US.amiraalin selväsanainen twiitti, -kengittääkö ratsuväki jo hevosiaan?

Olemme jo aiemmin todenneet, että Venezuelan vallastaan kiinnipitävän presidentin Nicolas Maduron toimenpiteet opposition enemmistönä hallitseman parlamentin sivuuttamiseksi, mm. pidätyttämällä varapuhemiehen, saattavat antaa syyn tai tekosyyn ulkomaiseen väliintuloon. Tämänpäiväiset tapahtumat vahvistavat prognoosiamme.

USA:n eteläisen puolustuslohkon, Southern Command:in, komentaja amiraali Graig Faller oli eilen hyvin selväsanainen:

”Kun Juan Guaidó ja Venezuelan laillinen hallitus kutsuvat minut, katson eteenpäin ja keskustelen siitä miten voimme tukea niitä (Venezuelan) bolivaaristen kansallisten puolustusvoimien (ArmadaFANB) johtajia, jotka tekevät oikean valinnan, asettavat venezuelalaiset etusijalle, ja tukevat perustuslaillisen järjestyksen palauttamista. Olemme valmiita!

Taistelu Hyvän puolesta Pahaa vastaan on siis tulossa uuteen toiminnalliseen vaiheeseen, ja ratsuväki kiillottaa saappaitaan ja hioo sapeleitaan. Huomatkaa, että amiraali Fallerin twiiteissä on varaus: Aloite toiminnasta kuuluu edelleen Venezuelan bolivaaristen asevoimien johdolle, jolle luvataan tukea, -mutta vasta kun nämä ovat lähteneet liikkeelle. Muuntoinhan toiminta näyttäisi epäilyttävästi ulkomaiselta interventiolta.

Venezuelassa, joka on jäänyt eräänlaiseen kahden presidentin loukkuun, kun maan laillisen parlamentin puhemies Juan Guaido julistettiin tammikuussa maan väliaikaiseksi presidentiksi järjestämään uusia vaaleja, joilla Venezuelan umpikuja ratkeaisi. Sen jälkeen kilpailevat el-Presidentet ovat kyräilleet toisiaan ja marssittaneet kannattajiaan kaduilla, kunnes 30.04. parlamentin ja 54:n ulkomaan presidentiksi tunnustama Guaido kutsui julkisesti Venezuelan armeijaa vaihtamaan puolta ja pidättämään istuvan presidentin Nicolas Maduron, -ellei tämä ymmärrä lähteä ”lomalle” Kuubaan.

Tilanne läsähti ”vallankaappausyritykseksi” kun USA:n Guaidon puolelle suostuttelemien avainhenkilöiden tähti, puolustusministeri Vladimir Padrino Lopez perui loikkaamisensa. Tämän jäkeen, 01.05., Maduro julisti TV-puheessaan ”koko armeijan ja poliisin seisovan takanani”. Sen jälkeen Maduro alkoi puhdistamaan valtakoneistoaan guaidolaisista, joita siellä ei pitänyt ollakaan. Ensimmäisenä sai lähteä pelätyn ja ihmisoikeusrikkomuksista syytetyn salaisen poliisin SEBIN:in johtaja Manuel Ricardo Cristopher Figuera, ja puhdistukset jatkuvat. Maduron erään varuskuntavierailun kanssa miltei samanaikaisessa helikopterionnettomuudessa sai surmansa seitsemän upseeria joista kaksi everstejä, mutta tämä ei liity mihinkään.

Padrinon peli USA:n kanssa kertoo taustalla kuhisevan, ja että USA:n mielestä johtavilla madurolaisilla voisi olla rooli vallanvaihdon jälkeisessä Venezuelassa, -siis mikäli loikkaavat ajoissa. Padrinon katumuksen taustalla saattaa olla epäluottamus USA:n politiikan johdonmukaisuutta kohtaan, -erityisesti presidentti Donald Trumpin tahtoon seisoa hallituksensa Venezuelan-politiikan tukena.

Tänään Guaido on puhunut suorasanaisesti ulkomaisesta tuesta Venezuelan tilanteen saneeraamiselle. Hän huomautti maassa jo olevan huomattava joukko ulkomaisia sotilaita: Venäjältä ja Kuubasta.

Laillisen Venezuelan kansalliskokouksen puheenjohtaja Guaido selvitti myös, että hän puhui ”sotilaallisesta yhteistyöstä” (tarkoittaen USA:ta), koska ”interventio on jo olemassa” ja ”Kuuban armeija, joka harjoittaa tiedustelua ja vastatoimia Venezuelassa, ja Venäjän armeija, ovat läsnä Venezuelassa.”

Guaido ilmaisi myös, että ryhtymällä vangitsemistoimiin parlamentin puhemiehistöä ja kansanedustajia kohtaan Maduro on ylittänyt ”punaisen viivan”, siis sopivuuden ja laillisuuden rajan. Kaikesta päätellen parlamentin, Amsamblea Nacionalin, puhemies Guaido katsoo ulkomaisen asioihinpuuttumisen tulleen oikeutetuksi.

Parlamentin varapuhemiehen Edgar Zambranon pidätys 08.05. pahamaineisen SEBIN:in toimesta on tuomittu laajalti kansainvälisesti, mikä on heikentänyt madurolaisen hallinnon ulkomaista arvostusta. Tämä osaltaan altistaa Maduroa USA:n epätavallisille toimille.

Asiasta uutisoi tänään ABC.

Pahamaineisen Venezuelan salaisen poliisin vappuna tehtävästään erotettu johtaja Manuel Christopher Figuera on julkaissut videoviestin. Presidentti Maduro erotti Figueran vappuna, samalla kun puhdisti armeijasta guaidolaisia. Figuera kiistää kuuluneensa siihen joukkoon upseereja ja korkeita madurolaisia, joiden oli tarkoitus vaihtaa puolta Venezuelaa repivässä el-presidente-kaksintaistelussa. Sen sijaa Figuera on syyttänyt aiemmin julkaisemassamme avoimessa kirjeessä nimeämättömiä korkeita henkilöitä petoksesta presidenttiä kohtaan. Syytteet osuvat puolustusministeri Vladimir Parino Lopeziin, vaikkei Figuera niitä yksilöi. Entinen turvallisuusjohtaja oleskelee nyt ulkomailla. Twiitissä hänen uusi viestinsä:

Kilpailu mielenosoituksilla jatkuu, salaisen poliisin erotetun johtajan hurja kirje avaa näkymän valtapeliin?

6 Comments

 1. Pekka ja Pätkä
  10.5.2019 16:35

  \> ryhtymällä vangitsemistoimiin parlamentin \> puhemiehistöä ja kansanedustajia kohtaan Maduro on \> ylittänyt ”punaisen viivan”, siis sopivuuden ja \> laillisuuden rajan.

  Madurohan olisi voinut jo aikaa sitten pidätyttää Guaido’n ym parlamenttiedustajia, mutta etenee laillisen järjestyksen mukaisesti. Siis myös hitaasti.

  Jos hän olisi omin päin toiminut, olisi hänestä tullut diktaattori.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   10.5.2019 22:01

   Madurolla ei ole välinettä purkaa kansanedustajien parlamentaarista immuniteettia laillisesti, koska parlamentissa on guaidolaisten enemmistö. Jos Maduro haluaisi ja uskaltaisi, hän määräisi uudet vaalit, ja koko soppa kuivuisi kokoon. Mutta hän ei tee sitä, vaan lyö päätään seinään. Nähdään kestääkö pää vai seinä. Venezuelalais-lehden mukaan Maduron vaihtamista haluavat useimmat venezuelalaiset, mutta asiaan voi suhtautua varauksella.

   Vastaa
  2. Pekka ja Pätkä
   10.5.2019 23:31

   Eikös siellä ollut joku korkeimman oikeuden, ei siis Maduron, päätös syytteistä.

   https://www.sott.net/article/412626-Venezuela-Supreme-Court-Turncoat-lawmakers-to-be-prosecuted-following-failed-coup

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    11.5.2019 12:56

    Joo, demokratiassahan boss päättää ketkä ovat rikkoneet lakia ja ovat automaattisesti syyllisiä kun on kerran syytettykin. Eihän demokratiassa syyttömiä koskaan syytetä. Nämä Maduron nimittämät tuomarit ovat taatusti riippumattomia, kuten myös 100%:sesti chavistinen varjoparlamentti, joka pyynnöstä poistaa parlamentaarisen koskemattomuuden Maduron arvostelijoilta, siis virallisen parlamentin jäseniltä.

    Vastaa
 2. Savon Sulttaani
  11.5.2019 08:30

  Oikein hyvä.
  Jos maailma laitetaan palamaan kolmannen kerran, on hyvä että polttopiste on mahdollisimman kaukana.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   11.5.2019 12:51

   Siellä on kyllä paikalla jenkit, venäläiser ja kiinalaiset, että pienois-maailmansotaan on asetelma. Kas: EU on myös.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top