UPM & Paperiliitto: Lakko voi alkaa lauantaina, lämmönjakelu on lakon piirissä

Helsingin käräjäoikeus ei rajaa lämmön ja veden jakelua lauantaina mahdollisesti alkavan lakon ulkopuolelle.

Paperiliiton ja UPM:n kiista näyttää olevan jumissa, ja lakko alkaa lauantaina ellei sopimusta synny. UPM oli hakenut Helsingin käräjäoikeudelta päätöstä, jossa lämmön ja veden jakelu rajataan lakon ulkopuolelle yhteiskunnan kannalta kriittisinä toimintoina. Paperiliitto ei ollut rajoittanut lakonalaisia töitä, joten lakon aikana pysähtyy myös lämmönjakelu, josta ollaan riippuvaisia myös pysäytettävän teollisuuslaitoksen ulkopuolelle.

Paperiliiton mukaan kriittisten töiden rajaaminen lakon ulkopuolelle on mahdollista, jos UPM hyväksyy työskentelyn päättyvän työehtosopimuksen ehdoilla.

”Paperiliitto on useaan kertaan ilmoittanut, että se voi sopia UPM:n kanssa tiettyjen töiden rajaamisesta lakon ulkopuolelle, jos UPM hyväksyy päättymässä olevan työehtosopimuksen jälkivaikutuksen ja jos työskentely voi tapahtua päättyvän työehtosopimuksen ehdoilla, kuten aiemminkin on menetelty. Tästä vaihtoehdosta UPM on johdonmukaisesti kieltäytynyt ja ilmoittanut, että tehtailla noudatetaan 1.1.2022 lukien UPM:n yksipuolisesti määrittämiä työehtoja. Tämän seurauksena työn tekeminen tehtailla loppuu kokonaan 1.1.2022.”, kerrotaan Paperiliiton tiedotteessa.

Paperiliitto on tehnyt UPM:lle esityksen uudesta työehtosopimuksesta, joka liiton mukaan on samankaltainen 75%:ssa alan yrityksistä (30:ssa yrityksessä)  hyväksyttyjen sopimusten kanssa. UPM haluaa, että sopimukset tehdään liiketoimintakohtaisesti, ei liiton ja konsernin välillä. UPM:lla on viisi eri liiketoimintaa, joiden kustannuskehitykset ja markkinatilanteet eivät ole rinnastettavissa.

UPM:n ja Paperiliiton voimassa oleva sopimus päättyy vuoden vaihtuessa. Työtaistelu alkaa 01.01.2022 ja jatkuu 22.01.2022 asti. UPM:n turvaamistoimihakemus Helsingin käräjäoikeudelle koski UPM-konsernin voimalaitoksia ja vedenkäsittelyä Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa.

Luettavaa:

1 Comment

 1. Pera
  30.12.2021 23:10

  Vihdoinkin OIKEA lakko, jossa on panoksia!

  Joku aneeminen satamien lakko ei vaikuta mihinkään muutamaan viikkoon, joten lakkoa ei kukaan huomaa. Lämpö, vesi ja sähkö seis niin lakko huomataan heti ja palkan maksaminenkin alkaa kiinnostamaan.

  Hienoa ettei käjäoikeutta asia kiinnostanut ollenkaan. Ei se heille mitenkään kuulukaan!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top