USA:n suurlähettiläs Suomessa arvosteli persuja ”teekutsuliikkeeksi” v.2011

USA:n Berliinin-suurlähettilään kommentit konservatismin noususta Euroopassa ovat herättäneet närää äskettäin, mutta kansan muisti ei ole niin lyhyt kuin joku toivoisi: Vuonna 2011 USA:n edustaja Helsingissä, suurlähettiläs Bruce Oreck , otti kantaa Perussuomalaisten kannatuksen nousuun:

– Uskon, että niin perussuomalaiset kuin Yhdysvaltain Teekutsuliikekin edustavat ihmisiä, jotka tuntevat ahdistusta muutoksista. He kaipaavat takaisin menneisyyteen, jolloin kaikki oli yksinkertaisempaa. Se on ymmärrettävää, mutta menneisyyteen ei voi palata. Eristäytyminen muusta maailmasta ja rajojen sulkeminen olisivat huono asia niin Suomelle kuin maailmallekin, Oreck sanoi Hufvudstadsbladetille.

Iltalehti 19.06.2011.

Mielipiteen ilmaisu ei tuolloin herättänyt keskustelua, oliko diplomaatti sekaantunut asemamaansa sisäpolitiikkaan vaiko eikö.

”Diplomatiaan ei perinteisesti ole kuulunut asemamaan sisäisiin asioihin puuttuminen”, toteaa Yle 04.06.2018 USA:ta Berliinissä edustavan Richard Grenellin ihasteltua eurooppalaista konservatiivisuutta.

Bruce Oerckin oli Helsinkiin nimittänyt Barac Obama, Richard Grenell on Donald Trumpin tehtäväänsä asettamana Berliinissä. Puolueettomana mediana me emme arvota kumpaakaan lausuntoa millään tapauskohtaisella kriteerillä.

Suomessa on runsaasti kokemusta diplomaattien vaikutusyrityksistä sisäisiin asioihimme, mutta harvemmin Atlantin takaa. Toki sieltäkin. Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top