UM: Vältä kaikkea matkustamista Donetskin ja Luhanskin alueille

Tilanne on kireä Ukrainan itäisimmissä osissa. Noudata erityistä varovaisuutta. Vältä kaikkea matkustamista Donetskin ja Luhanskin läänien alueille, jotka ovat hallituksen kontrollin ulkopuolella sekä ns. kontaktilinjan lähelle että Krimin autonomiseen tasavaltaan, joka ei ole Ukrainan viranomaisten kontrollissa. Ulkomininisteriö kertoo tänään antamassaan tiedotteessaan:

Poikkeava turvallisuustaso


Donetska oblast: Vältä kaikkea matkustamista
Luhanska oblast: Vältä kaikkea matkustamista
Avtonomna Respublika Krym: Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Ukrainan itäisimmissä osissa turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti, koska sotiminen on jatkunut tulitauoista huolimatta. Kaikkea matkustamista Donetskin ja Luhanskin läänien hallituksen kontrollin ulkopuolisille alueille ja kontaktilinjan läheisyyteen tulee välttää. Nämä alueet ovat JFO-aluetta (Joint Forces Operation eli Ukrainan asevoimien johtama viranomaisten yhteisoperaatio). Liikenneyhteydet hallituksen kontrollin ulkopuolisille alueille ovat poikki.

JFO-alueelle matkustamista varten on saatava Ukrainan viranomaisten lupa. Aluetta lähestyessä on useita tarkastuspisteitä/tiesulkuja. Osapuolia erottavan kontaktilinjan turvallisuustilanne on erittäin heikko. Hallituksen kontrollin ulkopuolisille alueille ei ole luvallista saapua Ukrainan ja Venäjän vastaisen rajan ei-toiminnassa olevien rajanylityspaikkojen kautta. Venäjältä alueelle luvattomasti saapuneet eivät voi jatkaa matkaansa Ukrainan hallituksen kontrolloimalle alueelle.

Tarpeetonta matkustamista Donetskin ja Luhanskin läänien hallituksen kontrolloimille alueille on vältettävä.

Donetskin ja Luhanskin läänit kuuluvat kokonaisuudessaan Ukrainaan, vaikka osa niistä on parhaillaan hallituksen kontrollin ulkopuolella. Edustustolla ei ole mahdollisuutta antaa konsuliapua hallituksen kontrollin ulkopuolisille alueille. Turvallisuustilanne näillä alueilla on huono.

Krimin autonomisen tasavallan alueella turvallisuustilanne on heikko. Liikenneyhteydet Krimin niemimaalle toimivat huonosti tai ovat kokonaan poikki. Kaikkea matkustamista Krimin autonomisen tasavallan alueelle on vältettävä. Edustusto ei voi antaa konsuliapua Krimille.

Krimille matkustamista varten on saatava lupa Ukrainan maahanmuuttoviraston (State Migration Service,https://dmsu.gov.ua/en-home/services/documenting-foreigners/granting-of-special-permits-to-enter-crimea.html) paikallistoimistoista.

Ulkomaalaiset toimittajat vaarassa

Donetskin ja Luhanskin lääneissä hallituksen kontrollin ulkopuolisilla alueilla sekä Krimin autonomisen tasavallan alueella ovat mm. ulkomaalaiset tiedotusvälineiden edustajat vaarassa joutua sieppausten ja väkivallantekojen kohteeksi. Toimittajilta vaaditaan akkreditointia JFO-alueelle, lisätietoja:https://mip.gov.ua/en/content/vizd-na-timchasovo-okupovanu-teritoriyu-ar-krim-dlya-inozemnih-zhurnalistiv.html ja https://ssu.gov.ua/en/pages/89 . Muilla Itä-Ukrainan alueilla on noudatettava varovaisuutta.

Passista on pidettävä hyvää huolta. Kaupungilla liikkuessa passi tai passikopio pitää olla mukana. Poliisilla on oikeus tarkastaa henkilöllisyystodistuksia.

Yleiset hätänumerot:
Palokunta 101
Poliisi 102
Ambulanssi103

Rikollisuus

Ukraina on melko turvallinen maa turistille. Kuitenkin muun muassa Kiova on suuri ja kansainvälinen miljoonakaupunki, jossa on noudatettava varovaisuutta ja vältettävä liikkumista öiseen aikaan kaupunkien laitamilla. Humalatila ja väärä seura lisäävät mahdollisuuksia joutua ikävyyksiin.

Pankkiautomaattien käyttö ei ole täysin riskitöntä, sillä kortteja on kopioitu rahaa nostettaessa. Pankkiautomaatin tila on hyvä tarkistaa ennen käyttöä ja tunnusluku suojata huolellisesti. Luottokortilla maksaminen on mahdollista monissa paikoissa, mutta kortteja on myös kopioitu maksun yhteydessä. Ukrainan rahayksikkö on hryvnja. Hryvnoja ei voi vaihtaa etukäteen Ukrainan ulkopuolella. Rahaa voi oman harkinnan mukaan vaihtaa pankeissa tai erillisissä rahanvaihtopisteissä, joista kaikki eivät välttämättä ole virallisesti hyväksyttyjä.

Näpistyksiä ja varkauksia esiintyy paljon, erityisesti matkapuhelinten. Myös kannettavia tietokoneita ja passeja varastetaan paljon. Ulkona liikkuessa kannattaa pitää mukana vain kulloinkin välttämätön omaisuus, kantaa sitä turvallisesti, ja käyttäytyä huomiota herättämättä, ml. rahojen katseilta suojattu käsittely. Hyvin usein näpistys tapahtuu kiinnittämällä turistin huomio johonkin muuhun, esimerkiksi tarjoamalla ”maahan pudonnutta” rahaa. Kannattaa varoa turistinähtävyyksien lähellä pyöriviä kerjäläisiä, katulapsia ja seuraan tunkeutujia.

Ulkomaisia turisteja huijataan toisinaan. Tarkista, että laskun loppusumma ja saamasi vaihtorahat ovat oikein. Ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa kannattaa pitää omaa juomaa silmällä, sillä huumausaineita saatetaan lisätä juomiin. Rasistisin motiivein tehtyjä väkivallantekoja esiintyy.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Lähde: Ulkoministeriö

3 Comments

 1. Orang Utang
  22.7.2019 12:56

  Se, että poliittisesti väärä hallitus kontrolloi aluetta, ei tee siitä vaarallista. Todellinen tilanne Krimin alueella on paljon turvallisempi kuin ”Ukrainan viranomaisten kontrollissa” olevilla alueilla.

  Todellinen syy tällaisen tiedotteen julkaisemiseen on ulkoministerin saama käsky.

  Vastaa
 2. Nestori Lundahl
  22.7.2019 13:20

  Pitänee sitten lähteä aina niin rauhalliseen Ruotsiin.
  Siitä ei ulkoministeriökään varoittele.

  Vastaa
 3. Jussş
  25.7.2019 21:57

  Taisipa just tämä sama kaukoidän mahtisukujen 6 000 000 jäsenen ml. 100 000 täysammattilaista Ninjaa White Dragon Society (WSD), joka kertoi jo ainakin puoli vuotta sitten mitä Ukrainassa tulee tapahtumaan ja toteutuu parhailaan. Tällä viikolla paljastivat että Globarimedian ml. Suomi välttelemät USA:n käynnissäolevat puhdistusoikeudenkäynnit aletaan televisioida uudistetusta Guantanamo Bay:stä. Globarimedia on ollut hiljaa vaikka niiden oikeudenkäyntien tuloksena on jo teloitettu mm. USA:n entinen pressapariskunta ja senaattori mm. maanpetoksista raportoiden ne ”vanhuuskuolemina” tai aivosyöpäkuolemana vuoden sisällä.
  https://benjaminfulford.net/

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top