan alueilla on noudatettava varovaisuutta. Pääkaupungissa Kiovassa ja maan muissa osissa tilanne on pääosin rauhallinen. Kehotamme välttämään suuria väkijoukkoja sekä mielenosoituksia sekä seuraamaa uutisia. Kiovan päälentokenttä Boryspil toimii normaalisti. Tarkempaa tietoa lentokentän toiminnasta löytyy sen nettisivuilta: http://kbp.aero/en/.

Passista on pidettävä hyvää huolta. Kaupungilla liikkuessa passi tai passikopio pitää olla mukana. Poliisilla on oikeus tarkastaa henkilöllisyystodistuksia.

Yleiset hätänumerot Ukrainassa:
Palokunta 101
Poliisi 102
Ambulanssi103

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top