USA torppaa Puolan hävittäjien toimittamisen Ukrainalle

Kuinkas se näin pääsi käymään?

Ulkoministeri Zbigniew Raun tarjous, että Puola on ”valmis lähettämään välittömästi ja ilmaiseksi kaikki MiG-29-suihkukoneensa (28 kpl) Ramsteinin lentotukikohtaan (Saksassa), ja luovuttamaan ne Yhdysvaltojen hallituksen käyttöönUkrainalle toimitettaviksi, ei saa tukea Washingtonista.

Pentagonin tiedottaja John Kirby twiittasi tänään:

Olemme nyt yhteydessä Puolan hallitukseen tänään annetun lausunnon jälkeen. Kuten olemme sanoneet, päätös puolalaisten omistamien lentokoneiden siirtämisestä Ukrainalle on viime kädessä Puolan hallituksen tehtävä. (1/4)

Mahdollisuus, että hävittäjät ”Yhdysvaltojen hallituksen käytettävissä” lähtevät USA:n/Naton tukikohdasta Saksassa lentämään Ukrainan ja Venäjän kiistelemään ilmatilaan, herättää vakavaa huolta koko Nato-allianssissa. (3/4)

Puolan aie oli luovuttaa käytössään olevat Mig-29 -hävittäjät, ja saada Yhdysvalloista käyttöarvoltaan vastaavia F-16-hävittäjiä korvaamaan neuvostoaikaisia ​​lentokoneita.

Jatkamme neuvottelemista Puolan ja muiden Nato-liittolaistemme kanssa tästä asiasta ja sen aiheuttamista vaikeista logistisista haasteista, mutta emme usko Puolan ehdotuksen olevan kestävä”, Kirby sanoi lausunnossaan tänään keskiviikkona. Sunnuntaina Moldovassa puhuessaan ulkoministeri Anthony Blinken vielä vahvisti asiasta keskusteltavan aktiivisesti:

”En voi puhua aikajanasta, mutta voin vain sanoa, että tarkastelemme sitä erittäin, hyvin aktiivisesti.” ”Tutkimme aktiivisesti kysymystä lentokoneista, joita Puola voi tarjota Ukrainalle, ja pohdimme, kuinka voisimme pystyä ne korvaamaan, jos Puola päättää toimittaa noita lentokoneita”,  sanoi siis Yhdysvaltain ulkoministeri, silloin.

Yhdysvallat on nyttänyt ”vihreää valoa” Nato-maille, jos ne päättävät toimittaa hävittäjiä Ukrainalle, päivä sen jälkeen, kun presidentti Zelensky pyysi kongressin jäseniä toimittamaan ne lauantain Zoom-puhelun aikana, Blinken sanoi uutistoimiston mukaan.

Tapauksesta saattaa olla opittavaa.

15 Comments

 1. Terhomatti Hämeenkorpi
  9.3.2022 08:31

  No voi perkeleen vetkuttelijat siellä USA:ssa ! Pelkääkö ne sitä Putini-valehtelij-hullua? Ukrainalaisten verellä tämäkin päätös maksetaan!!!

  Vastaa
  1. Zardex
   9.3.2022 12:57

   Ukrainan verellä jokainen minuutti Venäjän etenemisen estämistä maksetaan. USA, NATO ja CIA omilla perseilyillään sitä verta vuodattaa Ukrainan valtioksi kutsutulla alueella asuvilta ihmisiltä, joista vähemmistö kuuluu etnisesti ukrainalaiseen kansaan.

   Vastaa
   1. Zardex
    9.3.2022 12:58

    Ja jonka pinta-alasta selkeä vähemmistö on historiallisen ukrainalaisen kansan aluetta.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     9.3.2022 13:02

     Historiallinen Ukraina ulottui paljon laajemmalle, kuin nykyinen Ukraina. Neuvostoaikana venäläistäminen kiihtyi, ja ukrainalaisten lukumäärää pienennettiin, mutta kyllä jo tsaaritkin osasivat.

     Vastaa
 2. pöh
  9.3.2022 09:53

  Samanlaista touhua kun Suomen hallituksessa, oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee.
  Yksi lupaa, toinen kieltää ja kolmas on vaan muuten pihalla.

  Vastaa
  1. Kessu
   9.3.2022 10:15

   Neljäs ja muut hallituksesta on järjestämässä terroristien kuljetukseen kaukomailta Suomeen liikelentokoneita. Tämä neljäs haluaa vain tummaihoisia nuorehkoja poikia, joita haluaisi itse ”kotouttaa” ’puolisonsa’ (tai ehkä ’eläman kumppani’ on oikeampi termi) kanssa.

   Vastaa
 3. Kessu
  9.3.2022 10:12

  USA ei halua ottaa oikeaa vastuuta asioissa vaan julkaisee lausumia, joissa on kovasti on jonkun asian puolesta mutta kun oma etu ei ole suoranaisesti kyseessä niin teot jää vähäisiksi. Silloin kun omat edut on kyseessä niin USA odottaa, että muut lähettävät sotajoukot välittömästi tekemään likaista työtä USA:n etujen varmistamiseksi. Työelämässäkin amerikkalaisten kaksinaamaisuus on tullut hyvin tutuksi eikä heidän puheisiin voi luottaa.

  Puola voisi lentää koneet Ukrainan rajaa lähimmäksi olevalle kentälle, tankata ja varustaa ne lentokuntoon ja jättää ne kentälle käynnistys valmiina. Ukraina lähettäisi kentälle yöaikaan rosvojoukon, jossa on lentäjät joka koneeseen. Sitten Ukrainalaiset varastaisivat koneet. Puolalaiset ryntäisi ampumaan perään, kun koneet on katoamassa horisonttiin. Ukraina julkaisi materiaalia miten hienosti he saivat varastettua koneet Puolasta. Puola taas tuomitsisi varkauden ja uhoaisi varkaudesta Ukrainalle. Kukaan ei voisi syyttää Puolaa sotaan sekaantumisesta, kun Ukraina vei koneet varastamalla.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   9.3.2022 12:53

   ”Moskova ei ole käräjäoikeus”, totesi jo J.K.Paasikivi. -Siellä ei mitään tarvitse todistaa.

   Vastaa
 4. Historian havinaa
  9.3.2022 10:28

  Mitäs jos Suomi ottaisi nuo vastaan? Onhan tääl# operoitu MIG:eillä aiemminkin ja nyt selvästi Puola dumppaa MIG:it pois, että se saa NATO-maana ostaa läntistä kalustoa. Niinkus näette, eivät MIG:it ole ongelma NATO-maissa. Kuten ei Turkissakaan.

  Joskus kauan sitten kun Australia halusi antaa Leopard 1:ä ilmaiseksi niin minä otin sinne yhteyttä. Sanoin että minä voisin ottaa viisi. Laskin että laivarahti maksaisi noin 20 000mk/tankki. Australiasta kysyttiin kohteliaasti että mitä minä niillä tankeilla tekisin. Kerroin että kyllähän se pistää adrenaliinit kiertämään kun tankilla jyrää pallolla safaria. Ja että luonnollisesti aseistus puretaan pois. Mutta että olishan se hienoa kun pellonreunassa olisi rivissä viisi tankkia.

  Aussi sanoi että kyllä he voivat ne minulle lastata, mutta että otappa Suomen esikunnassa henkilöön X X yhteyttä ja keskustele hänen kanssaan. Keskutelu oli lyhyt. Ne eivät saisi koskaan maihinnousulupaa. No, se oli sitä aikaa se.

  Mietin että miksikös Suome armeija ei nitä ottanut, mutta osti Puolasta romuksi meneviä seuravan polven Leopardeja ja maksoi melkein uuden hinnan.

  Ehkä tämä oli sitä kuuluisaa politiikkaa.

  Vastaa
 5. Minä Täällä
  9.3.2022 11:51

  Vanhat Migit ovat taisteluun kelpaamattomia ja vain kustnnuserä armeijalle. Puola osasi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja sai USA:n lupaamaan modernit hävittäjät tilalle.

  USA tietenkin perui puheensa mutta Puola pitää oman osuutensa kaupasta: toimittaa koneet USA:n käyttöön ja odottaa vastasuoritusta. Myöhemmin USA:n lupausta käytetään osamaksuna vanhoista hävittäjistä.

  Vastaa
  1. Köyhällä ei ole varaa olla nirso
   9.3.2022 14:11

   No jos ne ilmaan nousee ja kantaa ammuksia niin eikös siinä ole niiden pääasiallinen tehtävä?

   Ilmasota on muuttunut paljon sitten Top Gunin. Enää ei taistella mies-miestä vastaan. Nyt noustaa ohjuksen kanssa mahdollisimman korkealle ja pudotetaan se sieltä. Siinä ei tarvitse olla kummonen silitysrauta kun on riittävän iso moottori. Ja jos sellainen tulisi alas, niin olisihan se paljon havempi kuin 35 miljoonan lentokyvytön kalkkuna. …sitäpaitsi, ne menee 700km/h karkuun noita amerikan himmeleitä. Ja vielä paljon pienemmällä polttoaineella.

   Vastaa
   1. Masa
    9.3.2022 15:02

    Ainakaan ilmasta-ilmaan ohjusta ei pelkästään ”pudotella” koneista. IR-hakupäällä oleville ohjuksille pitää muistaakseni osoittaa ennen ohjuksen laukaisemista kohde, sitten ohjus laukaistaan ja ohjuksen oma hakupää lähtee seuraamaan maalia ja ohjus hakeutuu maaliin. Kohde osoitetaan joko HUD:n tähtäimestä tai tutkan näytöstä.
    Tutkahakupäällä oleva ohjus laukaistaan samoin, mutta voidaan laukaista kauemmas koneen tutkan löytämään maaliin ja yleensä niissä on pidempi kantomatka kuin IR-ohjuksilla. Passiiviselle tutkaohjukselle koneen pitää valaista maalia omalla tutkalla ja ohjus hakeutuu tutkakaikuun, joka kohteesta tulee. Aktiivinen tutkaohjus valaisee kohdetta omalla hakupään tutkalla ja hakeutuu tutkakaikuun, joka kohteesta tulee.

    Vastaa
    1. köyhällä ei ole varaa olla nirso
     9.3.2022 18:23

     Näinhan se menee näissä uudemmissa järjestelmissä. Noissa vanhemmissakin on se optinen tähtäys. Tutkapaikannus voi olla vähän niin ja näin. Mutta lisän rikka rokassa sanoisin minä.

     joskus silloin kauan sitten kun tät nykyistä hävittäjäpolvea alettiin valitsemaan niin Suomen Sotilas lista vaihtpehdot, niiden hinnat, lentotuntihinnat, polttoaineen kulutukset jne. Ja sielä muistaakseni oli jo ne sivuvirtaus suuttimet. Eli pystyy vähän rivakampaankin käännökseen. En sitten tiedä oliko ”pravdaa” mutta sinne se oli printattu. Jos jollakulla on vielä se lehti tallella niin voi kurkata. Itse ikävä kyllä hukkasein sen jossain vaiheessa.

     Vastaa
     1. Masa
      10.3.2022 09:21

      Tuolta löytyi tietoa että MiG 29 oli yksi vaihtoehto Hornettien rinnalle, kun ajatus oli ostaa puolet koneista lännestä ja puolet idästä. Neukkula hajosi just silloin ja siksi taisivat (uskaltaa) ottaa kaikki koneet lännestä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Mikojan_MiG-29

      Onkohan suomeksi ”kääntyvä suihkusuutin” sille ”trust vectoring” -termille, joka tarkoittaa että suikkumoottorin ulostulopään ”suutinta” voi käännellä ja kurvailla jyrkemmin ja tehdä muita liikkeitä paremmin kuin jäykällä suuttimella olevalla suihkumoottorilla. Tuon sivun https://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29 mukaan mallissa MiG-29OVT olisi noin 1991 aikoihin ollut ”trust vectoring” moottorit. Eli sellaista versiota varmaankin Suomeen oli tarjottu. Sellaisen valmistaminen olisi onnistunut , kun toimituksen olisi olleet 1995-2000 aikoihin.

 6. Obelix
  9.3.2022 13:15

  Ihmeellistä sosialidemokraattis-liberaalia takkuamista koko Naton taholta! Eikö Puola ole ollut Naton jäsen hävittäjineen jo vuodesta 1999, ja siten 5-artiklan suojissa? Sama kait se mistä natomaasta niitä hävittäjiä Ukrainaan lähetetään, jos niitä kerran ollaan lähettämässä, ja vielä ukrainalaiset lentäjät niitä tulevat hakemaan?

  Ja todellakin, samanlaista, päätöntä touhua kuin Suomen hallituksessa. Olikos se eilen uutisissa, kun siinä haastateltiin jotain sosialidemokraattista naispuolista kansanedustaja ”jaskajokusta”, joka typerästi hymyillen selitti, miten natokannan muodostaminen on hänelle niin hihiiiiirvittävän vaikeaa, vaikka kaikki _sotilas -yms. asiantuntijat_ ovat kertoneet – myös hänelle – että Suomi voi olla Ukrainan jälkeen hyvinkin seuraavana Venäjän kosto/sotatoimien kohteena!

  Itse asiassa, voin jo nyt kuvitella tilanteen, jossa esim. vaikka ensi joulukuussa, ei-natojäsen Suomea vastaan kohdistuu sotilaallinen aggressio, ja tämä sama sosialidemokraattinen naispuolinen sosialisti ”jaskajokunen” kiljuu sotilaille: Puolustakaa nyt tätä MEIDÄN luomaa hyvinvointivaltiota, vaikka juuri MEIDÄN poliittisten päätöstemme, lue; päättämättömyytemme takia, TEIDÄN niskaanne sataa aerosoli pommeja!

  Ja eikö TEIDÄN kantahenkilökunnan kohdalla olekin kyse vain onnettomasta ammatinvalintaongelmasta, siinä missä reserviläiset ja varusmiehet maksavat nyt hengellään aiempien poliittisten sukupolvien sotapolitiikasta?

  Ps. Koettakaa nyt vaan kestää.. edes Suomen…eikun kröhöm, meidän ja meidän perheidemme tulevaisuuden takia, koska sota on paha asia!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top