USA:n kongressille esitys Turkin sulkemisesta pois NATO:sta

Yhdysvaltain kongressille on ehdotettu päätöslauselmaa keskustelujen aloittamisesta NATO-liittolaisten kanssa Turkin sulkemisesta Pohjois-Atlantin Puolustusliiton ulkopuolelle. Ehdotuksen alullepanija on kongressiedusraja Tulsi Garbbard (dem).

Kanada on jo kieltäytynyt NATO-yhteistyöstä Turkin kanssa. Hawaijia kongressissa edustava Tulsi Gabbard kiinnittää ehdotuksessaan huomiota Turkin sotilaallisiin toimiin Yhdysvaltoihin ystävällisissä väleissä olevaa Armeniaa kohtaan. Päätöslauselmaehdotuksessa mainitaan myös Turkin yhteistyö terroristien kanssa.

Esitys on päivätty 16.10.2020.

Ehdotuksen perusteluiden mukaan Turkki on laajentanut osallistumistaan  Nagorno Karabakhin konfliktiin poliittisesta tuesta Azerbaidjanille suoraksi sotilaalliseksi tueksi. Turkki on toistuvasti uhannut Armenian tasavaltaa, jolla on ystävälliset suhteet Yhdysvaltoihin, ja uhannut  Nagorno Karabakhia  ja armenialaisia yhteisöjä muualla maailmassa. Turkin asenne 1910-luvulla tapahtuneeseen armenialaisten kansanmurhaan mainitaan myös päätöslauselma-ehdotuksen perusteluissa.

Turkki on myös lähettänyt Nagorno Karabakhin taisteluihin väkeä, joka on ollut Al Qaedan ja ISIS:n joukoissa Syyriassa. Turkin ilmavoimien koneet, mm. F-16-hävittäjät, ovat osallistuneet hyökkäyksiin Nagorno Karabakhia ja myös Armenian aluetta vastaan. Puolustusliitto NATO on jo vaatinut vihollisuuksien välitöntä lopettamista, mitä vaatimusta Turkki on uhmannut. NATO:n jäsenmaa Kanada on jo keskeyttänyt sotilasmateriaalin toimittamisen Turkille.

Tarkempia tietoja:

13 Comments

 1. Los6666
  19.10.2020 23:18

  turkki on täys paskamaa, joka pitäis eristää täysin sivistysvaltioista

  Vastaa
 2. Jaakko Ponsse
  20.10.2020 07:41

  Tulsi onkin ainoa järkevä demari jenkeissä, siksi Hillary & co halusi pitää hänet ulkona demarien pressaehdokkaan esivaalista, että saivat sätkynukke-joen sisään.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.10.2020 11:34

   Saatat olla jonkin asian jäljillä.

   Vastaa
 3. Olis pitänyt jo
  20.10.2020 08:52

  Se olis pitänyt erottaa heti Trumpin valtaan tulon jälkeen. Silloin kaikki tämä viimevuosien sotimiset olisivat jääneet pois. Kuinka monta turhaa amerkkalaista kuoli ja havoittui tämän vuoksi? Entä muut sitten yhteenlaskien?

  ja kun Turkista loppuvat ammukset niin väkeä piisaa. Silloin euroopasta muuttolike suuntautuu toiseen suuntaan. Kun naapurivaltiot alkavat kurittaa Turkkia.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.10.2020 11:31

   Turkki oli jo niin länsimainen valtion, kuin mitä Lähi-Itään saa pykättyä, mutta sitten Muslim Brotherhood l. muslimiveljeskunta nosti Ergoganin valtaan. NATO-jäsenyys jonkin verran hidasti poliittista islamismia, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa Turkkiin on kohdistettava sanktiot, joista ensimmäinen on NATO:stä eristäminen. Syynä voi eaittää vaikka oikeusvaltio-periaatteen loukkaukset.

   Ikävää, että Putin pelaa Erdo-kortilla NATO:a vastaan, mistä islamistit ovat hyötyneet. Islamismi on vaara myös ja nimenomaan Venäjälle. Erdo-kaani haaveilee ottomaanisen imperiumin palauttamisesta sulttaanien-aikaista laajempana: Erdomaaninen imperialismi tavoittelee Neuvostoliittoon kuuluneita Keski-Aasian tasavaltoja, joissa väki on jollakin tapaa sukua turkkilaisille. Sieltä sitten uhataan kristittyä Venäjää hirmuisella tuholla.

   Toinen Erdon p:n-nuolija on frau Merkel. Putte ja Merkele heti ruotuun ja Erdo poliittiseen ja taloudelliseen saartoon. Suomi myös mukaan sivistysmaiden rintamaan takapajuista aavikkodemonin-kulttia ja erdo-islamismia vastaan. -Toki se edellyttää vähintään ulkoministerin vaihtamista.

   Vastaa
   1. Petri
    20.10.2020 23:11

    Itse antaisin tuon *****kasan ilomielin putlerin hoteisiin. Siinä olisi sitten äärilaitojen ystävät ihmeissään, eikä kumpikaan antaisi periksi. Päästäisiin kerta laakista kahdesta diktatuurista. Saisivat tappaa toisiaan rauhassa. Siihen se kuitenkin johtaisi…sotaan ja tappamiseen. Vanhoilliskristitty ryssä, putlerin johdolla ja ääri-islamilainen turkki erdoganin johdalla.

    Pois vaan NATO ja vikkelään. Sillä säästytään monesta pahasta ja lisäksi monelta ihmishengeltä.

    Vastaa
 4. juha II
  20.10.2020 22:01

  Tätä olen jo toivonut ja odottanut sisimmässäni, että NATO ottaisi täyden eron tästä turkkilaisesta sotahullusta, jonka päämääränä ei ole enempää eikä vähempää kuin Ottomaanien suurvallan luominen. Samalla diktaattori haluaa nyt valloittaa kokonaan Euroopan ja alistaa se islamin ikeen alle tuhoten kristinuskon, jota kukaan ei enää Euroopassa kunnioita, mutta puiset ristit ovat se ”punainen vaate”, joka saa Turkin diktaattorin silmät kääntymään vihasta nurinpäin päässä!

  Saksanb Angela Merkel tuo wana mätisäkki tuhoaa Euroopan, koska tahdoton oikeisiin asiohin oleva ddr:läinen muinaisjäänne ei kykene nousemaan Turkkia vastaan vaan kierähtää selälleen kuin alistunut koira ja näyttää suojattoman mahapuolensa. No, vääräuskoinen koirahan tuo onkin turkkilaisen mielentervetstapauksen mielestä!

  Vastaa
 5. Petri
  20.10.2020 23:01

  Atatyrk teki kaikkensa, että Turkki länsimaistui ja osin onnistuikin siinä. Valitettavasti hänen työnsä on valunut hukkaan jälkipolvien aikaansaannoksilla. Atatyrk kääntyisi haudassa, jos tietäisi millaiseen jamaan nämä jälkipolvet ovat maan saaneet. NATOn on ehdottomasti tehtävä päätös, että islamhirviö ulostetaan puolustusliitosta. Myös jokainen terve järkinen jättää lomakohteena Turkin väliin. Toki näitä meidän äärivihreän laidan naisien mielestä pikisilmät ovat ihquja, siis aina siihen saakka, kun tulevat raiskatuksi. Sitten huudetaan valtiota ja kantasuomalaista miestä apuun. Olen kohdannut työni vuoksi näitä tapauksia pilvin pimein.

  Vastaa
 6. Reijo Urpilainen
  21.10.2020 11:27

  Venäjä ja Turkki ovat ikivanhoja vihollisia. Sen sijaan Ruotsi on Turkin peesaaja ja nahistellessaan Venäjän kanssa ruinannut Turkkia apuun, ollessaan alakynnessä. Balkanin kysymyksissä Englanti ja Ranska ovat vaihdelleet puoltaan aina sopivin välein. Kreikan kapinan aikoihin tsaari esitti Balkanin jakamista Englannin kanssa tarkoituksenaan päästä Välimerelle. Englanti ja Ranska sen sijaan tukivat kreikkalaisia ja jättivät Venäjän nuolemaan näppejään. Tuhosivat vain Turkin vallan Välimerellä ja varmistivat Kreikan itsenäistymisen.

  Kaarle Xll hävisi kisailun tsaarin kanssa ja sai turvapaikan Turkista. Onnistui juonittelemaan sodan Turkin ja Venäjän välille. Tsaarin koko armeija jäi turkkilaisten loukkuun ja tuho uhkasi. Valtavat lahjukset maksettuaan turkkilaisille pääsi kuin koira veräjästä ja alkoi sitten runnoa Suomea eli aikajakso oli ”Isoviha”.

  Suomen joutuessa Venäjän yhteyteen tsaari aikoi ratkaista Välimerikysymyksen ja kampittaa Turkin ensin Mustaltamereltä ja ottaa Bosborin salmien hallinnan itselleen. Englanti ja Ranska kiirehtivät Turkin avuksi ja torppasivat tsaarin aikeet. Ruotsin aikana Suomi oli Turkin liittolainen ja Venäjän aikana sen vihollinen ja kärsi kummallakin puolella. Englannin ja Ranskan laivasto kuritti Suomen rannikkokaupunkeja, pommitti Suomenlinnan kyvyttömäksi, poltteli laivat ja varastot ym. aina Oulua myöten. Suomen ilman tahtoa ajelehtiessa muiden heittopussina joutui aina maksajaksi ja kärsijäksi. Hetken aikaa oltiin oman tahdon toteuttajia, mutta on taas luisuttu muiden heittopussiksi, ja kärsimys ja muiden törttöilyjen maksaminen taas jatkuu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.10.2020 12:11

   1939-44 Suomi varsinainen heittopussi olikin: Ensin Molo-Ribbe-pakti, sitten Englanti lupasi Suomen Stalinille päästäkseen avaamaan pohjoisen rintaman Saksaa vastaan Suomen ”avustamisen” varjolla. Suomalaisten odotettua kovempi vastarinta 1939-40 pilaai suunnitelman. Saksa myös huomasi brittien aikeet, ja painosti Stalinin tekemään rauhan Suomen kanssa maaliskuussa 1940.

   Mitä Turkkiin tulee, Olli Rehnin muistan olleen innostunut Turkin EU-jäsenyydestä. Puttekin muuten pelaa flirttiä Erdon kanssa, eikä tue täysillä Armeniaa.

   Vastaa
 7. Reijo Urpilainen
  21.10.2020 17:15

  Niin, NL:n sortuessa Suomi vapautui sen otteesta. Se oli vapaa myös Saksan ja Englannin otteesta. Meillä oli hetken aikaa vapaus alkaa elämään normaalia itsenäisen maan elämää, ja kehittää sitä puolueettomana maana. Mutta rohkeus ei riittänyt. Olisi vaan solmittu vapakauppasopimus unionin kanssa ja annettu markan kellua oikeaan arvoonsa. Velka silloin oli vielä pieni, mutta nyt on koko unionin aika eletty velaksi, jolla loppua ei näy. Velasta riippuvainen laulaa velkojien laulua, kun ei ole mitään vastinetta riittävästi. Nykyoloissa metsän arvo ei enää kata velkojen määrää. Ja muutahan meillä ei ole tarjota. Käytäntö osoitti, että maailman markkinoilla uuden tegnologian tuotteilla ei pärjätä. Kaikki vähänkin arvoa tuottava kehitys valuu alihintaan ulkomaisten sijoittajien käsiin. Jos edes velan jälleensijoittaminen ulkomaille tuottaisi korkotuloja, siinä olisi järkeä, mutta kun toiminta on sitä luokkaa, kun lainasin eräälle vähemmistökansalaiselle viisikymppisen, niin jonkin ajan päästä tämä tuli lainaamaan satasen, että saisi maksettua sen viisikymppisen takaisin voi kysyä mitä järkeä?

  Natoa on tarjottu ratkaisuna joka paikkaan, mutta Venäjä on suurvalta ja sen kanssa ei parane pelleillä. Se ei anna naton tulla pitkälle luoteisrajalleen, jossa Pietari on liian lähellä. Sen heikkona hetkenä Baltian maat onnistuivat liittymään natoon, mutta niillä ei ollut vaihtoehtoa selviytyäkseen muutoin. Ja tulevaisuus näyttää kuinka se kestää. Suomella oli vielä sen verran älyä, että huonoa hetkeä ei käytetty hyväksi. Tilanne oli samankaltainen kuin Leningradin piirityksen aikoina. Suomi löi jarrut päälle yhdennellätoista hetkellä ja se oli yksi miehitykseltä säästänyt teko. Saamme nähdä kuinka nyt jatkuu tämä flirttailu naton ja unionin kanssa pakotteineen ym. härnäilyineen. Putin on hyvin pitkämielinen Suomen suhteen, mutta siellä on aivan toisenlaisia voimia myöskin ja jossain vaiheessa valta vaihtuu. Suomi on vaikeassa paikassa idän ja lännen välissä ja sen vuoksi vaadittaisiin hyvin asioista ja historiasta valveituneita johtajia.

  Vastaa
 8. Orang Utang
  21.10.2020 23:48

  Tässä yksi venäläinen kommentti Turkin ja Venäjän suhteisiin:

  Turkki Aloittaa Maailmansodan Krimillä

  Vastaa
 9. Orang Utang
  21.10.2020 23:56

  En muista laitoinko jo tämän linkin, mutta tässäpä vielä Thierry Meyssan’in hypoteesi, että USA haluaa tuhota Erdoganin niin kuin se tuhosi Saddam Husseinin.

  Will Artsakh (Karabagh) be the tomb of Erdoğan?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top