”USA:n läsnäolo Syyriassa on vastatoimi Iranille”, sanoo kenraali

Amerikkalainen kenraali Joseph Votel kommentoi uutistoimisto NBC:lle (23.10.) kiistanalaista al-Tanfin tukikohtaa, jota al Assadin hallinto on arvostellut oppositiovoimien kouluttamisesta, kuvailemalla sen strategista merkitystä Iranin suunnitelmien torjumisessa.

”Täällä me emme ole vastustamassa Iranin missiota, vaan torjumassa ISIS:tä, mutta myönnän että meidän läsnäolomme täällä, ja meidän yhteistyökumppanuutemme ja liitoutumisemme täällä vaikuttavat epäsuorasti Iranin ja sen erilaisten proxyjen aikomuksiin.

Damaskoksessa nähdään USA:n läsnäolo al-Tanfissa kuitenkin jopa laittomana, -juuri oppositiovoimien läsnäolon takia. Tukikohdassa on läsnä al Assadin dynastiaa vastustava Vapaan Syyrian Armeija (Free Syrian Army), joka nyt tunnetaan nimellä Maghawir al Thawra (MaI). 300 tämän järjestön sotilasta harjoittelee al-Tanfissa, jonne median edustajia päästettiin maanantaina ensimmäistä kertaa.

Tukikohdan ulkopuolella tapahtuva partiointi on juuri em. MaI:n työtä suurimmaksi osaksi. Maakunnassa on noin 100 000 asukasta, mukaanlukien muualta Syyriasta tulleet pakolaiset Rukban leirillä. MaI:n soturit siis suojelevat näitä jihadisteja vastaan.

Tukikohdan sijainti kartalla viittaa laajempaan kontekstiin: Se on sopivasti Teheranista ja Bagdadista Damaskokseen johtavien teiden varrella, ja pystyy kontrolloimaan niitä. Reiteillä kulkee laillista ja laitonta liikennettä, mm. aseiden salakuljetusta. Osa aseista, jotka nyt eivät pääse käyttäjilleen, olisivat olleet tarkoitettu ISIS:n jihadisteille, osa näitä vastustaville iranilaismielisille joukoille.

Kenraalin viittauksella myös Iranin päämäärien vastustamiseen on siis perusteita. Kenraali Votel on USA:n korkein sotilashenkilö Lähi-Idässä.

Asiasta kertoivat tänään NBC ja Sputnik News.

4 Comments

 1. Juuso
  24.10.2018 05:40

  Jenkit ovat Lähi-Idässä ennen kaikkea ”suuren” ja vaikutusvaltaisen kumppaninsa Israelin asialla. Katsokaa nyt huviksenne minkä heimon populaa on suurelta osin suurimpien jenkkiyritysten johdossa; ala kuin ala, kunhan tärkeä ihmisille (valtamedia, finanssi, viihde, ruoka, lääkeet, koulutus). Lisäksi ns. virallisen vaikutuskanavan kautta toimitaan, suurimmat hallinnon lobbarit löytyy tästä porukasta.

  Usrael siellä kontrolloi, uutisoikaa oikein vai ohjaako jokin isompi mediaputiikki teidänkin linjaa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.10.2018 16:56

   Me uutisoidaan tosiasioiden mukaan. Ei me niitä mennä muuttelemaan. Että on olemassa hyvin yleinen näkemys, että USA:n politiikka Lähi-Idässä palvelee enemmän Israelin kuin se itsensä etua, se on mainittu Extrassakin. Jos jenkit tekevätkin Israelille epämieluisia päätöksiä, sekin kerrotaan.

   Vastaa
 2. Puolueeton
  24.10.2018 10:47

  Suurvallat vahtivat omia etujaan, jos siinä ei tosiasiat auta valehdellaan. Kapina Syyriassa on jenkkien etu, ei kai noin laajaa sotaa muutoin olisikaan. Ellei diktaattori ole USA mielinen, hänet tulee aluksi mustamaalata ja sitten tappaa. Tämän historia on osoittanut jo monta kertaa.
  USA on valtiona ollut olemassa 239 vuotta ja sotinut 222 vuotta. https://washingtonsblog.com/2015/02/america-war-93-time-222-239-years-since-1776.html

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   24.10.2018 16:59

   USA:_n NATO-lliitolainen Turkki on Syyrian sodassa Venäjän ja Iranin puolella jenkkejä vastaan. Israel taas pelaa Venäjän kanssa Irania vastaan minkä ehtii.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top