Ulkoministeriölle 1,3 miljardia, kehitysyhteistyön osuus 66% (Adrenaliinivaroitus!)

Ulkoministeriö julkisti tänään ehdotuksensa ensi vuoden määrärahoikseen. Ministeriön kakku kasvaa ehdotuksen mukaan ensivuonna vuoden 2020 varsinaiseen talousarvioon verrattuna 29 miljoonaa euroa, 1,3 miljardiin. Ulkoasiainhallinnon  osuus on 21%, kriisinhallintaan käytetään 6% ja kehitysyhteistyöhön 66%. Muihin menoihin jää 7%.

Ulkoasiainhallinnon toimintamenoihin, sisältäen edustustojen ylläpidon,  ehdotetaan 239 miljoonaa euroa, kertoo UM tänään. Tässä loput:

 • Vuonna 2021 avataan yksi uusi suurlähetystö.
 • Team Finland -vienninedistämisverkostoa kehitetään.
 • ”Hallitusohjelman mukaisesti konfliktinesto, rauhanvälitys ja -rakennus ovat Suomen ulkopolitiikan vahvistuva painopiste. Rauhanvälitykseen ehdotetaan määrärahaa 1,0 miljoonaa euroa.”
 • Kriisinhallintaan osallistutaan myös aktiivisesti Libanonissa, Irakissa, Afganistanissa ja Georgiassa, Kosovossa, Afrikassa ja Välimerellä. Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenoihin esitetään ulkoministeriön määrärahoihin 53,1 miljoonaa euroa. Siviilikriisinhallintaan ehdotetaan 17,6 miljoonaa euroa, joka on 1,0 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2020 varsinaisessa talousarviossa.
 • Kehitysyhteistyön kuluiksi arvioidaan yhteensä 1,2 miljardia euroa, mikä vastaa noin 0,51 % osuutta bruttokansantulosta. Varsinaiseen kehitysyhteistyöhön ehdotetaan  711 miljoonaa euroa. 671 miljoonaa euroa sidotaan sitoumusvaltuuksiin, jotka käytetään vuoden 2021 jälkeen.
 • Finnfundin pääoman korottamiseen ehdotetaan 10 miljoonaa euroa ja kehitysyhteistyön finanssisijoituksiin noin 130 miljoonaa euroa.
 • ”Pandemian vaikutukset otetaan suunnittelussa huomioon kaikissa yhteistyömuodoissa vuoden 2021 määrärahojen ja monivuotisten sitoumusten osalta.”
 • ”Ulkoministeriön hallinnoiman varsinaiseen kehitysyhteistyöhön ehdotettava määräraha on noin 25 miljoonaa euroa korkeampi kuin vuonna 2020. Suomen julkisen kehitysyhteistyön raportoitavan kokonaismäärärahan arvioidaan olevan noin 165 miljoonaa euroa suurempi kuin vuonna 2020 johtuen varsinaisen kehitysyhteistyömomentin ulkopuolisten erien noususta.”
 • Kansainvälisten järjestöjen, kuten YK:n, jäsenmaksuihin ehdotetaan 89 miljoonaa euroa.
 • Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyöhön ehdotetaan 2,4 miljoonaa euroa.

On Ulkoministeriöllä tulojakin:

Ulkoministeriön hallinnonalalle arvioidaan kertyvän 24,8 miljoonaa euroa sellaisia tuloja, jotka eivät sisälly ministeriön toimintamenoihin. Tuloja kertyy vuokratuloista, viisumien käsittelymaksuista, kehitysyhteistyön yhteistoimintahankkeiden tuloista, kansainvälisten järjestöjen jäsenmaksujen ja maksuosuuksien sekä kehitysavun palautuksista. Tulojen arvioitu määrä on yli 30 miljoonaa euroa pienempi kuin vuodelle 2020 alun perin arvioitu määrä. Pienennys johtuu pääasiassa viisumien käsittelymaksujen määrän arvioidusta romahtamisesta ja siitä, että vuodelle 2021 ei ole suunniteltu kiinteistöjen myyntejä.

”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan arvopohjassa on keskeistä ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, demokratian, rauhan, vapauden suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon edistäminen kaikessa kansainvälisessä toiminnassa. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan päämäärä on vahvistaa Suomen kansainvälistä asemaa, turvata itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus, parantaa Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä ylläpitää yhteiskunnan toimivuutta.”

 

 

 

6 Comments

 1. SaleSeta
  13.8.2020 14:56

  EI SSSSSSSSTANA!

  Onneksi oli adrenaliini varoitus… ****u kun alkaa ”leipomaan kiinni” meno tässä maassa!?!?! Työtä tekeville kansalaisille laitetaan veroa veron päälle lisää ja kaikesta pitää maksaa kaikenlaisia veron luonteisia maksuja koko ajan vaan lisää.

  Maailmalle riittää jaettavaa ja sopimuksiin, joilla kansa sitoutetaan maksamaan maksuja muihin maihin vuosikymmeniä eteenpäin laitetaan nimet edes katsomatta sopimusta ja kehutaan kansalaisille miten hyvä sopimus saatiin taas aikaan. Paskamediat kuorossa suitsuttavat loistavia neuvottelijoita ja velkaorjuuteen ajavia sopimuksia.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.8.2020 15:33

   Me ei sillai turhaan varootella.

   Vastaa
 2. Kunhan kysyn
  13.8.2020 15:01

  671 miljoonaa sitoumusvaltuuksiin. Mitä tuo sitoumusvaltuus tarkoittaa?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.8.2020 15:32

   En tiiä, mutta nekin rahat menee johonkin. Varmaan Suomelle erinomaisiin sijoituksiin joista hyötyy koko kansa?

   Vastaa
 3. Kalle
  13.8.2020 17:07

  Miksiköhän minulle tulee aina näistä kehitysapuun liittyvistä lahjoituksista ym. rahan epämääräisiin kohteisiin survomisesta mieleen veroparatiisit ja offshore-tilit ?

  Ja näin on ollut jo kataisen – siis tämän talousneron ja rehellisyyden perikuvana tunnetun isänmaallisen poliitikon ajoilta saakka.

  Aika jännä.

  Vastaa
 4. shaitan
  13.8.2020 23:37

  pitäskö sitä vaan saatana alkaa jokaisen työttömäks? meillehän lappaa moniosaajaa aavikolta ja savannilta sitä tahtia, että kyllä ne meidät elättää.. kattokaa nyt niiden kotimaita, hyvin menee, vaikka on vuosisata lapatti rahaa ja tarpeita sinne ja ne maat on täyttä paskaa. voiskohan siinä olla joku pikkunen roturealismin siemen?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top