UM siirtyy tilanneorganisaatioon pandemian takia

Ulkoministeriö toimii tästä päivästä lähtien poikkeustilan mukaisessa organisaatiossa. UM:n tiedote kertoo:

Valtioneuvosto päätti 16.3.2020, että Suomessa vallitsevat valmiuslain mukaiset poikkeusolot. Ulkoministeriön näkökulmasta COVID-19 -pandemiatilanteen aiheuttama vakava häiriötilanne kohdistuu yhtäaikaisesti ulkomaan edustustoihin, ulkoministeriöön ja koko yhteiskuntaan. Tämän johdosta ulkoministeriö siirtyy 24.3.2020 alkaen ulkoministeriön valmiusnormin mukaiseen toimintaan ja tilanneorganisaatioon.

Kaikkien edustustojen toimintaa pyritään jatkamaan normaalisti. Bagdad on ollut ilman toimivaa Suomen edustustoa 17.03. alkaen, mutta muista syistä. Henkilökunnan perheenjäseniä ja riskiryhmiin kuuluvia voidaan tuoda toimipaikoiltaan kotimaahan kriisin ajaksi, mutta edustustojen palvelut jatkuvat normaalisti. Ulkomailla olevia suomalaisia palvelee myös Nettikonsuli. Mikäli ulkomaille matkustanut on jättänyt UM:lle matkustusilmoituksen, UM voi tarvittaessa lähettää siinä ilmoitettuihin yhteysosoitteisiin informaatiota.

Kaupalliset lennot mm. Espanjasta ja Kauko-Idästä Suomeen jatkuvat, ja ne ovat ensisijainen kotiinpaluun väline. UM voi myös auttaa hätätilanteeseen joutunutta.

Tilanneorganisaatio vastaa pandemiatilanteen aiheuttaman merkittävän poikkeustilanteen johtamisesta ja tilanteen hallinnasta ulkoasianhallinnossa. Tilanneorganisaation keskeisenä tehtävänä on ulkoministeriön toimintakyvyn turvaaminen, ulkomailla olevien Suomen kansalaisten avustaminen ja kotiuttaminen, ulkomaanedustustojen toimintakyvyn turvaaminen ja niiden henkilöstön ja heidän perheenjäseniensä turvallisuudesta huolehtiminen. (UM, tiedote)

1 Comment

  1. Mikä on vaarallista?
    24.3.2020 18:52

    Kas kun ei esim. tuberkuloosin vuoksi tehdä tällaisia toimia. Sekin tappaa Suomessa enemmän kuin corona.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top