Ulkoministeriö: Älä matkusta ulkomaille, kotiinpalautus-suunnitelmia ei ole

Juuri UM:n tiedotuksesta saadun tiedon mukaan UM:lla ei ole meneillään eikä suunnitteilla mitään toimia korona-pandemiasta johtuvien lentoliikenne-rajoitusten tai muiden toimenpiteiden takia ulkomaille jäävien suomalaisten palauttamisesta kotimaahan.

Ulkoministeriö kehoitti 14.03. tiedoitteessaan suomalaisia olemaan matkustamatta ulkomaille. Ulkoministeriö suosittelee olemaan matkustamatta ulkomaille nykyisessä tilanteessa. Ulkomailla jo olevat ovat kuitenkin käytännössä omillaan.

UM:n kehoitus koskee kaikkia maita. Lentoliikenteenteen keskeytymisen takia ulkomaahan jääneelle suomalaiselle Ulkoministeriö suosittaa matkanjärjestäjään, lentoyhtiöön tai matkustajalle vakuutuksen antaneeseen vakuutusyhtiöön turvautumista. Tilanne on siis paralleelinen Phuketin tsunamin 29.12.2004 kanssa.

UM on tänään päivittänyt kaikkien maiden matkustustiedotteen tasoon ”vältä kaikkea matkustamista”.

Seuraavassa UM:n tiedote 14.03:

Ulkoministeriö: Älä matkusta ulkomaille!

Koronaviruspandemia vaikuttaa matkailuun ennennäkemättömällä tavalla. Useat maat sulkevat rajojaan ja asettavat rajoituksia liikkumiseen maan sisällä. Suomesta saapuvia asetetaan monissa maissa 14 vuorokauden karanteeniin. Lentoliikenteessä ilmoitetaan uusista reittikeskeytyksistä joka päivä. Tämän hyvin poikkeuksellisen tilanteen johdosta ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Tämä koskee kaikkia maita.

Ulkoministeriön päivystyskeskukseen on tullut paljon yhteydenottoja ja vain osaan ehditään vastaamaan. Päivystyskeskukseen tulee soittaa vain hätätilanteessa. Matkan keskeytyminen ja paluun vaikeutuminen koronavirustilanteen johdosta ei ole hätätilanne. Kiireettömissä tiedusteluissa pyydetään käyttämään sähköpostia paivystys.um@formin.fi.

Jos olet jo matkalla, seuraa paikallista uutisointia uusimman tiedon saamiseksi. Keinomme auttaa ovat rajalliset. Pyri itse selvittämään paluumatkasi järjestelyjä matkanjärjestäjäsi, lentoyhtiön tai vakuutusyhtiösi kautta. Matkailijoilta vaaditaan nyt sopeutumista tilanteeseen ja epätietoisuuden sietämistä. Moni matkailija voi joutua jäämään matkakohteeseen, kunnes lentoliikenne jälleen käynnistyy. Matkanjärjestäjät ja lentoyhtiöt pyrkivät kuljettamaan suomalaiset takaisin kotimaahan.

Ulkoministeriö ja Suomen suurlähetystöt pyrkivät päivittämään tilannetietoa sosiaalisen median kanavilleen, Facebookiin ja Twitteriin. Suosittelemme tekemään matkustusilmoituksen. Matkustustiedotteita päivitetään pitkäkestoisemmalla tiedolla tilanteen selkeydyttyä. Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaiseksi vältä kaikkea matkustamista –tasolla.

Ennen kuin harkitset soittoa ulkoministeriön päivystykseen, lue usein kysytyt kysymykset ja selvitä tilannetta uutisista ja sosiaalisesta mediasta.

UM:n julkaisu 14.03.2020, UM:n neuvontasivu.

Päivitämme.

3 Comments

 1. Julma Ile
  15.3.2020 02:50

  Thaimaahan kuoli skorpionin pistoon taanoin eräs suomalainen jolla oli paluulippu valmiina. Miksi nyt perkeleen lentsun takia pitäisi kotiuttaa ketään. Ei tosiaan.

  Vastaa
 2. Viki
  15.3.2020 06:50

  Mutta jos on terroristi al-holissa…

  Vastaa
 3. Hallitus teki suomalaisille Benghazit
  15.3.2020 11:31

  Vihdoinkin totuuden ääni !! Hyvä kun julistettiin nyt meille kaikille selvästi. Itsensäpaljastajakaan ei noin avoimesti paljastaisi. Kansalaistemme edun vastaistet maanpetturit julistavat jättävänsä suomalaiset ulkomailla oman onnensa nojaan. Ei edes suunnitella kotiin paluun autttamista, oli tilanne kohteessa mikä tahansa. Eihän se valuvan nenän riski ole se vaara siellä eikä täällä. Vaan ne teatterin seuraukset kuten matkavaluutan, muovirahan loppuminen, hotellin sulkeminen, tyhjät hyllyt, arvaamattomat paikalliset viranomaistoimet ja mahdolliset levottomuudet kun osa muuttuu panikoiviksi ryöstelijöiksi vessapaperin loppuessa. Luulin että sodan ”haavoittunutta ei jätetä” mentaliteetti olisi osa suomalaisuutta. No varmaan onkin. Mutta sitä henkeä ei ole isänmaamme huolenpidon näyttelijäkaartilla koskaan ollutkaan, ja näytöskin just päättyi. Ennakoiva rintamakarkuruus onkin kriisijohtajien oma toimintamalli? Pemahokka ja hovarisimot loistavat riikinkukkona sateenkaaren kauniissa väreissään ja ääntelykin täsmää. No kyllä tämä muistetaan ikuisesti. Kerjäävät itselleen syvistä riveistämme vastaavan tason suojelua – jos tulee oikeakin kriisi eikä vain iso nuhapelko tai lievä nuha mistä nyt on kyse.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top