UM: Koronavirus nostanut humanitaarisen avun tarpeen ennätyskorkealle, Afrikka mainittu

Ulkoministeriö kertoo tänään tiedotteessaan, että koronapandemian seurauksena humanitaarisen avun tarve on ennätyksellisen korkealla, erityisesti Afrikassa. Arvion on laatinut Kehityspoliittinen toimikunta KPT tänään 21. huhtikuuta 2020. Toimikunta on parlamentaarisesti ja yhteiskunnallisesti edustava Suomen kehityspolitiikan neuvoa-antava elin.

”Maailmalla ei ole varaa siihen, että Afrikan maiden kehityspyrkimykset kääntyvät humanitaariseksi kriisiksi. Eurooppakaan ei ole turvassa, jos lähialueemme suistuvat kriisiin tai virus lähtee leviämään uudelleen. Siksi epidemia on saatava hallintaan kaikkialla”, Kehityspoliittinen toimikunta korostaa.

Sanonta kuuluu: ”Humanitaarisen avun, kehitysyhteistyön ja rauhantyön rajat ylittävä lähestymistapa.” Varsinaisesti mitään uutta jo kuultuun jargoniin koronakriisi ei siis näytä tuovan. Ultimaatumi ei erikseen mainitse, suositellaanko Afrikan maille ns. laumasuojaa, kuten meille ja ruotsalaisille.

KPT:n puheenjohtajan, kansanedustaja Inka Hopsun, mielestä Suomen tulee esimerkiksi vastata YK:n hätäapupyyntöön ja tukea YK:n globaalia humanitaarisen avun suunnitelmaa. ”Humanitaarisen avun kasvava tarve edellyttää rahoituksen lisäämistä ja joustavuutta. Lisäystä ei tule kuitenkaan ottaa pääsääntöisesti muusta, pidemmän aikavälin tavoitteita
edistävästä kehitysrahoituksesta.”

 • Koronakriisi on KPT:n mukaan myös lisännyt ”sukupuolten epätasa-arvoa ja yhteiskunnallista epävakautta” Afrikan maissa. Toki sama voidaan todeta myös monesta muustakin asiasta.
 • ”Naisten ja tyttöjen asema ja oikeudet… ja demokratia sekä ilmastonmuutos ja luonnonvarat.”
 • YK:n Agenda 2030:n kestävän
  kehityksen tavoitteet antavat Suomen toimille suunnan myös
  tulevaisuudessa”, Hopsu muistuttaa.

Kaikki oleellinen tuli mainittua, mitään unohtamatta, -ellei sitten ole jäänyt pohtimatta kuka maksaa ja mistä varoista? Onko näitä toimikuntia enemmänkin?

KPT:n analyysi koronakriisin vaikutuksista on luettavissa:
https://www.kehityspoliittinentoimikunta.fi.

Kehityspoliittinen toimikunta on ainoa systemaattisesti ja
laaja-alaisesti Suomen kehitysyhteistyötä sekä -politiikkaa seuraava
ja arvioiva taho. Valtioneuvosto asettaa toimikunnan hallituskausittain.
Sen jäsenistö koostuu eduskuntapuolueista, etu- ja
kansalaisjärjestöistä sekä UniPID- verkoston yliopistoista.

3 Comments

 1. Charles
  21.4.2020 12:17

  Pekka on iskenyt silmänsä Afrikan ruskeaveriköihin. Siitä se johtuu.

  Mutta jos asiaa miettii niin euroopan talouden siirtyessä vuosia kestävään lamaan, niin eikö olisi järkevämpää säästää ne vähän pennoset ja vaikka elvyttää valtion investoinneilla konkurssin partaalla olevaa talouttamme? Sen sijaan että ne annettaisin Afrikkaan jossa niillä ostetaan aseita ja ammuksia?

  Ja jos Afrikka ei saa rahaa eikä materiaalista tukea, tulee niiden itse ruveta töihin ja tehdä töitä paremman tulevaisuutensa puolesta. Niin mekin täälä pohjalassa olemme tehneet, pikku hiljaa. Ja jos he eivät halua muuttaa toimintatapojaan, niin luonto poistaa aina heikot yksilöt. Niin se vaan menee. Mikä meille eurooppalaisille olisi hyv ratkaisu. Sillä silloin tänne eivät yrittäisi ne laiskimmat ja ahneimmat taivaanrannan maalarit. Vaan tänne hakisi töihin ja opiskelemaan se älylliseti kehittynein joukko. Joka sitten aikanaan menee kotimaahansa takaisin rakentamaan sitä paremmaksi.

  Vastaa
 2. Orang Utang
  21.4.2020 12:25

  Kävikö siellä Afrikassa kukaan toteamassa tilanteen vai tyydyttiinkö pelkästään soittamaan sille afrikkalaiselle prinssille ja kysyttiin, josko heillä sattuisi olemaan erityisen suuri rahan tarve nyt, kun on tämä koronakin?

  Vastaa
 3. ro
  21.4.2020 12:47

  NO Voihan haisufjöösa tämäkin vielä,ja pakaraporari päällepäsmärinä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top