USA toivoo venäläisten sallivan Israelin ilmaiskut iranilaisia vastaan Syyriassa

Pappisjohtoisen Iranin vallankumouskaartin läsnäolo sisällissotaansa lopettelevan Syyrian maaperällä hiertää myös USA:n ja Venäjän välejä. USA komppaa Israelia, joka kokee iranilaiset äärimuslimit suoranaiseksi uhkaksi, ja haluaa vapaita käsiä heidän suhteensa.

Uutisen mukaan USA:n edustaja Syyriassa, James Jeffrey, puhui keskiviikkona (07.11.) Washingtonissa mielenkiintoisia: Hänen mukaansa USA:ssa toivotaan Venäjän olevan puuttumatta Israelin toimintaan Syyriassa, mikäli tämä pommittaa Iranin sotilaskohteita alueella. Venäjä on äskettäin tuonut Syyriaan modernin S-300 -ohjuskaluston, joka on hyvin vakavastiotettava tekijä, -jos joku aikoo tehdä Syyrian ilmatilassa jotakin mistä Venäjä ei pidä.

”Venäjä on ollut salliva, konsultoituaan Israelin kanssa, Israelin iranilaisia kohteita vastaan Syyriassa tekemiä iskuja kohtaan. Me yksinkertaisesti toivomme tämän sallivuuden jatkuvan”, sanoi Jeffrey lehdistölle Business Insiderin mukaan.

Venäjä toi lokakuussa S-300 -kaluston Syyriaan reaktiona tapahtumaan, jossa venäläinen Il-20-tiedustelukone joutui Syyrian ilmatorjunnan ampuman ohjuksen maaliksi tilanteessa, jossa Israelin hävittäjät olivat juuri iskeneet Syyrian armeijan kohteita vastaan.

Syyrian presidentin Bashar al Assadin tärkeimmät ulkomaiset liittolaiset ovat Venäjä ja Iran. Israel pitää Irania eniten itselleen vaarallisena valtiona, eikä pidä sen armeijan tulosta pohjoisrajalleen Syyrian sisällissodan aikana. Israel on tämän vuoden aikana harjoittanut aktiivista diplomatiaa mm. Moskovan suuntaan, eliminoidakseen Iranin aiheuttamaa uhkaa. Venäjän kanta näkyy heiluneen Iranin ja Israelin välillä, kuunnellen milloin toista, milloin toista.

Venäjä, Iran ja Turkki ovat olleet Assadin ja Sotshissa kesällä sovitun syyrian rauhansuunnitelman takuumiehiä, ja ovat tukeneet voimakkaasti Idlibin alueella, -sisällissodan viimeisellä tärkeällä sotanäyttämöllä, sotijapuolten etäännyttämistä toisistaan demilitarisoidun puskurivyöhykkeen avulla, ja sodan poliittista ratkaisua. Turkki, vaikkakin on NATO-maa, on tukenut Syyriassa eri osapuolta kuin USA.

USA:n tukemat Syyrian Demokraattiset Voimat (Syrian Democratic Forces), SDF, tukeutuu pääosin kurditaistelijoihin, jotka Turkki samaistaa kurdipuolue PKK:n ”terroristeihin”. Syyrian sodassa on siis monta ”rintamaa” sisäkkäin ja ristikkäin. Jeffreyn mukaan USA toivoo Syyriaan myös poliittista ratkaisua, mutta halunnee pitää siinä mukana myös ne voimat, joita on tähän asti tukenut, -jos ei muusta syystä niin kasvonsa säilyttääkseen.

Jeffrey sisällyttää USA:n toivomaan ratkaisuun kaikkien vieraiden sotilaallisten joukkojen poistumisen Syyriasta, paitsi venäläisten. Tässä toiveessa kaikuu myös Israelin ääni.

”Venäläisiä, oltuaan täällä aiemmin, ei käytännössä voida vetää pois, mutta voit ottaa neljä muuta ulkopuolista sotilaallista voimaa, -Israelin, Turkin, Iranin ja amerikkalaisten, -kaikki ne toimivat Syyrian sisällä juuri nyt. Se on vaarallinen tilanne”, totesi Jeffrey.

Onpas tuo epämääräisesti sanottu, otetaankin englanniksi:

”The Russians, having been there before, would not in fact withdraw, but you’ve got four other outside military forces — the Israelis, the Turkish, the Iranian and the American — all operating inside Syria right now. It’s a dangerous situation,” Jeffrey said.

Jeffrey kertoi, Sputnikin mukaan, USA:n ymmärtävän Turkin huolet (cocerns) amerikkalaisesta tuesta kurdeille, ja rajoitaneen (limiting) sotilaallista tukeaan kurdien dominoimalle SDF:lle. Kurdien ollessa nyt kiinni taisteluissa ”islamilaista valtiota” (ISIS, iSIL, Daesh) vastaan USA:n tuen väheneminen on vaikuttanut taisteluihin.

ISIS onkin loppusyksyn aikana pystynyt valtaamaan takaisin jopa menettämiään kaupunkeja, ja säilyttämään liikkuvuutensa maaseudulla, kuten olemmekin jo uutisoineet.

Syyrian sisällissotaa, kuten ei mitään muutakaan sotaa maailmanhistoriassa, ei voi pitää universaalin hyvän ja pahan taistelun episodina, vaan raadollisten ja itsekkäiden voimien törmäyksenä, ja sodan ensimmäisestä uhrista on tietty vakiintunut käsitys. Kansanrunoilija Juice Leskiseltä löytyy tämä: ”Vaikka sodat ne loppuvat aikanaan, jatkuu tappaimen ikuisesti.”

Asiasta kertoi venäläisestä näkökulmasta Sputnik News 10.11.2018: US Hopes Russia Will Allow Israel to Bomb Iranian Forces in Syria.

4 Comments

 1. Eero Tillanen
  10.11.2018 16:57

  Israelin sionistit haluavat laajentaa murhaamalla, kieroilemalla ja varastamalla luotua roistovaltiotaan Lähi-idässä, siitä tässä on kyse.

  Vastaa
  1. Uskomatonta
   11.11.2018 19:49

   Järkyttävää tuo jo demonista piirteitä saava juutalaisviha. Syytä tutkia historiaa pitemmältä ajalta! Juuri saman kaltaista vihaa esiintyi ennen toista maailman sotaa. Pelottavaa😬

   Vastaa
  2. Raija Martikainen
   11.11.2018 22:35

   Demonisia piirteitä alkaa olla juutalaisvihassasi, mitä pahaa Israelin valtio tai juutalaiset ovat sinulle tehneet. Olisiko syytä vähän tutustua historiaan? Niinhän Hitlerkin vihasi juutalaisia, tunnetuin seurauksin. Pelottavaa😬😬

   Vastaa
 2. Uskomatonta
  11.11.2018 19:59

  Järkyttävää tuo jo demonista piirteitä saava juutalaisviha. Syytä tutkia historiaa pitemmältä ajalta! Juuri saman kaltaista vihaa esiintyi ennen toista maailman sotaa. Pelottavaa😬

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top