Urho Kaleva Kekkonen 03.09. 1900

Suomella oli onni saada pitkäaikaisimmaksi presidentikseen harvinainen henkilö, joka oli sekä tekijä että tilanteiden syvällinen ymmärtäjä, näkijä: Urho Kaleva Kekkonen. Aina häntä ei ole ymmärretty, ja sitäkin useimmin hänet on ymmärretty väärin. Tänään, 121 vuotta hänen syntymästään, on hyvä hetki tarkastella.

Kekkosen elämäntyö ei ollut YYA, ”ystävyys- ja avunantosopimus” silloisen Neuvostoliiton kanssa, vaan hän peri sen toisen maailmansodan lopputuloksesta. Realiteettien tajuamista, ja niiden kanssa luovimista parhaan mahdollisen saavuttamiseksi, UKK oppi jo edeltäjältään Juho Kusti Paasikiveltä. JK.Paasikivi nousi Suomen presidentiksi Kansallis-Osake Pankin ja Kansallisen Kokoomus-puolueen kautta. -Jos nykypolven suomalainen niistä kiinnostuu, etsimisen voi aloittaa puhelinluettelon avulla.

Kekkosen poliittiseen uraan mahtuu montakin tiukkaa paikkaa. ”Beljakovin lakot” ei ollut niistä helpoin, mutta on ilmeisesti vähiten muisteltu. Että UKK otti torjuntavoiton, sen eräs seuraus on, että olemme tänään Euroopan Unionissa. Toki lukija voi olla -ja aihetta onkin- tyytymätön tähän asiaintilaan, mutta olisi niitä pahempiakin paikkoja ollut tarjolla.

Presidenttinä Kekkonen avasi uudelleen valtiovierailu-suhteet silloiseen Viron Sosialistiseen Neuvostotasavaltaan. Joku saattoi silloin närkästyä, että legitimisoiko UKK Viron itsenäisyyden menetyksen ja laittoman miehityksen. Virolaiset ovat minulle myöhemmin kertoneet, mikä raikas ja rohkaiseva elämys oli, kun Suomen presidentti virallisella vierailullaan Tallinnassa päättää puheensa vironkieliseen tervehdykseen. -Virolaiset eivät enää olleet yksin.

Kekkonen ei onnistunut haaveessaan saada Karjala takaisin, mutta Suomelle hän avasi tien läntiseen talousyhteisöön. Ensin Eftaan, sitten vapaakauppasopimukseen EEC:n kanssa. Tätä ei saa jättää huomiotta, eikä tuijottaa yksin ”suomettumiseen”.

Ulkopolitiittinen ”Finlandizierung” oli vaarallista, mutta sisäinen vielä vaarallisempaa. Tämän ymmärtämiseksi meidän täytyy tarkastella Kekkosen ”Suurta Peliä”. UKK teki itsensä tärkeäksi Kremlille, olemalla heidän intressiensä ymmärtäjä, ja myös usean neuvostojohtajan henkilökohtainen ystävä. Toki erään kolmenkirjaimen-puulaakin dokumenteissa on UKK:lle koodisana, mutta ettei viesteissä ollut käskyjä, sen todistaa lopputulos: Suomi kuului ja kuuluu länteen.

”Pikkukekkoslaisuus” on 1970-luvun kokeneiden muistissa: Silloin leegio nuoria poliittisia tyrkkyjä alkoi imitoida idoliaan tasavallan presidenttiä, -ja nimenomaan idänsuhteiden liturgiassa. Sellaiseksi ystävyyspuhe muuttuikin juuri silloin, ei aiemmin. Kekkosen pelille tämä oli vahingollista: Ollen Moskovalle takuu ja vakuutus hyvien suhteiden jatkumisesta, UKK:n oli oltava ainoa vaihtoehto: Konservatiivit, kuten Tuure Junnila (Kansallinen Kokoomus) ja Jori C- Ehrnrooth (RKP), liputtivat länttä ja karsastivat Kekkosen linjaa. Ilman Kekkosta he …? Niinpä UKK:lla oli idänreissuillaan korttikädessään myös edellä mainittujen herrojen vaihtoehto.

Ensimmäinen uhka suurelle pelille oli UKK:n itse nostama ulkoministeri Ahti Karjalainen, joka kuullemma yritti ohittaa. Seuraava olikin Paavo Väyrynen, samalla pestillä ja yhtä huonoilla tavoilla. Sitten tuli aika täyteen.

Urho Kaleva Kekkosen tärkeimmät vuodet olivat kylmän sodan aikaa. Silloin maailma oli hyvin erilainen kuin tänään, -tai sitten ei. Niistä vaiheista kuitenkin selvittiin suhteellisen vähäisin menetyksin, -pitkälle kiitos UKK:n. Tänään Moskovan tilalla on Bryssel, mutta osaammeko pelin?

 

5 Comments

 1. Obelix
  3.9.2021 17:00

  ”Tänään Moskovan tilalla on Bryssel, mutta osaammeko pelin?” Ilmeisesti emme, sillä yhtähyvin voisimme kysyä: Onko peli jo menetetty?

  Alla vähän pohdiskeltavaa pelin suuruusluokasta:

  https://www.partisaani.com/news/enemies/2020/06/08/tuomiokirkon-pappi-tarjoaa-salaista-asekoulutusta-anarkisteille-oulussa/

  https://yle.fi/uutiset/3-10354026

  Oulussa esitetään rietas kabaree, jonka järjestää pappi, johon osallistuu piispaehdokkaita ja jossa selvitetään kirkon todellisia kantoja.

  Marxilais-teologinen seura esittää Oulun taiteiden yössä rohkean kabaree-teoksen. Seuran puheenjohtajana toimii Árpád Kovács, joka on tullut tunnetuksi kyseenalaistamalla kirkon oppeja sekä vihkimällä samaa sukupuolta olevia avioliittoon.

  Kuvaan vasemmistoa vastustavan kansallismielisten sokean pisteen seuraavasti:

  Monet kansallismieliset kokevat vasemmisto-hegemonian jonkinlaisena puolituttuna, äksynä pattipolvisena naapurin tyttönä, jota ei tarvitse huomioida. Mutta, se päätelmä on ollut tuhoisa perinteiselle suomalaiselle yhteiskunnalle. Otetaan esimerkiksi ev.lut.kirkko.

  Viime vuoden lopussa evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului noin 3 743 000 henkilöä. Suomen väestöstä heidän osuutensa on 67,6 prosenttia.1.2.2021

  Siis, ev.lut. kirkkoon kuului 5.5 miljoonaisesta kansasta 3 743 000 henkeä. Nyt joku ”isänmaallinen” voi kysyä: Entä sitten, selitä mitä tarkoitat?

  No selitetään: Katsokaa lukua miljoonissa, eli kirkko kaapattiin luvun 3 743 000, eli väestöstä 67,6%:n takia – selkisikö?

  Ps. Kommunistit selittivät aikoinaan, että yhteiskunnan läpi täytyy marssia INSTITUUTIO kerrallaan – ja niin he ovat myös marssineet! Samalla tavoin ja samassa järjestyksessä ovat myös instituutiot otettavissa takaisin ihmisille, pois kommunisteilta instituutio kerrallaan.

  Pss. Vaan mitä tekevätkään parhaillaan _viralliset_ kansallismieliset? He eivät VIITSI! He kinastelevat keskenään siitä, kuka on kukkulan kuningas – ja vasemmisto kiittää, eivät edes pattipolvisen naapurin tytön polvet tutise. Säälittävää!

  Vastaa
 2. Pekka Peitsi
  3.9.2021 18:12

  On se hyvä että entistä päämiestämme, joka oli kansallissosialisti, muistetaan. Harvoin nykynuoret tai politikot haluavat muistaa niitä kauaskantoisia päätöksiä joita Urkki teki maamme hyväksi. Päinvastoin, nykypolitikkomme ovat tuhonneet Suomea parhaansa mukaa. Mutta Urkin perusta oli niin vahva että se on kestänyt vieläkin.

  Vastaa
 3. j
  3.9.2021 19:03

  Erittäin hyvä artikkeli jo luotamme poistuneesta Suomalaisesta suurmiehestä, jonka saavutukset ovat Jääkäriliikkeen jälkeen ehkä merkittävimmät Suomen historiassa.

  Kekkonen on yksi niistä miehistä, joihin voin suomalaisena sekä samaistua, että kokea ylpeyttä.

  Vastaa
 4. juha II
  3.9.2021 23:08

  Tänä päivänä Kekkonen on laskiämpäri!

  Ja se erittäin todennäköisesti opetetaan jo koulusakin.

  Yksinomaan jo edellisen perusteella presidentti Urho Kaleva Kekkonen on valtiomies ja esimerkillisen isänmaallisen suomalaisuutta ja suomalaista kansaa syvästi rakastava mies!!!

  Syvä kumarrus ja respect!!!

  Vastaa
 5. Kainuunkonkari
  4.9.2021 08:10

  Nyt nauratti ihan ääneen. Loistava artikkeli. Jos joku ei ymmärtänyt, katsokaa puhelinluettelosta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top